Last news in Fakti

8 Януари, 2018 20:22 8 585 13

Ето кой е пуснал шесторния убиец на свобода през 2009 г.

  • нови искър-
  • убийство-
  • убиец-
  • росен ангелов

"Подписка" – тази мярка за неотклонение на Росен Ангелов му позволява през 2009 г. да се укрие от правоохранителните органи и въпреки постановената на три съдебни инстанции присъда от 8 години затвор за блудство с 11-годишно момиче, той да не я изтърпи.

Тялото на сочения за убиец на шестима души в Новогодишната вечер в Нови Искър, бе открито в неделя в изоставена постройка край село Луково.

На 12 февруари 2007 г. в същото село, Ангелов е задържан от двама полицаи в момента, в който извършва блудство с малолетно момиче. На следващия ден - 13 февруари 2007 г., разследващите органи установяват, че Ангелов два пъти е бил осъждан – веднъж за кражба и втори път за изнасилване. По първата присъда е реабилитиран по право, а по втората условно предсрочно освободен. След като изтича 24-часовият срок на полицейския арест, Росен Ангелов е освободен. Наложена му е най-леката мярка за неотклонение – "Подписка".

"Правен свят" публикува всички материали по делото, които се съхраняват в Софийския окръжен съд. От тях е видно, че на 13 февруари 2007 г. дознател Бойка Асенова от полицейското управление в Своге налага на Ангелов мярка за неотклонение "Подписка". На 11 октомври 2007 г. в 09.22 часа дознателят потвърждава същата мярка, за което Ангелов собственоръчно се подписва.

Дознанието срещу педофила е приключено и той е предаден на съд, а повдигнатото срещу него обвинение предвижда "лишаване от свобода" от 5 до 20 години. Обвинителният акт е подписан от прокурор Даниела Врачева, като въпреки тежестта на обвинението, искане за изменение на мярката за неотклонение не е правено.

Първото заседание пред Софийския окръжен съд е насрочено за 12 септември 2008 г., на което обвиняемият не се явява и това дава повод за отлагане на делото за 19 ноември 2008 г. Росен Ангелов отново не се явява. Адвокатът на подсъдимия Цветелина Иванова представя болничен лист, че Ангелов е с "изкълчване на глезена на десния крак", което става повод за поредното отлагане. На това съдебно заседание за първи и последен път в хода на целия процес срещу Ангелов, има искане за изменение на мярката му за неотклонение от "Подписка" в "Задържане под стража". Съдия Калинка Георгиева отхвърля искането на прокурор Даниела Врачева и налага глоба на подсъдимия в размер на 500 лв. На следващото съдебно заседание - 21 януари 2009 г., Ангелов вече се явява пред съда. На едно от следващите разглеждания на делото, педофилът отново не се явява по медицински причини, като този път диагнозата е "хипертония".

На 13 май 2009 г. Росен Ангелов е осъден от съдия Калинка Георгиева на осем години лишаване от свобода. Съдът обаче не изменя мярката му за неотклонение и тя остава - "Подписка".

Очаквано Росен Ангелов обжалва присъдата си пред Софийския апелативен съд. На 10 юли 2009 г. САС в състав Иво Вапцаров, Красимир Шекерджиев и Невена Грозева потвърждава присъдата. Прокуратурата не е изискала промяна на мярката за неотклонение, съдът също не я поставя под въпрос и осъденият вече на две инстанции Росен Ангелов остава с мярка за неотклонение – "Подписка". Следва да се отбележи, че само ден преди заседанието на САС, насрочено за 24 юни 2009 г., Ангелов отново си изкарва болничен лист, в който е поставена диагноза "увреждане на прешлените в областта на пояса".

На 16 ноември 2009 г. пред Върховния касационен съд се провежда заседание по жалбата на Ангелов, подадена чрез адвокат Цветелина Иванова, срещу потвърдената от САС присъда от 8 г. затвор. Ангелов и защитничката му не се явяват. Окончателната присъда е произнесена от върховните съдии Савка Стоянова, Юрий Кръстев и Жанина Начева на 22 декември 2009 г. От този момент до 7 януари 2018 г. "Горския човек" е в неизвестност за правосъдието, което вече образува две нови дела - за шесторното убийство и за самоубийство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    38 12 Отговор
    Аз не вярвам че този е извършителя. Просто не пасва. Над половин България вече го разбра.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Темид

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqqq":

    Чакай да видиш само.
    Завъртяли са вече колелото в някаква посока и вече развиват темата, без значение колко е достоверна.
    Почти никой не вярва, но кой ли ни пита
  • 4 Гост

    30 4 Отговор
    На Бойка Асенова най искренно и пожелавам един такъв да изнасили някой от неината рода и тогава да го пусне с подоиска сбъркана държава прост народ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    30 3 Отговор
    Жените, които са се подписвали под тези решения, не могат да бъдат майки! А управляващи, на които им се губят над 1000 осъдени, трябва да влязат на тяхно място!
  • 7 Истината

    39 0 Отговор
    Дознател Бойка Асенова, Съдия Калинка Георгиева, прокурор Даниела Врачева, както и лекарите издавали фалшиви медицински са истинските виновници за смарта на 6 невинни човека. Ненормални винаги ще се раждат, но хората които се призовани да пазят общественият ред и получават възнаграждения от нашите пари, а всъщност обслужват престъпниците са истинските виновници.
  • 8 Хасан

    34 1 Отговор
    Как може да си юрист или доктор и да пускаш на свобода педофил който се е гаврил с 11 годишно момиченце?!!!!...тия хора нямат ли съвест ????всичко ли е пари????
  • 9 АРИ

    26 0 Отговор
    Да сте наясно - дознателя не се интересува от издирвателни мероприятия, т.е. не е служебно задължен да издирва. Внесла е предложение за предаване на съд и е до там.
    Още по интересно е дали Б. Асенова служи и къде и дали някой полицай се е сетил да търси делото, за да види адреса на извършителя от там. Апропо - хората от "издирването" в РПУ и групите в дирекциите са най - заети винаги. Там са или наши момчета, които са заети със своите далавери и поръчките на "ВЕЛИКИ" професионалисти - началници, или не са наши момчета и вършат ежедневната мръсна работа на "ЕЛИТНИТЕ" - момчета, кандидати за началници, или вече началници.
    ПОЛИЦИЯТА МИРИШЕ от главата, а днес свестните служители ги смятат за обикновени будали и откровено им се подиграват за това. Ако са по-серт им се подиграват зад гърба, но и в двата случая те няма да станат началници и няма да дават добър личен пример.
    Изводи - всеки да си прави сам.
    Остават само въпроси.
  • 10 Четец

    7 0 Отговор
    Най-после истинска журналистика! !!!
  • 11 Истината винаги боли

    7 0 Отговор
    Заради такива ,,Хора",сме на това положение!!А те са седнали на такива важни места във цялата ни Държава и помагат на престъпността да завладява всичко все още нормално!!!
  • 12 Asdfghjk

    4 0 Отговор
    Няма такова безхаберие и в Африка. Народен съд трябва,пак.
  • 13 четящ

    4 0 Отговор
    ... дознател .... налага ..... мярка за неотклонение...Нещо не ми е ясно?!...да махнат тогава съда!