15 Ноември, 2017 12:45 4 779 6

Аферата за незаконните вецове влезе в прокуратурата

  • вец-
  • прокуратура

Според Огнян Герджиков някои централи несъмнено са незаконни

В България има поне 140 действащи руслови ВЕЦ, но едва три от тях са с изрядни документи. Много от централите нарушители са собственост на фирми, свързани с политици от различни партии и техни роднини. Това разкри Нова тв. Оказва се, че повечето т. нар. руслови минивецове, изградени в коритата на малки реки, са незаконни - собствениците им не са се снабдили с документ, че държавата им разрешава да строят там. При това положение не ясно как изобщо те са преминали всички процедури и са получили разрешение за експлоатация. В понеделник екоактивисти внесоха сигнал в прокуратурата.

Зад незаконните малки вецове, които се водят за "зелени" производства на ток и получават от държавата преференциални, т.е. високи цени за тока, стоят интересни инвеститори. Собственик на ВЕЦ "Мусомище" например е Красимир Първанов, бивш директор на НЕК, настоящ зам.-министър на енергетиката и собственик на редица частни ВЕИ проекти.

Във фокуса на разследването на Нова тв попадат още синовете на президента Георги Първанов - Владимир и Николай. ВЕЦ "Флеш" е собственост на "Флеш" ООД, в която съдружници са Владимир Първанов и Марияна Добрева. Добрева е сестра на червения депутат от БСП Кирил Добрев, който е дясна ръка на Корнелия Нинова. Добрева бе съветник на Георги Първанов в президентството.

Другият син на бившия държавен глава - Николай Първанов, е станал съдружник във ВЕЦ "Мега 1" с Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. Неотдавна двамата собственици на веца са продали дяловете си на Васил Костов, който също не е случайна персона - той е роднина на бившия ляв депутат и експрокурор на Оряхово Тома Томов.

Известната бизнесдама Цветелина Бориславова, която бе до Бойко Борисов в първите години на политическата му кариера, се оказва управител на ВЕЦ "Станкова река". Съдружник във веца е Димитър Причкапов, син на соцвеличието Лазар Причкапов, който бе и кмет на Благоевград.

"Ирита", фирма на кмета на Разлог Красимир Герчев (ГЕРБ), върти ВЕЦ "Златарица". Герчев е напуснал фирмата си, тъй като е станал кмет.

В аферата "Минивецове" попада и фирмата "Кит 2226" на Петър Курумбашев, който бе народен представител от левицата, а сега е евродепутат. Курумбашев бе в предизборния щаб на президента Радев, а после влезе в европарламента на мястото на избраната за вицепрезидент Илиана Йотова и напусна фирмата.

Интересни имена излизат около ВЕЦ "Црънча", създадена от покойния Симеон Василев, активист на ГЕРБ. Негов съдружник там е Росен Маринов, който през 2009 г. бе обвинен в предлагане на подкуп от 100 000 лв. на шефа на Агенцията по рибарство. Във веца работят синовете на кметовете на Црънча (ГЕРБ) и на Бръщен (Реформаторски блок).

Разследването осветява като собственик на ВЕЦ "Арнаутовци" Костадин Паскалев, когото помним като червен депутат, строителен министър и кмет на Благоевград. ВЕЦ "Гьоврен" пък е на Карамфил Каров, областен лидер на ДПС - Девин.

Това са само част от минивецовете, построени и въведени в експлоатация на ръба на закона и отвъд него. Бумът на издаването на разрешения за строеж на такива обекти е по времето на тройната коалиция. Бумът на строителството пък е при първото правителство на Бойко Борисов, когато всички инвеститори бързат да се закачат за мрежата, за да се възползват от високите цени на "зеления" ток.

Юридическият проблем с тях е, че са изградени в речни русла. Коритата на реките са публична държавна собственост, а инвеститорите нямат отстъпено право на строеж там. Вецовете са построени "въз основа на разрешително за ползване на воден обект, който се издава от Басейнова дирекция", казва Георги Даракчиев, който от няколко месеца оглавява Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Именно приемателните комисии на ДНСК е трябвало да проверят книжата, преди да издадат разрешенията за експлоатация на вецовете, но по незнайни причини те не са реагирали на липсата на право на строеж.

Според известния юрист Огнян Герджиков някои централи несъмнено са незаконни. "Не е достатъчно да имат разрешение за водовземане и водоползване - те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат. Те изграждат съоръжения вътре в коритото на реката", коментира проф. Герджиков, който оглавява съвета по законодателство.

Любомир Костадинов от сдружение "Балканка" обясни пред Нова тв, че много от тези вецове заприщват коритата, не осигуряват необходимия отток и след тях от реките остават само гьолове, а рибата измира. За проблемите около минивецовете се знае от години, а всички отговорни държавни институции си затварят очите. Вчера "Балканка" описа нарушенията в сигнал до прокуратурата. С казуса се занимава и ЕК. Още през юни Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради малките вецове по сигнал на природозащитната организация WWF.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оамп омв

    12 0 Отговор
    Убийци!!!
  • 2 бббббб

    12 1 Отговор
    Където има политик и циганин има далавера.
  • 3 гост

    5 0 Отговор
    Както и за ВМА, както си е влязло в прокуратурата, така и ще си излезе, без констатирани нередности. Важното е да се санкционират граждани, че са си затворили терасата, да не им духа, не е важно като си построиш вец и точиш пари от субсидии, какво като нямаш документи, нали си политик а цялата държава работи за тях.
  • 4 един

    7 3 Отговор
    Природозащитници, къде бяхте, когато всичко това се случваше или от БСП ви платиха да си мълчите! А после за наводненията, които съсипаха къщите и имотите на хората, които взеха жертви и това се случва непрестанно, бил виновен Борисов. Колко ВЕЦ-ове и риборазвъдници са негови? Да говорим с факти, не да си служим с разпространението на безумия! Когато след обилен дъжд водата стане прекалено много, тя търси старите си пътища, не новопоставените тръби! С водата, природозащитници, шега не бива! Тя е стихия, която ако я караме така, рано или късно ще ни затрие! Държавата ни е пословична с безчестие, некадърност, грубоватост и простащина. И най-големите крадци крещят хорово, дръжте крадеца!
  • 5 К.К.

    3 1 Отговор
    Дойде време да ги узаконят.Много си е променила цвета зелената енергия отива към червено.Заменените земи по черноморието узакониха ли ги?
  • 6 Роман дизел

    3 0 Отговор
    Вода шашава нема има ора шашава.