Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 14:46 1 547 3

3,5 млрд. лв. печалба от контрабандата на цигари

  • цигари-
  • контрабанда-
  • ипи-
  • митници

Това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта

За 10 години - от 2007 до 2016 г., незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 млрд. лв. и 3,5 млрд. лв.

Това става ясно от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Документът е част от проект на ИПИ с мото "По правилата", с основна цел да проучи възможностите за подобряване на водените политики и преодоляване на институционалните слабости, които дават почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната.

Потвърждава се, че недалновидната акцизна политика може да подкопае постигането на двете основни политически цели - здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, коментират икономистите.

През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха една трета от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност, пише в доклада. Според ИПИ през 2007 година незаконнните продажби на цигари са били 11,2 на сто от общия дял. Постепенно те се увеличават и през 2010 година достигат 30,7 на сто от търговията, а криминалните приходи от тази акцизна стока са между 450 и 640 млн. лв. за годината. Въпреки свиването на незаконната търговия през годините, криминалните приходи не са за пренебрегване - те са между 120 млн. лв. и 170 млн. лв. за 2016 г. при продажбата на около един милиард къса цигари. Това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта.

Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия всъщност е с източник вътре в страната. Това означава, че борбата с незаконната търговия не следва да се насочва само и единствено към опазване на границите, а и към по-ефективен контрол спрямо производството на цигари в страната.

Не бива да бъде пропускан и големият незаконен пазар при тютюна за пушене или т. нар. тютюн за ръчно свиване. Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75 на сто от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн. Това количество е равносилно на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара). Около 86 на сто от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, тоест произведен в България, сочи докладът.

Прегледът на развитието и ефектите от акцизната политика в България дава и някои поуки за общоевропейските политики. В процеса на хармонизиране трябва да се отчитат разликите в социално-икономическите фактори и особено разликите в платежоспособността. Огромният ръст на незаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на членството можеше да бъде избегнат при по-внимателно поставяне на целите и далновидна политика по догонване, посочват експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    2 0 Отговор
    Кой седи най отгоре?
  • 2 Хомофоб

    1 0 Отговор
    Сигурно някоя мутра.
    Ако управляващите ликвидират плоблема кой ще ги корумпира?
    Само на една заплата стои ли се?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.