12 Юни, 2017 08:37 1 577 2

Внимание! Измамни имейли от банка-фантом

  • хакери-
  • фишинг-
  • имейл-
  • измама-
  • банка-
  • фалшива

Хакери разпространяват фалшиви имейли от името на популярна банка у нас

Внимание! Измамни имейли от банка-фантом - 1
Снимка: Shutterstock

Фишинг имейли от името на една от най-популярните банки в България заляха вчера вечерта електронните пощи на много потребители в Пазарджишко, информира "Дарик". Целта на съобщенията е да паникьосат потребителите, така че те да въведат в създаден за целта сайт близнак данни за банковите си акаунти.

Заглавието на писмото предупреждава, че някой е влизал в профила ви от друга държава. Следва предупреждение, че абонаментът ви с банката е изтекъл – с всички допълнителни услуги. Датата на изтичане е вчерашната, а причината – идентификационният ви номер никога не е актуализиран, твърди текстът, който е еднакъв при всички получатели. После се казва, че състоянието на профила е задържано в изчакване на подновяване. И че имате 48 часа да подновите абонамента или акаунтът ще бъде закрит.

Адресатът за достоверност съвпада с името на трезора, но разширението издава, че изпращачът е друг. Даден е и линк. Той отваря сайт, който е едно към едно с този на банката. С много малки разлики, но забележими за наблюдателните.

Първата е, че връзката е незащитена – такова нещо никоя финансова институция не би си позволила. Адресът и домейнът нямат нищо общо с името на банката. Освен това не работи нито един бутон и нито една опция с изключение на полетата, където се очаква да бъдат въведени желаните данни. Това, разбира се, не бива да правите, а ако вече сте се подвели, незабавно променете паролите или кодовете през истинския сайт и предупредете в банката за кражбата на данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котарак

    8 0 Отговор
    Защо не написахте името на банката? Или е тайна, чието разглсяване клати държавата?
  • 2 Т.Живков

    2 0 Отговор
    Кви банки то 90%от хората имат да дават на банки и бързи кредити голия хой ли ще им вземът.