Last news in Fakti

5 Януари, 2017 13:18 2 971 0

Николай Русинов – Чеци остава в ареста

  • николай русинов - чеци-
  • ареста
Николай Русинов – Чеци остава в ареста - 1

В съдебно заседание състав на Софийския апелативен съд разгледа жалба на подсъдимия Николай Русинов – Чеци за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

Чеци е подсъдим за убийството на Яна Кръстева, извършено на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина.

Производството е образувано по жалба на подсъдимия като се изтъкват доводи за прекомерна продължителност на задържането. Адвокатът на Чеци Иво Найденов поиска той да бъде пуснат под домашен арест като заяви, че няма опасност клиентът му да извърши ново престъпление или да се укрие. Напомни, че през 2011 г. Чеци сам се е върнал от чужбина и се е предал на полицията, щом разбрал, че е издирван. Русинов обвини СГС в подмяна на документи по неговите предишни дела, според него с цел да се повлияе отрицателно на съдиите при вземането на решение."Правата ми се нарушават постоянно. Искам единствено да се спазва законът и съдът да гледа делото ми обективно", каза Чеци. Обясни, че в затвора го мачкат физически и психически.

Съдът не уважи направеното искане като прие доводите на представителя на държавното обвинение, че въпреки задържането му от 27.04.2012 г. не може да се направи извод за неразумност на този срок.

След връщането на делото от Върховния касационния съд и в изпълнение на дадените указания, САС провежда ритмично съдебни заседания, като в рамките на съдебното следствие се събират и нови доказателства за изясняване на значими обстоятелства по делото. Налице е фактическа и правна сложност, която се определя от обема на делото и характера на повдигнатото обвинение.

Процесуалното поведение на подсъдимия Русинов след деянието – укриването му, постановената от първоинстанционния съд доживотна присъда, както и предвиденото за това престъпление наказание – „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и доживотен затвор, бяха изтъкнати от прокурора като обстоятелства, които водят до извода за реална опасност от укриване на подсъдимия.

Следващото заседание по делото ще се състои на 13.01.2017 г.

Фаокти.бг припомня, че делото срещу Николай Русинов е висящо в САС след като през юли миналата година Върховният касационен съд (ВКС) го върна за ново разглеждане на втората инстанция. Според върховните съдии решението, с което на 30 юли 2015 г. апелативният съд намали доживотната присъда на Чеци на 19 години затвор, страда от тежки и непреодолими противречия, неясноти и съдържа неубедителни изводи по основни въпроси. През 2014 г. Софийския градски съд (СГС) осъди Русинов на доживотен затвор, като прие, че той е изнасилил и убил Яна с особена жестокост и по особено мъчителен начин в съучастие с две неустановени лица. САС обаче намали присъдата с мотив, че при убийството Русинов не е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек. Освен това отхвърли тезата за изнасилване и съучастници.

Яна Кръстева беше убита след като била в заведението "Маймунарника" в Борисовата градина компания с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно и решили да правят секс в парка. По неизяснени досега мотиви Русинов удушил момичето по време на акта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА