Last news in Fakti

7 Септември, 2017 16:21 2 120 3

11-годишен в кома след детско алкохолно парти

  • дете-
  • кома-
  • парти-
  • алкохол

В рамките на два поредни дни в края на август са приети първо момче на 11, намерено в безсъзнание в градския парк след купон за рожден ден. На следващия ден постъпил и 13-годишен панагюрец, също в много тежко състояние в резултат от "детска" веселба за рожден ден в домашна обстановка

Четири деца, напили се до безпаметност, са били спасени в панагюрската болница "Уни Хоспитал" само за седмица, съобщава говорителят на лечебното заведение Владислав Прелезов, цитиран от "Марица".

Две от тях са едва 11-годишни, другите - на 13 и на 16.

Едно от 11-годишните било в кома.

Най-скандалното е, че всички са прекалили със спирта на уж невинни детски партита и всеки случай няма общо с другите.

В рамките на два поредни дни в края на август са приети първо момче на 11, намерено в безсъзнание в градския парк след купон за рожден ден. Въргаляло се като пияница на обществено място.

На следващия ден постъпил и 13-годишен панагюрец, също в много тежко състояние в резултат от "детска" веселба за рожден ден в домашна обстановка.

Лекарите хвърлили неимоверни усилия както за тях, така и за предишните двама малки пациенти, натровени от спиртни напитки.

Единствената положителна нотка в тази история е, че при никое от децата не са останали трайни последици от пиянстването до припадък.

Много повече са обаче отрицателните факти и изводи.

"Поне 4 детски партита са били проведени без контрол, което значи, че на всяко следващо може до тортата да са наредени литри алкохол, цигари, дрога, наргилета и какво ли не", коментира Прелезов.

Очевадно е, че през ваканцията ученици получават повече свобода, отколкото заслужават.

Родителите са преуморени или критично отчуждени от собствените си наследници и не знаят какво се случва с тях.

При празничен повод се задоволяват да дадат едни пари, за да може компанията да празнува у дома на пълна трапеза, в бар, ресторант, бистро, но не се питат дали всичко на купона ще е наред.

Екипите на училищата също не се чувстват ангажирани, макар че в малкия град едва ли не са наясно с пороците на възпитаниците си. Съседи, приятели, роднини - още много хора явно не проявяват достатъчно бдителност.

От лечебното заведение са алармирали социалните служби в Панагюрище за проблема.

За всяко от децата е изпратен сигнал с пълни данни с надеждата да бъдат взети адекватни мерки.

Освен това още от първия учебен ден екипът на болницата започва целенасочена работа с деца.

Възпитаници на местните училища ще бъдат поканени на гости в Спешно отделение, за да им бъде обяснено нагледно какво би се случило с тях, ако от толкова крехка възраст посягат към чашката.

Няма да им бъде спестена и най-въздействащата гледка - от Шоковата зала, където се спасява живот, понякога с цената на неимоверни усилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Халдип Изйолов

    4 1 Отговор
    Здравейте, аз съм Халдип Изйолов от Сатовча.
    Мисля, че това е нормално, сега децата растат по-бързо и ако не пият и пафкат са приемани като задръстеняци от връстниците си. И аз от 5ти клас жуля вино и от грозданката на тата ама никога не съм се напивал на куче и да расипвам матряла. Сега вече имам поцинкован черен дроб и нося много на пиячка, ама то се почва с малко и трябват редовни тренировки. Така организма се пречиства от бактерии и не се боледува.
  • 2 Хорацио

    1 2 Отговор
    Здравейте, аз съм Хорацио от Маями, баща ми е бил трапер на алигатори и от малък съм свикнал да пия тройно преварена царевична ракия правена в блатата от дядо ми. Първото си безпаметно напиване беше на 5 и много гобре си спомням всичко.
    Бше все едно вчера и затова пия всеки ден. Тия малките даже късно са почнали, трябва да се говори сериозно с родителите им понеже децата им изостават от тренда, модата и хайлайфа. Първо вече са много стари за първо посещение в спешното поради препиване, второ не е имало оргия, а това е срамно за алкохолно парти с 13 годишни. Родителите на тия деца трябва да се съветват много внимателно и следващия път да прочетем, че е имало ръгане с ножове, побой с бухалки и поне една алкохолна кома докато станат на 14 за да ги приемем на сериозно.
    Аз и затова се преместих от Маями в гр. Роман, защото тук младото поколение е много отракано и има голямо бъдеще пред него. Скоро ще задминем Маями и затова дойдох, цените на жилищата в гр. Роман ще счупят тавана и затова побързах да си взема парцел до гарата.
    Халдипе, прочетох внимателно коментара ти и смея да твърдя, че можеш да отвориш блог с насоки към младото поколение как и кога да почне да пие, че на 18 да има поцинкован черен дроб. Аз ще ти помагам.
  • 3 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    1 2 Отговор
    Що да правят лапетата като им се е отворила глътката? Сърце като му се пий не мож го запреш. Пущаш сръбието да ти поя и къркаш, докато не получиш алкохолно натравяне.