Last news in Fakti

29 Януари, 2018 09:37 1 448 2

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода

  • белезници-
  • свобода-
  • затвор-
  • престъпници

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода - 1

Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора.

Проверка на в. "Сега" показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години.

591 осъдени на затвор се разхождат на свобода според справката на прокуратурата от края на м.г. Шокиращото е, че сред тях има убийци, изнасилвачи, участници в отвличания, трафик на хора, грабежи, длъжностно присвояване. Въпросът стана болезнено актуален след шестте убийства в Нови Искър в новогодишната нощ. За тях задочно бе обвинен Росен Ангелов, който се оказа издирван от 8 г., за да излежи присъдата си за блудство с непълнолетно момиче.

Преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се направи ревизия на всички неизпълнени присъди в страната. Говорителката му Румяна Арнаудова призна, че няма пълна информация по този въпрос.

Няколко дни по-рано обаче "Сега" разпрати десетки заявления за достъп до информация до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Малка част от ръководителите им предоставиха данните. Останалите или не отговориха, или директно отказаха.

Окръжната прокуратура в Русе предостави пълни данни за изчезналите осъдени - 36 души. Сред тях е Й. И. Й. През януари 2011 г. той е осъден от районния съд във Враца на 10 г. затвор за длъжностно присвояване. Й. Й. е бил магазинер на лавката във Врачанския затвор, откъдето е присвоил пари и вещи за близо 6000 лв.

Получихме отговори и от окръжния прокурор на Добрич. В неговата справка има 17 души. Сред тях е Дмитрий Георгиев, който на 20 юли 2010 г. сключва споразумение с районната прокуратура в града за наказание от 3 месеца затвор и 100 лв. глоба за това, че шофирал след употреба на алкохол. И макар да е бил в съдебната зала, за да подпише споразумението, Георгиев изчезва и още не е открит. От делото става ясно, че преди това за кратко е бил задържан, а после му е нареден домашен арест.

Сходен е казусът и на Галин Денков. Неговото споразумение с прокуратурата е одобрено от районния съд във Варна на 10 юли 2017 г. Той е признат за виновен за притежание на 0.17 г хероин. Съгласил се е да влезе за 5 месеца в затвора, но да не плаща глоба. Присъдата така и не е изпълнена.

По друго дело на районния съд в Добрич Васил Атанасов е признат за виновен за изнасилване, което е рецидив. Делото не е качено в съдебните онлайн регистри и няма информация за наказанието му. От прокурорската справка става ясно, че процесът срещу него е започнал през 1997 г., а окончателната му присъда идва през май 2008 г. Обявен е за издирване 20 дни след нея.

Осъденият на 7 г. затвор и 20 хил. лв. глоба за трафик на хора Джефер Мехмед също не е зад решетките. Присъдата му, произнесена от районния съд във Варна, е в сила от юни 2012 г. Той е обявен за издирване 20 дни по-късно.

В списъка на окръжната прокуратура в Кюстендил има 24-ма души. Сред тях са Ангел Христов и Пламен Галев, т.нар. Братя Галеви. Те имат 5-годишни присъди за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Наказанието им влезе в сила през май 2012 г., но те се укриха. И.Ю., който от март 2006 г. има присъда от 17 г. и половина и 250 хил. лв. глоба за производство на наркотици в големи размери, също е в неизвестност.

В справката на Софийската военна прокуратура е бившият полицай Александър Вълков. През септември 2015 г. той беше осъден на 7 г. затвор за убийство. И макар че лично чу присъдата си на последна инстанция, беше оставен да избяга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ловеца

    4 0 Отговор
    Ами публикувайте имена и снимки и обявете парична награда за информация и залавяне,така хем престъпниците в затвора,хем съвестните хора ще изкарат някой лев
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Сега, идете по затворите, и вижте колко се водят пе са вътре, а никой там не ги е чувал! Ееех, живота е за тарикатите!