30 Септември, 2016 12:36, обновена 30 Септември, 2016 16:56 5 846 5

Закопчаха митничари, гранични полицаи, бежанци и каналджии

  • незаконни-
  • имигранти-
  • международния товарен влак

Спипаха 56 незаконни имигранти в международния товарен влак, страх скова К. Андреево. Задържаха и организирана престъпна група за каналджийство. Двама от каналджийте в ареста за 72 часа, третата участничка в ОПГ-то с парична гаранция

Закопчаха митничари, гранични полицаи, бежанци и каналджии - 1

Тази нощ в 1.50 часа на ГКПП Капитан Андреево гара пристигнал за влизане в страната от Турция товарен влак с 24 вагона, по документи празни. При извършената проверка в дванадесетия вагон граничните полицаи открили 56 незаконни имигранти – мъже, жени и деца.

По предварителна информация имигрантите са срязали брезента и по този начин са влезли във вагона. 16 от незаконните пътници имат сирийски паспорти. Останалите 40 са без документи за самоличност, 30 от тях заявили, че са сирийци, останалите 10 – иракчани. Пълнолетните незаконни имигранти са задържани. Децата са настанени в специализирано помещение.

В същото време масирана спецакция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ се провежда тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево. От 6 ч. сутринта не се разрешава влизането на никакви превозни средства. Дори служебният автобус със застъпващите на смяна митнически инспектори и други служители не е бил допуснат.

След затварянето на българо-турския пункт лавинообразно нарасна трафикът на ГКПП Капитан Петко войвода. Пътниците се насочили към Турция, преминавайки през Гърция. По неофициална информация операцията е насочена към Гранична полиция и е само на „вход“. Предполага се, че става въпрос за пресичане на канали за трафик на нелегални мигранти и разкриване на съпричастието на гранични служители. Много е вероятно акцията да е свързана със заловените тази нощ във влака на Капитан Андреево 56 чужденци - мъже, жени, деца, дори пеленачета. Полицията проверява по какъв начин те са преминали границата и са проникнали в страната, казаха от МВР.

Към 9 ч. тази сутрин ГКПП Капитан Андреево бе отворен за движение. Остана блокирано само трасето за вход на леки коли от Турция в България.

Към обяд стана ясно, че са задържани четирима гранични полицаи заради имигрантите. Те били следени в продължение на една година. Не заемат ръководни постове. Натръшкани са били на плаца по лице и с белезници.  Очаква се техният брой да нарасне. Една от версиите на разследващите е, че униформените са прибирали рушвети да си затварят очите пред нелегални мигранти. Предполага се, че те прибирали подкупи и от други хора, извършвайки служебните си задължения.

Сред задържаните са и петима митничари. Други пет се издирват, тъй като са успели да се укрият. Проведената акция е била и за получаване на подкуп, като служители на МВР са предложили белязани пари на митничарите. сумите са варирали от по 10 - 20 евро. Митничарите са задържани за 24 часа. Очаква се прокуратурата да поиска задържането им за 72 часа.

По време на акцията на специализираното звено "Антикорупция" са задържани още 5-ма души, които са митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с акцията на ГКПП „Капитан Андреево“. Арнаудова уточни, че става въпрос за редови митнически служители.

В момента, с предварително разрешение на съда, се извършват и продължават претърсвания на 14 адреса на територията на четири града от област Хасково, каза още тя. Румяна Арнаудова обясни, че разследването и днешната планирана операция са започнали в 6 часа сутринта. До края на планираните процесуално-следствени действия, прокурорите, които са на място са планирали задържане на повече от 14 лица.

В момента на граничния пункт има 2 прокурори от спецзвеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура, 9 следователи и 50 униформени от "Вътрешна сигурност" на МВР. Претърсват се служебни помещения и се правят лични обиски.

Въведеният вчера на ГКПП Капитан Петко войвода 100-процентов контрол днес бе отменен заради струпването на много автомобили. Голяма опашка от коли в момента се е образувала на входящото трасе от Гърция в България.

Служители от Главна дирекция “Гранична полиция” задържаха организирана престъпна група за каналджийство. Към наказателна отговорност са привлечени 50-годишният В.М.- с богато криминално досие, осъждан за кражби, и  две жени – Р.П./42 г./ и А. Т. /20 г, всичките от София.
Акцията е била под ръководството на прокурор от Специализираната прокуратура. Извършени са претърсвания и изземвания на три адреса в столицата, обитавани от задържаните. След проведени оперативни и процесуално следствени действия е установено, че от началото на януари 2015 г. до септември 2016 г., на територията на страната е функционирала организирана престъпна група, която е организирала незаконното превеждане на хора от турско - българската до българо - сръбската граница. Тримата са осъществявали връзки с каналджии на съседни територии и са осигурявали настаняване и транспорт на незаконни мигранти. Те са наемали различни шофьори. След задържане за срок от 72 часа, Специализиран наказателен съд определи постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража” на Специализиран наказателен съд определи постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража” на В.М. и Р.П. На А.Т. е определена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 3000 лева. Провеждането на процесуално - следствени  и оперативно-издирвателни действия продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    всеки ден ги хващат ,а каква полза след като ги пускате в БГ. В ход програма по заселване на мигранти -заместват 2млн. българи с араби и други ислямизирани фанатици.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Това което , враговете векове не постигна с меч и сеч, сега нашите лидери го постигнаха. Ставвайте и ходете . по един да се утрепе пак си е работа...
  • 3 чичо Пенчо

    0 0 Отговор
    Какво става, бе алооооооо, МВР-то и НЕЙНИЯТ МИНИСТЪР(ка). При всичката тази безработица в България не може да откриете 200-300 НЕПОДКУПНИ И НЕКОРУМПИРАНИ, та да разкарате тази отврат пасмина, която ни излага и ПРЕЧИ ????? Боко, а ти защо ДРЕМЕШ И НЕ Я УВОЛНИШ ТАЗИ НЕКАДЪРНИЦА ??? ОТДАВНА И Е ВРЕМЕ !!!
  • 4 до чичо ПЕНЧО

    0 0 Отговор
    Бе чичо Пенчо тези вероятно са от онези които ги набираха навремето на мястото на наборните граничари чрез медиите и ОбявиМВР набира безработни младежи за Гранични полицаи.
    То и сега вероятно има такива но те са спротекция на шефовете Те са сугурни че след шумната акция ще им се размине. Тъй като досега няма някой сериозно да е опарен.Ь
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.