Last news in Fakti

24 Януари, 2018 10:25 3 770 4

Нова телефонна измама надува сметката ни

  • телефонна измама-
  • остров възнесение

Седалището на измамниците вероятно е на остров Възнесение

Нова телефонна измама надува сметката ни - 1
Снимката е илюстративна

Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във фейсбук. Измамените се оказват десетки, а набелязаните за жертви - стотици, съобщава Нова тв.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 656

    8 5 Отговор
    А ми то толкова прости хора има по света че все някой ще върне обаждането, без да се замисли кой аджеба го търси от такъв номер
  • 2 ай стига бе

    3 0 Отговор
    Хм, интересно.......и оригинално
  • 3 Патето Яки

    8 1 Отговор
    Решението е щом телефона е непознат с небългарски код не връщаш обаждане. Ако някой те търси реално ще се обади пак.

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Патето Яки":

    Абе то верно че така е най-правилно,но я си представи че те търсят във връзка с някакво яко наследство...