15 Декември, 2017 18:49 1 454 5

По 5 години затвор за двама, ограбили самотна жена

  • грабеж-
  • затвор-
  • ботевград
По 5 години затвор за двама, ограбили самотна жена - 1
Снимка: Shutterstock

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд в София, с която подсъдимите за грабеж в Ботевград - Дило Д. и Геомил Д. отиват в затвора за по пет години и четири месеца всеки. Апашите нападнали самотна възрастна жена в дома ѝ и взели колкото се може повече ценни вещи.

От събраните по делото доказателства се установява, че на Бъдни вечер (24.12.2015 г.) пострадалата С.Б. (на 75 години) била в дома си в местността „Бялата кал“, в гр. Ботевград. Двамата подсъдими знаели, че жената живее сама и решили да я ограбят.

Вечерта те тръгнали с лек автомобил от с. Долна Малина, пристигнали в гр. Ботевград, където оставали колата, след което се упътили пеш към дома на С. Б. Около 23:00 часа те разбили входната врата на къщата и нахлули вътре. Завързали ръцете ѝ с конопено въже, притиснали я към земята и поискали пари. Геомил Д. държал жената, а Дило Д. ровел из стаята.

В два чувала били поставени лаптоп, газов пистолет, винтоверт, мобилни телефони и други вещи, всички на обща стойност 870 лв. Преди да си тръгнат, двамата мъже поставили на главата на жената блуза, като част от нея натъпкали в устата ѝ. След това подсъдимите отново пеша се придвижили до автомобила си, паркиран в гр. Ботевград и напуснали населеното място.

Пострадалата жена успяла да се отвърже и тръгнала боса през полето към помпената станция да потърси помощ. Бил подаден сигнал на телефон 112.

И двамата подсъдими са многократно осъждани. Съдът е приел, че извършеното от Дило Д. и Геомил Д. престъпление разкрива по-висока обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на грабеж. Този извод следва от предварителната подготовка за извършване на престъплението, нападението над самотно живееща възрастна жена, в нощта на голям християнски празник. Спрямо пострадалата била упражнена принуда с излишно висок интензитет и същата била оставена завързана, със запушена уста, което препятства в максимална степен възможността ѝ да потърси помощ.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред ВКС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темидец

    4 0 Отговор
    Как 5 години само,я сега на ВКС едно дублиране за да стане присъдата адекватна на престъплението,а и 10 години поне с 2 полухора да са по-малко престъпниците.
  • 2 Много добре

    1 0 Отговор
    Много добре, тези боклуци нямат място на улицата!!!!
  • 3 мнение

    1 0 Отговор
    Като "обжалят" присъдата, може и да ги оневинят. Много оптимистично звучи "многократно осъждани". Човек се пита колко от заобикалящите ни са "многократно осъждани"? Това не са ли така наречените рецидивисти? Когато някой осъден повтаря престъпленията си, не заслужава ли по-сериозна присъда, да не говорим за доживотна. Защото така описан, случаят говори, че са разчитали жената да се задуши и да умре. Посегателство върху живота й, не само имуществена вреда. И другото - какво е станало с откраднатите вещи, върнати ли са на пострадалата? Защото сме пословични с това, че полицията вещи и пари не връща. Сигурно си ги разпределят помежду си.
  • 4 Истината винаги боли

    1 0 Отговор
    Сега ще полежат една година и след като излезнат, пак ще се проявят отново,или с обир или с убийство.Дано късметлия е някакъв съдия или адвокат от толерастите който са с отворени за..ци!!
  • 5 Хайдук

    4 0 Отговор
    До стената - гръм в главата за да ни е мирна страната