25 Август, 2017 14:06 2 885 5

Бездействие: Прекратиха дело по давност след 9-годишно разследване

  • дело-
  • измама-
  • давност-
  • прокуратура

По делото са се сменили трима дознатели и петима наблюдаващи прокурори

Бездействие: Прекратиха дело по давност след 9-годишно разследване - 1
Снимка: Shutterstock

13 години, 10 месеца и 19 дни е продължило дело за измама, което накрая е прекратено по давност. Това съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), където се гледат жалбите за забавено правосъдие. Основното забавяне на производството за измама е допуснато във фазата на разследването. То е продължило 9 години, 2 месеца и 21 дни. По делото са се сменили трима дознатели и петима наблюдаващи прокурори, в резултат на което дознанието 7 пъти е връщано от наблюдаващите прокурори на разследващите, обясняват от инспектората.

"Допуснати са големи периоди на бездействие от страна на разследващите и наблюдаващите прокурори. В продължение на 5 години, 9 месеца и 17 дни по делото няма извършени никакви процесуално-следствени действия. В друг период от 1 година, 6 месеца и 26 дни е проведен само един разпит на свидетел. Тези пропуски са забавили приключването на делото с повече от 7 години и 6 месеца".

Когато процесът стига до съда, пет от заседанията по него са насрочени извън законовия тримесечен срок. Това е довело до увеличаване на общата продължителност на наказателното производство с 10 месеца.

От инспектората съобщават и за прекратено по давност дело за закана с убийство и подбуждане на друг да извърши убийство. То е продължило 7 години, 4 месеца и 27 дни. Основното забавяне е допуснато в производството пред Софийския районен съд.

Заради изтекла давност е прекратено и дело за причиняване на средна телесна повреда при катастрофа. И тук основните забавяния по делото се дължат на действията на органите на досъдебното производство. То е продължило 6 години, 10 месеца и 20 дни, като четири пъти е било спирано, тъй като не е намерен очевидец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 0 Отговор
    И виновни няма! Това е БГ правосъдие! АМИН
  • 2 Лупи

    10 1 Отговор
    За всичко има лек, само желание да има. Ако има желание съдебната ситема да се оправи ще заработи, ама няма ни най-малко такова. Съдебната система, прокуратура и полиция бяха едно от първите неща съсипани целенасочено след 89-та и нарочно наводнено с корумпирани утайки, защото така е по-изгодно на новите ни господари. А правото и реда са в основата на една държава, няма ли право и ред няма държава! Разруши съдебната система, после образоваието и най-добрата държава ще се срине след време, а ние далеч не бяхме най-добрата(но все пак бяхме) т.е. още по-кратко време ни трябваше.
  • 3 Грую

    7 1 Отговор
    Има простичко правило, че възможността за щастие и безоблачен живот приключва когао се появят юристи, данъчни или доктори. Не съм в състояние да определя коя от трите категории професии с по-смъртоносна в България, но който и от тримата да ти почука на вратата или пък ти на неговата от нужда - отиде тя та се не видя повече. Сбогом безоблачен живит!
  • 4 гост

    10 0 Отговор
    Ами те тези дела не са случайни, на човек от простолюдието делото ще го завършат, ама на наш човек делото се точи, отлага, болнични, неявеване, липса на свиделтели, и т.н. докато накрая отпадне по давност. Съветите как да се направи това се дават баш от висши съдии и магистрати та къртиците оправляват съда, как да се получи промяна.
    Имам позната с дело за попечителство на деца, като от ответната страна член от семейството е съдийка. Е години вече се точи и накрая майката плати издръжка на бащата, който идваше с полиция, за да я бие пред дома й, пред полицаите. Е това каква полиция, какви съдии, какви адвокати са, пък не дай си боже да зависиш от тях?
  • 5 БГ. NUZ

    2 1 Отговор
    BG РАБОТА.