9 Ноември, 2017 13:53 1 831 7

Българин съди Ситибанк за расова дискриминация

  • ситибанк-
  • дискриминация-
  • съд-
  • дело-
  • георги мечкаров

За първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал

Българинът Георги Мечкаров, бивш служител на “Ситибанк“, води дело срещу работодателя, обвинявайки го в расова дискриминация, предаде БНР.

Делото продължава вече 2 години и 9 месеца.

Мечкаров твърди, че дискриминацията срещу източноевропейци е често срещано явление във Великобритания и че за първи път работник от източноевропейски произход е допуснат до трудов трибунал.

Българинът заявява, че се е решил на този ход, за да покаже, че източноевропейците трябва да знаят правата си и че са защитени от закона.

Кулминацията на делото ще бъде от 13 до 17 ноември, когато ще се гледа в трудов трибунал в Източен Лондон.

Георги Мечкаров е бил вицепрезидент на отдел за транзакции с ценни книжа. Въпреки че е работил изключително съвестно по около 16 часа дневно и като специалист почти винаги е бил оценяван по най-високата скала, той обвинява ръководството в систематична дискриминация на расова основа. Обвиненията засягат периода 2010-2013 година.

Истинската криза настъпва през януари 2012 година, когато е понижен, а на негово място е назначен рускоговорящ служител, за когото банката заявила, че „има опит, надвишаващ типа кредитиране, одобряван в Източна Европа“.

Подложен на голям стрес, Мечкаров продължава да работи, често оставайки в офиса и през нощта. Той твърди, че е отслабнал с 30 кг (от 90 до 60 килограма) от престоя му в банката.

Една сутрин след като останал в офиса, негова началничка, минавайки покрай бюрото му казала: „В България не се ли къпете?“.

Мечкаров твърди още, че негово нововъведение е било присвоено от ръководството и то е направило всичко възможно да се отърве от него, съзирайки заплаха за постовете си.

Георги Мечкаров, който в момента е вицепрезидент на отдела за мениджмънт на кредитния риск в „Морган Стенли“, твърди, че през целия споменат период му е било изтъквано по различни поводи, че нещата не са толкова прости като в България.

„Ситибанк“ отрича обвиненията на българина, но му е предложила сумата от 8300 паунда случаят да се реши извън съда, която той отказва. Сега Мечкаров съди банката за щети на стойност 2,75 милиона паунда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    58 1 Отговор
    БРАВО! ПОДКРЕПЯМ С ДВЕ РЪЦЕ И ЖЕЛАЯ ОГРОМЕН УСПЕХ НА ТОЗИ БЪЛГАРИН!
  • 2 гост

    52 0 Отговор
    Българите ли не се къпем??? Че аз по-миризливи свине от англичаните в България - туристи и платени студенти, не съм виждал. Погледнете им само дрехите и обувките колко са мръсни и целите в петна! Те взели да говорят за хигиена. Съди ги до дупка приятел, шапка ти свалям!
  • 3 Иван

    25 0 Отговор
    Браво пич. Стискам палци да ги осъдиш тия олигофрени
  • 4 Лисицов

    12 0 Отговор
    Тази новина защо е в криминалната рубрика?

    Коментиран от #5

  • 5 Истината винаги боли

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лисицов":

    Стефанаки така е решил?Явно Българинът е в криминално престъпление спрямо обратно шофиращите???
  • 6 321

    8 1 Отговор
    И това за хигиената го казват хора, на които топлата и студената вода текат от два различни източника и ги смесват в умивалника за да превърнат водата в помия, с която се мие цялото семейство.
    Та мили кандидат емигранти, четете внимателно какво е отношението към българите и чужденците изобщо в чуждите държави. И това по отношение на човек на доста отговорна позиция, във финансова институция. Смятайте, какво е към обикновения работник и пак мечтайте за чудната Европа.
  • 7 Дебили сте

    4 0 Отговор
    Ето това представлява Запада, на който се кланят дебилите в българското общество.