15 Юни, 2017 13:57 2 710 3

Делтапланерист, осъден за убийство, твърди, че е невинен

  • делтапланерист-
  • убийство-
  • стайко иванов
Делтапланерист, осъден за убийство, твърди, че е невинен - 1
Снимка БТВ

Делтапланерист, осъден на 8 г. затвор, твърди че е невинен. Животът Стайко Иванов е като филмов сценарий.

Иванов излежава присъда за убийство на македонски гражданин, което твърди, че не е извършил. Попада в Ловешкия затвор преди няколко месеца, след като години наред се укрива и бяга през европейски и не само европейски граници.

Негови приятели инициираха петиция делото му да бъде преразгледано заради липсата на доказателства.

„Стана ясно, че съм попаднал на неподходящото място в неподходящото време. Никой, като излиза от къщи, не знае къде ще попадне и какво ще се случи“, каза Иванов пред bTV от затвора.

Според адвоката му – Пламен Димитров, той е човек, смазан от съдебната система, по законен и незаконен начин.

Всичко започва на 11 май 1997 г., когато Иванов се връща на автостоп от Пловдивския панаир, където гледа летателни машини. Тогава той е на 31 години, но вече е обучил много хора да летят. Спира му македонски микробус, пътуващ за Турция. Не познава шофьора, но той му казва, че вози волейболен отбор, който в момента е на състезание. По-късно шофьорът качва и втори пътник в микробуса, твърди осъденият.

„На детелината за Хасково исках да сляза. В тоя момент човекът отзад каза: „Карайте, недейте спира“. Обърнах се – държеше оръжие. Не мога да го опиша, не знаеш какво става. Може би около 300 метра след това проехтя изстрел. В момента, в който видях, че шофьорът клюма, хванах волана и го завъртях на една страна. Това е, което помня“, разказа Иванов.

Първоначално полицията разследва инцидента като катастрофа. А човекът, за когото Иванов твърди, че е стрелял, изчезва мистериозно. Никой не го и търси. Междувременно на петия ден Стайко Иванов е привлечен като обвиняем за убийство. Оръжие така и не е открито. Мотив няма. В микробуса разследващите откриват тайници за контрабанда. Дрехите на убития и бусът обаче са върнати месец след инцидента, вместо да бъдат държани за доказателства с години, каквато е практиката.

„Защо не са изследвани тайниците на микробуса? Защо микробусът и трупът са върнати месец след злополуката? Кой е разпоредил връщането? Ето това са въпроси, които нито съдът, нито прокуратурата са поставили. Съдът не е направил справка кога Тодоровски е влязъл в България, за къде е пътувал, кого е трябвало да вземе“, коментира адвокат Димитров.

„Някакъв канал е за нещо, някой с някого е имал среща и за да не е сам, е качил някакъв стопаджия, за съжаление, в този случай бях аз“, каза осъденият Иванов.

„Не бяха събрани подробности за личността на убития шофьор. Не можем са кажем мотиви. Не знаем дали се познават, или не се познават. За нас основното доказателство беше, че е стреляно от упор и в колата не е имало друг“, обясни обаче прокурор Атанас Гичев.

Пропуските в обвинението продължават с различния химичен състав на барутните натривки под ноктите на Стайко и от раната на убития. При Стайко не е намерено веществото барий. Съдията прави предположение, че барият се е изпарил.

„Барият се топи на 727 градуса температура. Кой напудри изрязаните нокти на Стайко с барут?“, попита защитникът Димитров.

Всъщност присъдата на Иванов идва, случайно или не, след като той решава да съди държавата за 18 хил. лева за това, че седем месеца е бил държан зад решетките без доказателства, където се разболява.

През 2005 г. хасковският прокурор Кольо Митев прекратява делото срещу него заради липса на доказателства. Само година по-късно Иванов отново е обвиняем без да се появили нови. Защото прокурор Гичев го възобновява.

„Доколкото си спомням това дело беше намерено при една ревизия“, обясни Гичев.

В крайна сметка Стайко Иванов е осъден на 8 години затвор от Хасковския окръжен съд. Делото е разглеждано повече от 14 години, като многократно е връщано с указания на Върховния касационен съд за изясняване на съществени противоречия, както на вещите лица, така и на разпитаните свидетели. Те така и не са изяснени.

Съдията по делото – Кольо Димитров, категорично отказа да говори по темата, тъй като недоволни от присъди винаги имало.

Иванов разбира, че ще бъде осъден и след едно от заседанията успява да избяга, по думите му – накъдето му видят очите - Гърция, Италия, Франция, Беларус. Веднъж го хващат и го пускат. Хапе го змия. Минати граници не брои. В Италия започва работа на летище, където го канят да остане.

Миналата година Стайко Иванов е арестуван в Беларус. Оттогава отново е в затвора.

Миналата седмица той започна гладна стачка в Ловешкия затвор, а от вчера е преместен в Пазарджишкия затвор.

Негови приятели излязоха да го подкрепят пред съдебната палата. Момчил Риладжиев разказа, че го познава от повече от 20 години покрай авиацията и беше категоричен:

„Знаем, че той не е убиец. Той е много честен човек, нормален, като всички нас. Мен ме шокира последната реакция на правосъдието – не може, след като той е обявил гладна стачка на 6 юни, изненадващо, вместо някаква друга човешка, адекватна реакция, да го преместят в най-тежкия затвор в България", коментира друг от присъстващите Еленко Божков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ся

    10 0 Отговор
    Аз лично съм потърпевш от системата в БГ. Систма има . Въпреки твърденията на много хора , че системата е пробита и не работи добре , аз съм на противоположно мнение . Системата работи . Работи много по - добре от колкото предполагате . Проблема е , че НЕ РАБОТИ ЗА ХОРАТА !!!
    Знам ,че сега ще получа коментари от типа "не е така" , "не си прав" , "измисляш си " (чувал съм ги всичките от кора работещи за системата ) . В БГ всеки съдия , прокурор , полицай .... е свободен да прави каквото си поиска и то без да носи наказателна отговорност . ????? . Само си представете как съдии и прокурори си работят в една сграда . Правят си банкети , срещи , обядват заедно ??????? След банкета всеки "нормален" човек може сам да се досети какво се случва .
    И сега кулминацията. Представете си как след всичките тези срещи ,събиранки и ..... , там пристрастни хора няма . Нека се изразя по - добре с метафора . Как мене ще ме разследва брат ми , а сестрами ще ме съди ? Според вас аз виновен ли съм ? ?????

    Коментиран от #2

  • 2 Константин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "а ся":

    Колегата харесва ми разбирането ти за съдебната ни система.Аз съм на същото мнение за ПОЛИЦИЯ,ПРОКУРАТУРА,СЪД.Знаеш ли че можем с теб да съберем голямо множество от хора пострадали от Българското правосъдие от което и аз също съм пострадал,и да променим нещата спрямо Съдебната система.Ние народа не трябва да седим със скръстени ръце,и само да си коментираме.Действия трябват,организиране на хора пострадали невинно от системата и прочие.Аз и двамата ми сина бихме едни тарикати за това че посред нощ ми влезнаха в двора да ни бият,само че то стана обратното ние ги набихме,и само за това че (биячите)имаха връзки с прокурор на Елин Пелин,и съдии от същия съд,ни осъдиха на по три години условно.Значи трябваше да стоим мирно да ни набият ,и нямаше да ни осъдят.Нямам думи.
  • 3 един

    2 0 Отговор
    ТУК СТАВА ДУМА ЗА ОПЕРАЦИЯ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ СЪВМЕСТНО С КГБ