Last news in Fakti

30 Януари, 2018 13:03 5 958 13

Мъж не успя да докаже, че 3 тона ракия са за лична консумация

  • ракия-
  • пещера-
  • алкохол

Гражданинът на Пещера не представил документ за платен акциз

Мъж не успя да докаже, че 3 тона ракия са за лична консумация - 1
Снимка: Shutterstock

Жител на град Пещера не успя да убеди Районния съд в града, че намерените в дома му 2 869 литра алкохол без акциз са били за лична консумация. Мъжът неуспешно опита да обжалва наложената му рекордна глоба от 30 604,08 лева.

Къщата му била проверена по време на съвместна акция на МВР и митниците на 14 октомври 2016 година, припомня "Дарик". В нея и прилежащи помещения били намерени десетки туби, бидони, бъчви и бурета с течност, миришеща на етилов алкохол. Стопанинът не представил документ за платен акциз за ракията, за която заявил, че е за лична консумация, варена в собствен казан, от собствена продукция плодове. Съоръжението за изваряване също се оказало незаконно и без регистрация.

За това собственикът е наказан с още една глоба от 1 000 лева, като е платил предвидените по закон 40% от стойността на съоръжението – 520 лева.

Според направените експертизи, пазарната стойност на алкохола пък е 36 192,10 лева.

В показанията си от досъдебната фаза мъжът твърди, че отглежда лозя, заедно с баща си и брат си. В дома им било традиция да се вари ракия. Имали 250-литров казан. В деня на проверката бил в процес на изготвяне на документ за разрешение. Свидетели го защитават, че не продава ракия, а намерените количества били правени в продължение на 20 години.

Пещерският районен съд потвърди изцяло наложеното наказателно постановление. Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишкия административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я изкарай Гано

    11 1 Отговор
    Ааа, у Берковица признават!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Миле

    19 2 Отговор
    Абе с тия европейски морални норми,
    пие си човеко слагал си е 20 години - те ти три тона,

    Ако беше боза или френско вино нищо нямаше да му кажат....
  • 4 Гост

    16 3 Отговор
    А най лошото е че вероятно ще унищожат ракията
  • 5 mediator37

    32 2 Отговор
    Еврогейският съюз зорлем направи всинца ни престъпници.
    Скоро очаквайте забрана варене компоти и въвеждане нов вид тежко престъпление- притежание над 30 буркана компот Омния 0,8л. - до 5 години затвор и конфискация на къщата.
  • 6 Тоти

    21 1 Отговор
    Изроди
  • 7 фен

    3 9 Отговор
    2869 литра дели на 365 и казва ,че го пие на ден.

    Коментиран от #10

  • 8 гост46

    20 2 Отговор
    Блъскал човека трудил се е - има си. Само че разни хрантутници мързели са му завидели и са го изпортили. Прав е бил Андрешко, прав е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Я изкарай Гано

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "фен":

    Що така бе Миме, ти за "отлежала" ракия не си ли чувала?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бай село

    11 0 Отговор
    Всичката им е наред , тръгнали да търсят под вола теле! Мафията вкарват с тировете , стотици тонове алкохол и какви ли не контрабандни стоки , но ще изгорят някоя мишка за да прикрият следите си! Какъв акциз търсят, щом всяка година се изварява ракия , тя се набира. Нима тази ракия е изварена за една година ? Има си плодове и грозде и си произвежда ракия , какво лошо? Не са го хванали да продава , няма нарушение , в къщи може да има и 5 т ракия , но това не е престъпление. АЗ също имам малък казан , защо да ходя да плащам акциз , нали алкохола , който е за лични нужди е освободен от акциз. Имам си малко лозе и около 50 овошки , всяка година изварявам по два пъти , това , което не може да се консумира си остава , но не се продава. Така че нормално е човека , ако има по голямо лозе или овощна градина да му се събере това количество.Сега , като го глобят 30000 лв ще оправят икономиката , а този човек , ако е млад ще го видим на терминал 2. Така се мисли за обикновения гражданин.
  • 13 Мартин

    11 0 Отговор
    Брендо интерпола си купува хотел в центъра на София с кредит, братя Галеви си живеят живота кой знае къде, Диневи си карат яхтите, политиците си правят схемите. Ама на пещерският среден българин ракията му е много и трябва да го глобил 36 бона. При средна заплата 600 лева в Пещера, след има няма 5 години - ако не яде, не пие и не си купува нищичко ще си плати глобата. Вместо да учим децата на турски, да ги учим на морал, уважение и свобода на мисълта, за да се изчистим от ограничените хора взимащи такива и подобни решения.