Last news in Fakti

28 Октомври, 2016 15:43 2 107 3

Ахмед Муса призовавал поддръжниците си да заемат бойни позиции

  • ахмед муса-
  • призовавал-
  • поддръжниците-
  • заемат-
  • бойни-
  • позиции
Ахмед Муса призовавал поддръжниците си да заемат бойни позиции - 1

В проповедите си Ахмед Муса призовавал поддръжниците си да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на „Ислямска държава”. Това стана ясно днес на делото срещу 14-те подсъдими за разпространението на идеите на ИДИЛ в Пазарджик, където бяха прочетени показанията на вторият таен свидетел.

От показанията стана ясно още, че в проповедите си Ахмед Муса е призовавал хората да не се подчиняват на законите на държавата, а на законите на шериата. Освен това той е говорил да не се гласува, защото това е против законите на исляма.

Тайният свидетел твърди също, че е виждал Ахмед Муса да проповядва на фона на черно знаме с арабски надписи, като преди да се появи ИДИЛ не е виждал такова знаме.

След прочитане на показанията на свидетеля, дойде време и за въпроси към него от прокуратурата, адвокатите и самите подсъдими.

В тях се търси уточняване на факти и обстоятелства, посочени от свидетеля, а именно участвал ли е и той в проповедите, различава ли отделните направления на исляма, присъствал ли е лично на проповедите на Ахмед Муса и посещавал ли е молитвените домове в Пазарджик и Асеновград.

Факти.бг припомня, че по това дело Ахмед Муса беше осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог.

Адвокатът Васил Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство.

Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно мюфтийство. Единствено Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    1 0 Отговор
    Някой има ли копие на корана, че ми свърши тоалетна хартия на село ?

    Коментиран от #2

  • 2 Бат Саше

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Нямам, приятел. Ако имах, отдавна да съм се изака...л на него, но за хубавия коментар, бих ти подарил един пакет Емека с удоволствие. А на тоя смешен циганин, лично бих му рязнал главата публично, въпреки че и животно не сам убивал през живота си. Тоя не струва нищо, за да се харчат пари за съдилища и да го пишат по вестниците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.