19 Октомври, 2016 12:16 2 401 5

100 мигранти се млатиха в РПЦ-Харманли

  • мигранти-
  • млатиха-
  • рпц-харманли

21-годишен е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът

100 мигранти се млатиха в РПЦ-Харманли - 1
Снимка: Харман БГ

Масово сбиване на афганистанци и кюрди е станало вчера в 16 часа пред административната сграда на Регистрационно-приемателния център за чужденци в Харманли, съобщи „Харман БГ“.

По първоначална информация, боят е тръгнал от забележка между кюрд и афганистанец да не се бутат на опашката за регистрации. След това в мелето се включили около 100 души.

Трима са пострадали и са откарани в Спешната помощ в Харманли. Най-сериозно пострадал е 21-годишен, който е с контузия на гръдния кош, след удар с метален прът. Другите двама са с драскотини.

Веднага се се намесили полиция и жандармерия, които са овладели развихрящия се масов бой. По данни на очевидци, са дошли подкрепления и от съседни градове, както и 2 линейки.

„Боят се изнесе към жилищните халета и продължи на талази до около 17.30 часа. Едва успяхме да си тръгнем“, казват свидетели на мелето, работещи в РПЦ-Харманли.

В полицията има задържани за инцидента. Те ще бъдат изведени от центъра и ще им бъде отказан статут.

Това е поредно масово меле в центъра на мигранти в Града на Белоногата, трето /известно/ от края на август т.г. до сега. Една от предпоставките за тези изблици на напрежения е критичното струпване на голяма маса мигранти на територията на бившото военно поделение. Временно изпълняващия длъжността началник на центъра Димитър Захариев каза преди 5 дни, че кандидатите за статут са около 2700, колкото и официално е капацитета на РПЦ.  Той информира, че се приемат средно 50 души дневно, имало и ден с по 80. Налице е отново и самоволното напускане на лагера от мигрантите, преди да получат статут. Захариев не конкретизира точна бройка по колко напускат, но сподели, че установявали и до 30 напуснали на ден.

Къде отиват те, не е ясно. По всяка вероятност към границата със Сърбия, на път за Западна Европа, но заради затегнатия контрол там вероятността да се върнат отново в РПЦ Харманли е голяма. По неофициална информация лагерът в Харманли отдавна е със запълнен капацитет и неговите обитатели са близо 4000. Част от тях вече са и върнатите ни от Западна Европа мигранти, които първоначално са регистрирани в България. Такива реадмисии в центъра в Харманли, според източници, са вече около 300.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вън

    0 0 Отговор
    "Имигранти биха охранител" "100 имигранти се млатиха" !?!?
    Кога ще прочетем напр. "Експулсираха 1000 имигранти днес, за утре са предвидени още 600"
    Стига вече сме търпели тия простотии!

    Коментиран от #3

  • 2 тошибиян

    0 0 Отговор
    НАЛИ ВОЙНАТА Е В СИРИЯ ОТ КЪДЕ СЕ ЗЕМАТ ТЕЗ АФГАНИСТАНЦИ?
  • 3 7777777

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "вън":

    КОГАТО ИЗБЕРЕМ КАРАКАЧАНОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ!
  • 4 мъжкар

    0 0 Отговор
    Ако аз съм начело на държавата тия ги извеждам от страната точно за два дена един циганин няма да остане тука.
  • 5 Картър

    0 0 Отговор
    Проклети да са тези, които заради пари ги пускат тези изроди да влизат безпрепятствено в България и отгоре на всичко ги разселват в обезлюдените от икономическия геноцид райони, ПРОКЛЕТИ ДА СА!!!