13 Февруари, 2017 14:05 1 159 0

И зам. кмет обвиниха за Зоокъта в Пловдив

  • зам. кмет-
  • димитър кацарски-
  • сгп-
  • зоокът-
  • иван тотев

Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП привлече като обвиняем Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на Община Пловдив.

Доказателствата, събрани от СЗ “Антикопуция“- СГП са установили, че престъплението по служба, за което бе повдигнато обвинение на кмета на Община Пловдив, е извършено при общност на умисъла от страна на Иван Тотев и Димитър Кацарски, като двамата са действали като съучастници – Тотев като извършител, а Кацарски като помагач.

Обвинението на Кацарски е за това, че на 28.07.2014 г. умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Заместник кметът Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „Открита процедура“ по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на ЗОП. Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА