26 Януари, 2018 13:18 2 441 2

Шестима са обвинени за приема по „втория начин” в Медицинския университет

  • медицински университет-
  • студенти-
  • прием-
  • корупция

Приемани били предимно студенти от арабски произход, които плащали по 40 – 50 хил. евро за „услугата”

Шестима са обвинени за приема по „втория начин” в Медицинския университет - 1

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти.

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители. По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро.

Основната част от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход.

Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззз

    11 0 Отговор
    На мен преди 10 години ми искаха тази сума но в лева :)
  • 2 fakt

    8 0 Отговор
    Като гледам какви ,,доктори'' има в някои малки болници, явно тази практика не е само за араби и е отдавна.