Last news in Fakti

13 Октомври, 2017 10:43 1 652 2

Горски служители пазят незаконна сеч

  • горски-
  • сеч-
  • незаконна сеч-
  • гора-
  • мазалат

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“

Горски инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората въпреки присъствието на служители от близкото горско стопанство. Това се случва преди месец, но се разследва сега.

„Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши колеги от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Мазалат“ се сече в непозволен район – разказа пред бТВ Георги Дончев, главен инспектор в ЮИДП.

"Говоря за един вид организирана група, дали е престъпна ще кажат компетентните органи“. Сечището е на 800 метра височина и щетите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път.

Сечени са габър, бук и дъб, макар в близките седем години на това място да не се предвижда сеч. Повалянето на дървета е продължило и след първоначалната инспекция и установяването на незаконните действия.

„След една такава сеч може би след около 20 – 30 години тук ще имаме младеняк при евентуално добро стечение на обстоятелствата в следващите години“, оцени инж. Тодор Начев, експерт в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в участъка и трима служители на близкото ловно стопанство „Мазалат“.

„Двама инженери е имало тук и един горски служител. Били са смутени, не са дали адекватен отговор“, каза Дончев. "Доколкото знам, тези хора продължават да работят. В случая не само трябва да бъдат наказани, най-малко – отстранени от служба“.

Наказание за служителите няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е проблемът. Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „Мазалат“ „нашите служители са били със съвсем друга задача там“. Той обаче не уточнява каква. Служителят на стопанството, който е избягал по време на проверката – Цветан Цветанов, отрича да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, за да вземе кафе. На въпрос дали е видял незаконната сеч, той отговаря: „Ами значи какво означава незаконна сеч? Просто карах по пътя, може да съм я пропуснал“.

Директорът на ловното стопанство обяснява, че не вижда връзка между секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай дори не са стигнали до него.

Според горските инспектори много често подобни случаи се решават в съда. Поради липсата на конкретни доказателства за съучастие на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям прос

    2 0 Отговор
    Абсурдистан!
  • 2 горски

    2 0 Отговор
    Тия двамката псевдоинспектори които са завели проверяващите като, ги видя, защо ли не им вярвам?