Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 08:20 29 461 29

Бум на застрахователните измами с коли

  • коли-
  • застраховки-
  • измами

Какви са схемите?

Бум на застрахователните измами с коли. Те са се превърнали в печеливш бизнес, твърдят разследващите. Необходим е само автомобил в движение, разкрива Нова телевизия.

„Един автомобил се купува отвън за някаква смешна сума, "накичва се", за да изглежда добре и се застрахова за много висока сума”, обяснява главен инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС” към СДВР.

Няколко месеца след като е застрахован, автомобилът изчезва безследно и се обявява за откраднат. „Лицето, което го обявява за противозаконно отнет, реално знае, че такъв автомобил вече не съществува. Той казва, че са му откраднали автомобила и си избира някакво място и внимава да няма свидетели и да няма камери”, обясни главен инспектор Пламен Максимов.

Колата пък отива в автоморга или у частни лица, за да бъде разглобена и да се заличат всички номера, по които тя може да бъде разпозната. „Това е много доходоносен бизнес, защото не се влагат много пари, а се изкарват много пари”, коментира главен инспектор Пламен Максимов.

Само от началото на тази година в страната са станали 94 кражби на автомобили, сочат данните на полицията. От тях 22% са извършени с цел застрахователна измама. В сравнение с миналата година това е 100% увеличение, казват още от МВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    86 5 Отговор
    Пълен кантрол на всички автоморги, складове от Прокуратурата и всички са хванати!!!

    Но "държавата" не иска!!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Kim

    121 7 Отговор
    Щом може защо не?Тези застрахователни фирми да не са на баба Гинка или дядо Иван.На Маргини,Торина,Златковци,и тем подобни.Това са собствениците.Що да не крадем от тях.Те милите колко са честни,не са съдени,нямат досиета,не внасят бяло и т.н.А,и хора не отвличат????

    Коментиран от #6, #12, #19

  • 3 Дедофф

    80 4 Отговор
    Абе мисля,че се целите застраховатлите да не изплащат вече нищо ама застрахованите да си плащат.Но може да се получи все пак тук е България.
  • 4 Бум

    43 5 Отговор
    "Бум" на измамите, от 10 скочили със 100% до 20.
  • 5 Да те в експерта

    53 5 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Не разбра ли,че зад всички тия"нарушения",стои самата държава?Защо ,мислиш,до сега не се наложи контрол над всички изкупвателни пунктове за старо желязо,откъдето беше изнесена половината държава???
  • 6 гост

    41 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kim":

    Добре де, но аз като отида да си плащам застраховката и я вдигнали от една за следваща година с 20%. Питам ги защо, а те ми казват, че вноската на взаимноспомагателния фонд се е увеличила и няма по-евтина застраховка. И аз какво да правя, трябва да си платя? Този тип измами увеликават процента на риск и оттам и дължимите премии. Затова.
  • 7 bjorgknutsen9

    21 5 Отговор
    Намалете застрахователните премии!
  • 8 Ффггъттфф

    14 6 Отговор
    Ми да да се закрият всички авто морги та да спрат откраднатите автомобили за авто части..,и са поне два пъти в повече от 94...
  • 9 баш майстора

    49 3 Отговор
    И къде е измамата, че не я видях?????????
    Всеки застраховател си има персонал, който би трябвало да е подготвен да оцени даден автомобил!?
    Все едно ние, клиентите на джамбазите, които купуваме стари коли да кажем, че ни мамят, щото разбираш ли не сме видели, какво купуваме?
    Купувачите на коли втора ръка в България постоянно ги мамят, ама никой не кряка, километри въртят, двигатели сменят, замазват ръжда, подменят софтуера да не дава грешки и какво ли още не, ама на СДВР не му пука, то се е загрижило за застрахователите.
  • 10 KKKKK

    72 5 Отговор
    Я сега напишете същите тези застрахователи, колко народ са излъгали.Правят оценка по Шваке дето всичко е с оригинални части ,а като имаш щета се почва ама колата ви, е на повече от 4 години .Ще търсим алтернативни части или втора употреба.За качеството на ремонтите и боядисване да не говорим.Пример от Бургас за боя.Отивам да си взимам колата а тя спряна такла,че слънцето да свети право в нея и викат боята стана супер.Завъртам колата обратно и викам я погледни сега колата е като зебра.От сервиза на застрахователя викат ама на силно слънце не си личи.Викам аз да не карам в Сахара като е мрачно,какво правим.За оценките на щетите също.Джантата 400 лева нова, те ти дават 100.Да не говорим,че всячески овъртат как да не платят.И контрол над тях никакъв.Защо не го направат като в щатите без значение от възрастта на колата щетите се смятат на база само оригинални части .

    Коментиран от #13, #25

  • 11 баш майстора

    27 3 Отговор
    Да гледат, какво купуват, никой не им е виновен, че не могат да оценят един таралясник, ама така е, като няма кадри.
    Пробелмът си е на застрахователите, да си отавярт очите, а не да мрънкат, че ги били "лъжели", ами нали това им работата?????
  • 12 Като гост

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kim":

    Защото надали ги крадеш ти, а после тези измами си ги плащаш с премията.
  • 13 баш майстора

    46 2 Отговор

    До коментар #10 от "KKKKK":

    ХАХАХАА
    Напълно си прав!
    Най-много боли, когато крадат от крадците. Измамниците се оплакали, че имало други измамници, голям майтап.
  • 14 Оня

    27 2 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца, така им са пада тръканье колко моа на тия
  • 15 Димо

    12 1 Отговор
    Само да добавя,че по официална международна статистика България е чак на 31 място по откраднати автомобили на глава от населението!В Европа почти всички по големи държави са пред нас,като класацията води Великобритания,Франция,Испания!Така,че подобни измами са милиарден бизнес ,който търпи и своето развитие.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шаран БГ

    11 1 Отговор
    Димо, прощавай! Вярно е , че класацията по откраднати автомобили водят Великобритания, Франция, Испания.
    Там хората карат нови коли.
    Автокрадците от Родината се изнесоха в тези държави, за това ония ни изпревариха по бройка, но нашенци допринесоха за това !
    После обаче / ако не си чел, съжелявам/ български ИНСТИТУЦИИ ги снабдяват с документи и сериозни групи като "Босфор", ги изнасят към Босфора.
    Именно поради тая причина одринският прокурор е отправил обвинение на 5 / петима/ нашенци /иска им от 2 до 5 години затвор/ за вкарани в Турция 99 луксозни лимузини БМВ, Ауди и Мерцедес, откраднати от Германия и страните- челници в класацията. Предполага се, че возилата са поне два пъти по-вече - само тия са конфискувани.
    Тъй като турците се се задействали, и нашите прокурори от Кърджали са хукнали да дирят сметка на тия от "Босфор". Да се види, че и те работят!!
    Няма как да отидем към първите места в класацията със старите си тенекии. Дори може и да изостанем -много ми е мъчно !!
    За застрахователния бизнес - нито дума! Не смея. Стреля се на месо !
  • 18 Патриот

    23 1 Отговор
    Поредната платена статия, която да послужи за оправдание за поредното НЕОПРАВДАНО вдигане на цените на застраховките.

    Когато искаш в България нещо да поскъпне просто плащаш на медия да напарви репортаж и нещата се случват.
    Така стана с имотният балон във Варна. Сега това се случва със застраховките. Кое е следващото?
  • 19 Kолю куция

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Kim":

    Голям Смях
  • 20 гост

    9 1 Отговор
    Щом са измами значи има и измамници ????? Ами тогава къде са ОНЕЗИ ДЕТО ВИКАХА ЧЕ ИМ СА МАЛКИ ЗАПЛАТИТЕ !!!!! Нали те трябва да откриват и задържат измамниците !!!! ВСИЧКИ задължителни застраховки са Р Е К Е Т !!!!!
  • 21 hmhmhm

    4 2 Отговор
    Нека да ги крадат тези боклуци застрахователи. Аз съм за и ако може и аз бих участвал
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 onq s konq

    7 0 Отговор
    Моите уважения към гл.инспектор от СДВР който "отваря очите" на непросветените как се заформя измама с крадени кали,но ЧАСТ ОТ ТВЪРДЕНИЯТА МУ СА АБСОЛЮТНО НЕВЕРНИ.Конкретно имам предвид въпросното "накичване" на евтин автомобил и застраховането му на по-голяма сума от действителната.Към всяка застр. компания има назначени автомоб. "вещи лица" на гр. договор,които освен оценка на щетите И СЪВЕТВАТ застрахователа за действителната ст/т на МПС-то,което прави ИЗКЛЮЧЕНО т.нареченото "НАДЗАСТРАХОВАНЕ".А че е възможно това-спор няма,но може да стане с ИГРА,В КОЯТО УЧАСТВА И ЗАСТРАХОВАТЕЛ НА ПО-НИСКО НИВО/служител,застр. инспектор/.Отделно от това пък при з/ка "Каско" за която говорим се правят задължително снимки,които прикрепени към втория екземпляр на полицата отиват от провинцията в Централата в Сф,където се гледат "под лупа" от баш-доверен персонал на компанията и ако има съмнения относно ст/та на колата,з/ката се АНУЛИРА ИЛИ КОРЕГИРА.

    Коментиран от #24

  • 24 да се вземе предвид че

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    когато си прав, прав си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай хуй

    1 0 Отговор
    Тази схема играе от 90-те години а вие сега се сетихте . .бах ти лумпените
  • 27 Тракторист хулиган

    0 0 Отговор
    Пращете ги аз ако съм по способен и аз ще ги излупам 😉
  • 28 Адаша

    0 0 Отговор
    Това явно са втръснати от каране коли на малко години с големи дефекти. При скъпа кола например БМВ 3 годишно в нормално състояние и напудрен амортизиран таралясник разликата в стойността може да стигне двуцифрена сума. Разбира се цялата организация предполагам включва доста хора и с годините им се услажда явно и все повече измами правят. Според мен не е чак толкова трудно да ги хванат. Застраховките се сключват от живи хора - не е толкоз трудно да се разследват и да се провери от какво аджеба си изкарват прехраната. Най-вероятно няма да могат да докажат реални доходи дори и за трабант.
  • 29 гощо

    0 0 Отговор
    Ето заради такива мизерници застрахователните компаний после клатят всички останали до последно!!!