8 Януари, 2018 16:16 1 949 7

Изготвиха обвинителен акт за бунта в бежанския лагер в Харманли

  • харманли-
  • бежанци

Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход

Изготвиха обвинителен акт за бунта в бежанския лагер в Харманли - 1
Снимка: БТА/Архив

Харманлийската районна прокуратура е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани за хулиганство и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура.

Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход, които са били в основата на бунта в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли на 24 ноември 2016 г.

Тогава на няколко пъти през деня, а след това и вечерта, напрежението в лагера ескалираше след спиране на пропускателния режим за настанените. Стигна се до сблъсъци с полицията и жандармерията, при което имаше 20 ранени служители на реда, а близо 400 кандидати за хуманитарен статут бяха задържани.

Обвинените в съучастие помежду си са извършили непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и се изразяват с явно неуважение към обществото. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, гласи първата от квалификациите на прокуратурата.

Според втората, също в съучастие като извършители, обвиняемите са повредили и унищожили противозаконно чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, и движими вещи на терен, които са били собственост на Регистрационно-приемателен център – Харманли. Общо щетите според държавното обвинение са за 85 094 лева.

По делото са били разпитани общо 62-ма свидетели, назначени и изготвени са били видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебномедицински експертизи.

Материалите относно причинените телесни повреди на пострадалите полицейски служители са били отделени в две други досъдебни производства, уточняват още от прокуратурата.

Изготвеният обвинителен акт, според съобщението, се превежда от лицензиран преводач на три езика – пащу, урду и фарси. Това се прави с цел изпълнение на изискванията за спазване на правата на обвиняемите. Предстои връчването на обвинителния акт на всеки от обвинените след внасянето му в Районен съд в Харманли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    6 0 Отговор
    Ма верно много бързи тез обвинители бре!
  • 2 На три

    6 0 Отговор
    Езика! !!! Айде стига гейщини, стига сме хрантутили и дундуркали тия шебеци, само и само онова сдухано бабе да ни каже браво.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Патриот

    2 0 Отговор
    И кой сега ще плати щетите?
    85 000лв един българин изплаща цял живот. и остава съвсем малко за децата му.
  • 5 Борис

    1 0 Отговор
    Не ми е ясно къде сгреших че ми елиминирахте коментара?
  • 6 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Какви години дойдоха, какви хора,границата ни прескачат като зеленчукова вада?
    Каквото и да си помисли човек, каквото и да иска да напише или пък да каже, то само на псувни и ругатни го избива.....
    Някъде из Шоплука,край жълтите павета, някой други хора не получават ли сърбел ?
  • 7 ИВАН

    1 0 Отговор
    Това обвинение трябваше на деня да бъде готово - народа плаща за всичко, ама слугите му не си гледат работата ... не знам до кога ще бъде така ?