27 Ноември, 2016 12:45, обновена 27 Ноември, 2016 18:06 2 463 9

Арест за афганистанеца, подпалил трикольора

  • подпалил-
  • трикольора-
  • бахир ярунал-
  • арест-
  • афганистанеца
Арест за афганистанеца, подпалил трикольора - 1
Снимка: БТА

Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Бахир Ярунал.

20-годишният Бахир Ярунал е афганистанецът, който хвърли в огъня българския трикольор при масовите безредици в Харманли.

Той е регистриран у нас през октомври, поискал е статут на бежанец, но е получил отказ. Ако вината му за поругаването на националният ни флаг бъде призната, той може да лежи в затвора до 2 години.

Ярунал има и обвинение за хулиганство, заради което го грози по-сурово наказание. По същото обвинение ще отговарят и 18 други мигранти за бунта в Харманли. Повечето от тях са афганистанци.

Спецсъдът остави за постоянно в арента Янурал. Преди това, по време на заседанието, мигрантът се защити с думите: "Не съм хвърлял в огъня българското знаме. Аз го свалих от пилона в бежанския център, за да го запазя и предам на полицаите. Не видях кой ми го взе от ръцете и го запали".

Според прокуратурата обаче той е бил разпознат от полицаи, че на 24 ноември, в 12:30 подканвал тълпа около него да хвърлят камъни срещу униформени. След това свалил знамето, стъпкал го и го хвърлил в огъня. По думите на прокурор Калин Близнаков ако афганистанецът бъде пуснат на свобода, той ще избяга от българското правосъдие.

В подкрепа на това той цитира информация от миграционните власти, че чужденецът иска да отиде във Франция. У нас той е бил задържан на българо-сръбската граница, в опит да я премине незаконно.

19 чужденци са обвинени във връзка с размириците в бежанския център в Харманли, съобщи по-рано днес за БНР говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова.

Тя уточни, че 18 от обвиненията са по повод разследването на Района прокуратура - Харманли - за хулиганство. Наред с това на още едно лице е повдигнато обвинение, но от специализираната прокуратура - освен за хулиганство, и за опетняване на българския флаг - това е човекът, който изгори знамето на България:

"Повдигнато е обвинение от Районната прокуратура в Харманли за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта и отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Наказанието в този случай, за този вид хулиганство, е до 5 години лишаване от свобода. На човека, който изгори българското знаме, са повдигнати обвинение за две престъпления: едното е за престъпление против Републиката, престъпление по член 108, алинея 2-ра, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 2 години или глоба, и хулиганство, за което, както ви казах, се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години."

Румяна Арнаудова съобщи, че в прокуратурата все още не постъпила информацията от разследването на ДАНС за лице от лагера в Харманли, свързано с радикална ислямистка групировка.

Говорителят на прокуратурата каза още, че се води досъдебно производство и за упражнено насилие от представители на органите на реда, каквито сигнали има. Арнаудова уточни, че става дума за две пострадали лица, нараняванията са квалифицирани като "леки телесни повреди", като в момента няма повдигнато обвинение срещу полицейски служител:

Именно за тези действия, за които получаваме информация и от социалните мрежи, се води разследване, но към този момента нямаме повдигнато обвинение на конкретен полицейски служител. Всички тези обстоятелства ще бъдат установени, ще се разпитват свидетели, ще се изискат, ако са налични такива, разбира се, данни от други граждани, които са заснели с телефоните си събитията. Ще поискаме, разбира се, съдействието и на телевизиите, които имат репортажи във връзка с тези безредици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 aqva

    7 0 Отговор
    Разстрел!!!!
  • 2 VMORO

    7 0 Отговор
    Obesvane. Tozi ne zasluzhava kur6uma...
  • 3 Българолюбец

    7 0 Отговор
    100 пръчки на гол ислямски задник и директно за родината.Тука ако влезе в затвора,утре
    ще получи и българско гражданство с помощта на антибългарския хелзинкски комитет и ще имаме много проблеми..
  • 4 шшш

    6 0 Отговор
    Те всички са измет ,не се подават на никаква интеграция , и на последен кретен е ясно това ,но има депеша от Брюксел , да ги приемаме и да ги храним -важно после да има войни и размирици в цяла Европа ,това е целта .След като установиха "демокрация" в Азия ,Африка,Близкия изток -дошло време да преместим жителите на тези страни в Европа ,защото някак си трудно се демократизират - просто не искат да живеят по -човешки .Искат шириат и рязане на ръце и глави..Сега вече ако не искаме тези отрепки,значи сме терористи и ще дойдат от НАТО да ни налагат със сила тази сладка гъзократия..Накратко трябва да има войни постоянно ,иначе това оръжие защо произвеждаме ..
  • 5 Тошо

    1 1 Отговор
    Аман от пияни Хейтъри. Само ще ви помоля Вие европа на война да не ги учите! Щото те когато са лежалив кръв и ужас, Вашите родители са пиели заедни с османците.
  • 6 VMORO

    1 0 Отговор
    Aman ot nixilisti!
    Aman ot bezrodnitzi!
    Aman ot predateli!
  • 7 Даниел

    2 1 Отговор
    Чува се че наред със заселването на мигранти , вървяло и заселване с евреи , но някак тайно . Българите им скрояват шапката . Тоя път няма да е като в Османската империя да трябват аргати , сега геноцида ще е пълен . Цели се територията и то без местното население . В правителството им съдействат с пълни темпове .
  • 8 Някой

    2 0 Отговор
    Никакъв затвор !!! Директно на самолета и обратно.Тази измет няма място в България!!!Няма смисъл още 2-3 години да се храни пак на наш гръб в затвора.И какви са тези 17-18 обвинени ????Там имаше много повече хора.Да се вземат записите на журналистите и да се видят всички.Стига вече с тази толерантност !!!
  • 9 ТОДОРОВ

    1 0 Отговор
    Допълнение към 7: Дори чувам за 2 жилищни кооперации в скъп квартал в София, изкупени от евреи и в които българин не може да си купи апартамент. А в района на Железница, Бистрица, Симеоново има участъци, които се охраняват (а не би трябвало) от яки момчета, свободното движение е ограничено и подозрително щъкат луксозни джипове с чужди номера. Местните коментират, че са от МОСАД, други, че охранявали артефакти, които компрометират исторически изопачени от евреите факти, свързани с християнството и др. На фона на липсата на конкретни коментари след посещението на Бойко Борисов в Израел, затоплянето на отношенията между Турция и Израел, може косвено да се съди за някакви договорки за използване/заселване на български територии от евреи и в този смисъл българите да се оказват излишни. Ако наистина в района на Витоша планина и Кърджали (Перперикон) има артефакти, оспорващи наложени от евреите християнски ценности и факти, то веднага придобива смисъл геноцида, прилаган от подкупни бълтарски политици над българския народ и държава. Известно е кой държи парите в света.