Last news in Fakti

25 Януари, 2018 13:34 3 340 5

Съдят крадци на ток за смъртта на млад техник

  • крадци на ток-
  • монтана-
  • техник

Въпросният кабел бил под напрежение 237 волта

Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н. Ванков за смъртта на техник при токов удар.

Обвиняемият е собственик на къща на ул. „Камчия“ в Монтана и е потребител на електроенергия, подавана по законен ред. Помолен от Й. Тодоров, живеещ с дъщеря му, той дал съгласието си за ползване от захранването на неговия имот и прокарване на кабел до дома на Тодоров. Въпросната къща се намира зад водоема и стадиона, в района на кв. „Кошарник“ в града, като няма електрически стълбове, а са направени дървени такива.

Фактическата дейност по незаконното подаване на електроенергия, без знанието и съгласието на електроразпределителното дружество, била осъществена от Д. Илиев и Й. Тодоров, а обвиняемият Ванков им помагал. Те опънали дълъг кабел на разстояние 1-2 километра между двете къщи, като слагали маркуч за изолация.

На 03.09.2016 г. в дома на Тодоров нямало ток, като той установил, че кабелът, който излизал от къщата на Ванков и захранвал и неговата къща, бил скъсан на един от стълбовете. Заедно с негов познат той се качил по стълба и привързал кабела. Оказало се, че панцера, за който той бил прикачен, започнал да се топи, поради което те го сменили, но той отново се стопил. Поради тази причина те го изолирали и свързали директно.

Същия ден клиент на местен доставчик на интернет и телевизия се оплакал, че услугите, които ползвал, били прекъснати. Станало ясно, че цялото трасе не работи. Дежурният екип от техници отишъл на място за отстраняване на аварията.

На П. Цветанов (на 26 години), монтьор електронно-телекомуникационно оборудване във фирмата доставчик, няколко пъти се налагало да се качва на електрическия стълб на височина от около пет метра. В един момент, по време на извършване на ремонта на телекомуникационно трасе в кв. „Кошарник“, той се подпрял до неправомерно монтиран коаксиален кабел с нарушена изолация, който бил под напрежение. В резултат на това Цветанов попаднал под удар на електрически ток, получил обгаряния по тялото и паднал от стълбата.

Пострадалият бил транспортиран от присъствалите на място свидетели до Центъра за спешна медицинска помощ в Монтана, където била констатирана смъртта му.

Пристигналите на мястото на трагичния инцидент представители на електроразпределителното дружество са извършили замервания, като е било установено, че въпросният кабел е под напрежение 237 V. С него била незаконно пренасяна електрическа енергия между къща на ул. „Камчия“ и друга, намираща се извън регулацията, между няколко електрически стълба.

От становището на съдебно-медицинската експертиза е видно, че непосредствената причина за смъртта на пострадалия Цветанов е остра сърдечна недостатъчност, развила се на базата на електротравма.

С действията си обвиняемият Ванков е допуснал, без съгласието на електроразпределителното дружество, незаконното присъединяване и снабдяване с електрическа енергия от друго лице. Той нямал право да упражнява дейност или занятие, които представляват източник на повишена опасност, което в резултат довело до смъртта на младия мъж.

Предстои насрочване на делото от съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавата на приматите

    23 0 Отговор
    В тази циганска махала,трябва да влезнат властите и да въведат ред.Какви са тези свързвания на кабели,какви са тези свободни съчинения.Бог да прости момчето,което си е загубило живота,заради циганските изгъзици и престъпни действия.Незнам близките на загиналото момче на какво правосъдие се надяват,ама мисля че е добре да потърсят правосъдие по пътя на неволята!!!!
  • 2 Я изкарай Гано

    20 0 Отговор
    През тази циганска махала трябва да премине "Леопард", и не един, ами дивизия. И не само през тази махала, ами през всички такива на тази територия. (ще ме прощавате, не наричам "това нещо" "държава")
  • 3 Топлата вода

    18 0 Отговор
    Да пуснеш 230V по коаксиален кабел на 1,5км
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ай стига бе!

    0 0 Отговор
    Докато не бъдат обесени публично 2-3 м.....ла , ще си правят, каквото си искат!