Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 08:20 4 565 19

Български издател е заплашван с убийство?

  • заплашван-
  • смърт-
  • георги езекиев

Репортерката от неговия сайт Мария Димитрова пък е получила смъртни заплахи по есемес

Международната организация „Репортери без граници” следи с тревога случая с врачанския сайт „Зов Нюз” и неговия издател Георги Езекиев, за когото има данни, че е „на мушката” на местна престъпна група. „Репортери без граници” призоваха властите у нас да вземат спешни мерки, съобщи БТВ.

В съобщението се посочва, че по време на съвместно разследване на „Зов Нюз” и сайта „Биволъ” на банда за наркоразпространение и други престъпления с полицейско участие (и, както твърдят авторите на серията материали, с „чадър” от местната власт) , едно от замесените лица е казало пред камера, че босовете на престъпната група планират да елиминират Езекиев.

Репортерката от неговия сайт Мария Димитрова пък е получила смъртни заплахи по есемес и в социалните мрежи. Нейният информатор пък е бил пребит от три неизвестни лица.

„Силно притеснени сме от заплахите срещу издателя на сайта Георги Езекиев и срещу репортерката от медията. Тя е подала жалба в полицията, която е била оставена без последствия. Българските власти трябва да приемат тези заплахи и нападения сериозно”, призова Полин Аде-Мевел, която отговаря за Балканите в „Репортери без граници”.

Оцеляването на „Зов Нюз” през последните години се превърна в тема и извън северозападния регион. Изданието отнесе огромна по размер глоба заради публикуването на информация за опашки по време на банковата криза през 2014 г. Наблюдатели определиха непосилната санкция в размер на 100 000 лв. като държавна репресия от страна на Комисията за финансов надзор. Глобата „падна” в съда.

"Репортери без граници" отбелязват, че нашата страна е на 109-то място по свобода на словото от общо 180 изследвани - най-ниското равнище за целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    37 13 Отговор
    Нека да не ни говорят за свобода на словото в Европа.Когато стана масовото изнасилване и побой на жени в Кьолн пресата се обади на четвъртия ден.Всекидневните престъпления от емигрантите се премълчават.Има официална цензура и ако си инакомислещ по някои политически въпроси,не ти позволяват да публикуваш.

    Коментиран от #3

  • 2 ДА ДА

    34 0 Отговор
    109 място , да кажем и нашите журналисти и те са едни ...удобни...за всичко.
  • 3 Azazel

    20 15 Отговор

    До коментар #1 от "Румяна Костова":

    Така ли ви информираха медиите на руската пропаганда?... Защото тези, които поназнайваме някой и друг чужд език, и четем западни медии, а не само това, което руските медии пишат, че са направили западните медии, прочетохме за случилото се в Кьолн подробно още на следващата сутрин, когато руските медии все още не бяха изтрезняли... Много ограничено мислене имате руските тролове, мислите си, че медиите на запад се контролират от държавата и един-двама олигарси около властта, както е в Русия (а, уви, напоследък - и в България), но там над 90% медиите са частни, собственост на десетки, дори стотици конкуриращи се помежду си акционерни дружества, така че вариант, в който да се наговорят да пишат или премълчат едно и също нещо, особено в интерес на някакое правителство, което я го има, я не, след година, е абсурден (извън увредените мозъци на руските тролове).

    Коментиран от #4, #7, #12, #14

  • 4 Патриот

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    Толкова глупости в един пост не бях чел.

    Коментиран от #8

  • 5 Бесен Язовец

    13 6 Отговор
    Молодец, Руми, вземи си от горното рафтче едно бурканче с кисели краставички !
  • 6 Бесен Язовец

    9 3 Отговор
    Добре дошли в БГ.действителноста
  • 7 Азазелоеб

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    Ех, наивнице, къде видя нещо независимо в този контролиран и манипулиран до крайност свят??? И като ви каже човек истината в очите, почвате по Русия да плюете.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бесен Язовец

    12 0 Отговор
    Нашите журналя са на верижка към политиците,затова да не се оплакват.
  • 10 Azazel

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "Азазелоеб":

    Не знам защо реши, че съм в женски род, или може би (предвид никнейма ти) просто си падаш по мъже?... По някаква случайност, медиите са ми основно занимание и на професионалния, и на академичния (преподавам ги, не ги уча) фронт, и меко казано съм запознат в детайли с тях - кой къде какви медии притежава, как ги управлява, къде има манипулации, в чий интерес, дори как могат да се манипулират... Затова, ти може би си фантазираш, че знаеш някаква истина, но аз наистина я знам и, ако ти или някой друг си представяте, че в държави като България (109-то място в цитираната класация на Репортери без граници) или в Русия (148-мо място в същата класация) има обективна и независима журналистика, а в Германия (16-то място) и в други западноевропейски държави (всички са между 1-во и 40-то място) - няма, то явно сте силно увредени същества и е добре да ви поставят под запрещение. И, ако някой от руските тролове реши да обяви Репортери без граници за соросоиди (щото нали всички, дето говорим лошо за Русия, сме соросоиди) - да отиде на сайта им, там има подробен отчет за управлението и финансирането им.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румяна Костова

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    Информирали са Ви в съня ви.Бях в Кьолн по време на събитията.Научихме какво става от познати,били по това време около катедралата.И от интернет.

    Коментиран от #15

  • 13 Румяна Костова

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Това,че преподавате пропаганда не значи автоматично доверие от четящите.Ползувам 3 европейски езика.Тези ваши приказки за свободна европейска преса ги разправяйте на кака Ви Диди и подобни...А пропаганда има достатъчно и в руската преса .
  • 14 Румяна Костова

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Azazel":

    Уважаваните професионалисти от свободната преса не се заяждат по форумите с аматьори.

    Коментиран от #16

  • 15 Azazel

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Това, че сте били в Кьолн тогава, не означава, че сте гледали немски (или други европейски) телевизии и сте чели немски и европейски медии. Аз лично, още на 1-ви, когато гледах (било е по BBC или CNN) хрониката за празненствата по света, видях информации за оплаквания от нападения над жени в Кьолн и още един немски град, а на 2-ри дори обсъждахме случилото се с мои приятели, които живеят в Германия и казаха какво са чели по въпроса в немските медии. И в британските/американските медии, и в немските такива ставаше дума за нападения от имигранти, просто бройката се увеличаваше, защото на първия ден се говорише за единични случаи, на втория - за постъпили нови оплаквания, а на третия - за още повече - вече над сто, и за това, че вероятно става въпрос за организирани и координирани нападения. Медиите няма как от 1-ви януари още да съобщат за всички случаи, защото все още не са разполагали с тази информация - те не си измислят новини, а работят с факти. Просто, подалите оплаквания жени на 1-ви бяха единици. На втори и трети много повече жени подадоха оплаквания, след като вече бяха видели първите новини и бяха разбрали, че не са единствени. И, съответно, логично - първите новини за множество атаки от имигранти, над повече от 100 жени, са от 3-ти, а към 5-ти вече беше ясна пълната картина.
  • 16 Azazel

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    И уважавани, и неуважавани медийни професионалисти няма как да не си изпускат нервите, когато по тези форуми "аматьори" (или платени руски тролове?) пропагандират, че западът е лош и не е свободен, а единствено Русия (е, и Сирия и Северна Корея) са добри, щастливи, свободни и всичко най-най... Не преподавам пропаганда, но пък, за сметка на това преподавам на студентите как да различават обективната информация от пропагандата и, слава богу, те се справят отлично с това, за разлика от вас.
  • 17 Румяна Костова

    2 1 Отговор
    Дайте ми моля името и датата на немският вестник или телевизионно изявление от 1,2 януари за станалото в Кьолн.Ще Ви се извиня публично.Не е професионално да се позовавате на приятели,а говорете с факти.Вече ми стана досадно от този абсурден спор.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Azazel

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Румяна Костова":

    Разбира се, заповядайте: ето ви две от водещите кьолнски издания - Express
    ( https://www.express.de/koeln/silvesternacht-hauptbahnhof--junge-frauen-sexuell-belaestigt-23251504 ) и Rundschau ( https://www.rundschau-online.de/region/koeln/unruhige-silvesternacht-in-koeln-frauen-am-hauptbahnhof-belaestigt---beinahe-massenpanik-am-dom-23450094 ), с новини по въпроса още на 1-ви януари. И, нека пак да припомня - към 1-ви подадените оплаквания от жени са единични, затова няма как първите репортажи да включват цялата картина. Повечето жени подават оплаквания през следващите няколко дни и историята започва да се разплита в цялост към 3-ти.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.