Last news in Fakti

24 Ноември, 2017 10:04 4 187 7

Китайска дрога убива деца в Пловдив

  • дрога-
  • шмика-
  • деца

Нова опасна дрога убива деца. 29 души вече са намерили смъртта си след употребата й, съобщи БНТ. Наркотичното вещество MDMB- шмика е изключително популярно сред тийнейджърите в страната. То води до тежки последствия за организма и дори до фатален край, предупреждават от пловдивската полиция.

Само за периода от 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са намерили смъртта си след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50. Наркотикът може да бъде поръчан и по Интернет. Най-разпространеният в момента наркотик- MDMB - шмика основно идва от Китай.

Самата субстанция е без специфична миризма. При употреба се разрежда с ацетон. „С разграденото като течност вещество се напръсква билковия чай. Така е наречен на жаргон“, обясни началникът на група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив Тодор Гарджев.

Опасното вещество си пробива път на пазара заради лесния достъп и поне три пъти по-ниската цена от цигара марихуана, например. Цената е средно между 3-5 лева, което е много евтино, добавя Гарджев.

Новият вид дрога не оставя следи в урината, затова съветът на специалистите е да следят реакциите и промените в поведението на младите хора. Приемащите шмика не могат да контролират действията си и стават агресивни. Често новата дрога предизвиква загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене, повишено сърцебиене, спадане на телесната температура, предупреждава Тодор Гарджев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ел Чабал

    19 1 Отговор
    А ГДБОП и ДАНС у г.за ли си бъркат ? Сигурно са седят на топло на лафче, кафенце, кой каква далаверка......
  • 2 Чифликчия

    11 1 Отговор
    Тя дрогата сама не убива.
  • 3 Иван

    15 1 Отговор
    Всичката дрога убива. То вече не е човек, като е започнал един път, няма ценностна система, няма адекватност.
  • 4 Свободен

    3 6 Отговор
    на тия китайци и дрогата им е боклук, като ще ставате наркомани поне стимулирайте родното производство! Така и така сте безполезни друсалки, поне си оставете парите в България.
  • 5 ужасТ

    4 5 Отговор
    Легализирайте тревата и няма да има подобни проблеми
  • 6 Ядеитн

    11 2 Отговор
    Разстрел на място за наркотърговци, дори и за най-дербния пласьор. поне 5г. затвор с принудителен труд за наркоманите, за малолетните - гит в Бойчиновци. Само така ша са оправи положението.
  • 7 Писна ми

    1 0 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: Приемащите шмика не могат да контролират действията си и стават агресивни. Често новата дрога предизвиква загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене, повишено сърцебиене, спадане на телесната температура, ..."
    Веднъж ме засече едно "напомпано" хлапе. Спря и започна да заплашва. Бях готов да го перна, но то се свлече и изпадна в кома. опитах се да помогна. Когато видях големите неподвижни зеници и разбрах, че е дрогиран. После 112, линейка.....И след това родителите му ме обвиниха, че съм го бил и затова е загубил съзнание. Бяха решили, не да се грижат за келеша си нещастен, а да изкарат някои лев. Е наложи се те да заплащат, но едва ли всеки е с моите възможности - физически да се защити от подобна отрепка, и съдебно от отрепки като родителите му.
    Та, по темата ВИНОВНИ СА РОДИТЕЛИТЕ В 90% ОТ СЛУЧАИТЕ.
    А съвета ми е колкото и да ви е притивно - ВИДИТЕ ЛИ ТАКИВА ПРИПАДНАЛИ НА УЛИЦАТА ПОДМИНАВАЙТЕ ГИ! ВЪПРЕКИ, ЧЕ МОГАТ ДА УВЕЛИЧАТ БРОЙКАТА 29!