14 Юли, 2017 14:53 6 546 5

ГДБОП разби престъпна група, въртяла измами с банкови карти

  • гдбоп-
  • престъпна група-
  • банкови-
  • пластики-
  • измами-
  • акция

Организацията за източване на пари се простирала на територята на шест области в страната

ГДБОП разби престъпна група, въртяла измами с банкови карти - 1
Снимка: Архив

Открити са 7 работилници за изработване на скимиращи устройства; повдигнати са обвинения на 6-ма участници в престъпната схема

Специализирана полицейска операция с цел неутрализиране на организирана престъпна група, ангажирана с извършването на престъпления с електронни платежни инструменти, в частност изготвяне на скимираща техника, е реализирана на 12 и 13 юли т.г. Действията са проведени под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на областите София, Пазарджик, Русе, Варна, Добрич и Велико Търново. В хода на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 24 адреса и 13 моторни превозни средства, задържани са 15 български граждани.

Само на територията на столицата са реализирани претърсвания на 12 адреса и на 9 моторни превозни средства, в рамките на 24 часа били задържани 11 лица. Установени са 3 работилници за скимираща техника, една от която била в апартамент в жилищна сграда, обособен и предназначен единствено за изготвяне на скимиращо оборудване. От там са иззети множество метални, пластмасови заготовки за различен тип скимиращи устройства, калъпи за производство на части за АТМ, панели и клавиатури за банкомати, множество скимиращи устройства, предназначени за копиране на данни от банкови карти. Открити са също така ПОС терминали, банкови карти, бели пластики, както и пистолет „Макаров“ със заличен сериен номер и 50 боеприпаси.

ГДБОП разби престъпна група, въртяла измами с банкови карти

Други две работилници за скимираща техника са установени при извършени процесуално-следствени действия на 5 адреса на територията на Варна. Там са задържани други двама участници в престъпната дейност, иззети са множество електронни компоненти за АТМ, лайсни, усти с вградени четци, инструменти, ПОС терминал, пластики, множество мини камери с платки, 18 усти и метални пластини.

При претърсване на три адреса на територията на Велико Търново е задържан друг съучастник в престъпния занаят, там също е установена работилница за скимиращо оборудване, от която са иззети платки, камери, усти и други елементи, предназначени за изготвянето на скимираща техника.

Следваща аналогична работилница е открита при претърсвания на два адреса в Русе, в която са намерени картово устройство за банкомат, куфар с електронни части за банкомати и множество детайли, предназначени за изготвяното на скимиращи устройства, задържан е и местен жител, занимаващ се с престъпната дейност. Друг съучастник е установен при предприетите оперативни действия на два адреса в Добрич и с. Мокрище.

Общият брой на установените работилници за скимираща техника на територията на страната е 7, като от всички за иззети голямо количество скимиращо оборудване, предназначено за копиране на данни от банкови карти.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Специализирана прокуратура, обвинения са повдигнати на 6 лица, едно от които е обявено за издирване. Работата по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЮФКЪ

    29 0 Отговор
    Залагам пакет печени фъстъци, че август ще се пекат на Слънчака.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 anonimen

    2 1 Отговор
    iskam jurnalata ni izvestat i prisadite ,ako ima takiva ,shcot ni pisna ot mnogo hvanati i posle pusnati

    Коментиран от #4

  • 4 ШОПА

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "anonimen":

    Я па сакам да пишеш на кирилица
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.