Last news in Fakti

14 Декември, 2016 14:51 914 0

Ливанец на съд за „каналджийство“

  • ливанец-
  • съд-
  • каналджийство

Той е предложил и подкуп на полицейски служители

Ливанец на съд за „каналджийство“ - 1

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Бахжат М., който през месец юли 2016 г. с цел да си набави имотна облага противозаконно е подпомогнал шестима афганистански граждани да преминат през територията на Р България, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст чрез използването на моторно превозно средство.

Бахжат, който е роден в гр. Бейрут, Ливан, е обвинен и в това, че след като е бил спрян от полицейски орган в София, е предложил 4 броя банкноти с номинал от по 50 евро, за да не изпълни служебните си задължения.

През юли 2016 г. семейство от шестима души от Афганистан тръгнали от гр. Кабул, като целта им била да емигрират в Германия. Пътували със самолет през Дубай до Истанбул. На 20 юли 2016 г. пристигнали в Истанбул, където се свързали с човек, който поел ангажимент срещу сумата от 5 200 евро за възрастен и 2 600 евро за дете, да организира нелегалното им превеждане до Германия. За целта те трябвало да преминат през България и съответно да пребивават на територията й известно време. През нощта на 20 срещу 21 юли те заедно с децата били преведени през границата на Р България, като по пътя сменили няколко автомобила с различни водачи, а част от пътя извървели пеш. При влизането си в България не преминали през ГКПП и съответно нямали издадена виза, нито разрешение за пребиваване в страната.

При влизането си в България те изчакали в гориста местност няколко часа обвиняемият Бахжат, който ги качил в лек автомобил Ford Focus,и поел в посока София. Автомобилът бил нает под наем от фирма. Бахжат съзнавал, че семейството е преминало българската граница нелегално, но въпреки това ги качил в автомобила, като срещу това щял да получи част от сумата, договорена още от Истанбул с друго лице.

На 21 юли следобед на полицейски автопатрул бил подаден сигнал от СДВР да спрат лекия автомобил и бил съобщен и регистрационният му номер. При мотел на входа на София, те спрели за проверка автомобила. Водачът му – Бахжат представил документи и било установено, че той е чужденец с хуманитарен статут в България. В автомобила били още двама възрастни и четири деца. При поискване на техните документи, обвиняемият казал, че пътниците нямат документи. Тогава полицейските служители му обяснили, че трябва да го задържат, както и пътниците, докато ситуацията бъде изяснена.

Полицейските служители се върнали към автомобила си, както и обвиняемият, който поискал пари от афганистанеца. Той му дал 4 банкноти от по 50 евро, а Бахжат отишъл при полицаите и им заявил „Ето ви 200 евро, за да ни пуснете“. Те отказали, а обвиняемият прибрал парите в задния си джоб. След това на място пристигнали полицаи от 08 РУ-СДВР, пътниците в автомобила представили личните си документи за самоличност – паспорти, издадени от Афганистан. Бахжат бил задържан.

Разпитван в досъдебното производство той се признава за виновен. Предстои насрочване на делото в СГС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА