Last news in Fakti

28 Септември, 2016 11:43 1 898 2

Разследват бившия ректор на Медицинския университет

  • образуваха-
  • досъдебно производство-
  • бившия ректор-
  • медицинския университет-
  • разследват

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет – София акад. д-р Ваньо Митев за престъпления по чл. 282 от НК и по чл. 219 НК, съобщиха от прокуратурата.

Данните, послужили за образуване на досъдебното производство се съдържат в предварителен одитен доклад на университета, изготвен от Министерство на образованието, който е изпратен на прокуратурата. Вчера стана ясно, че докладът е изпратен и на ДАНС.

Според доклада бившият ректор на МУ-София е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки, че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор на МУ - София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

Предмет на разследване е изложеното в одита относно действията на бившия ректор на МУ-София във връзка със сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София, където са уредени структурата и функциите на органите на управление на отделните и обслужващи звена, и филиали на университета. Установено е, че в периода 2014 г. - 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“. За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор( ЗФУКПС).

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. „Range Rover Sport 4 х 4“ през 2014г. на стойност 177 108 лв. Според одитиращите от МОН тези разходи са извършени в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор и Закона за публичните финанси.

При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT- услуги.

Досъдебното производство е възложено на следователи от следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арнолд

    0 0 Отговор
    Тоя академик д-р да не би да е "свободен електрон" ? Кой му разрешава командировките, отсъствието му не се ли забелязва ?Кои пари харчи този човек ? Пълно безхаберие от държавата ! За съжаление това е практика в цялата ни държавна администрация ! Колко му е да обикаляш света, а данакоплатците да плащат.Не че само е скандално, но е и подло и позорно !
  • 2 Арнолд

    0 0 Отговор
    Още нещо ми се иска да кажа, въпреки , че осъзнавам колко е наивно ! Нямат ли малко срам академици, професори, ректори и много други държавни служители, когато харчат пари от бюджета за разходките си в чужбина, а срещу това НЯМА НИЩО освен завереното командировачно! Като че ли трябва да има някакъв регистър с публичен отчет - кратко, ясно и разбираемо !