5 Януари, 2018 17:45 3 161 0

Съдят шеф на фирма, укрил 4,5 млн. лв. данъци

  • данъци-
  • укриване-
  • пхг динамик-
  • провадия
Съдят шеф на фирма, укрил 4,5 млн. лв. данъци - 1
Снимка: Shutterstock

Собственик на фирма, обвинен в укриването на данъци за 4,5 милиона лева ще бъде съден през февруари във Варна. Окръжният съд в града насрочи делото срещу Николай Н. - собственик и управител на фирма, за 5 февруари. Според прокуратурата той е отговорен за приспаднат неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 млн. лева.

Според обвинителния акт, от 14 май до 14 ноември 2007 г., в условията на продължаващо престъпление фирма "ПХГ Динамик" ЕООД, регистрирана в Провадия, е избегнала установяването и плащането на данъчните задължения в особено големи размери. Деянието е било извършено чрез потвърдена неистина в справки – декларации пред НАП за седем данъчни периода. Към обвинението като граждански ищец се присъедини и Министерството на финансите.

34-годишният собственик на търговското дружество е от Провадия, със средно образование, работи, осъждан.

В обвинението се казва, че в началото на 2007 год. свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Дружеството имитирало търговска дейност чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова екпертиза, в повечето случай подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

Според Окръжна прокуратура – Варна, в хода на разследването Николай не е дал обяснения и е демонстрирал липса на критичност към извършеното от него.

Според Наказателния кодекс, "данъци в особено големи размери" са тези, които надхвърлят дванадесет хиляди лева. Дължимият към бюджета ДДС, който е получен в резултат на дейността на фирма "ПХГ Динамик" ЕООД е 379 пъти над размера на особено големите данъчните задължения.

На днешното разпоредително заседание 34-годишният собственик и управител на фирмата се яви без защита, отказа служебен адвокат и декларира, че към момента ще се защитава сам. Пред съда заяви, че за заседанието през февруари има намерение да потърси професионална защита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА