10 Февруари, 2018 12:32 4 242 19

Тийнейджърите ни първи по употреба на дрога в ЕС

  • тийнейджъри-
  • дрога-
  • наркотици

На българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин

Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. Това показват данните от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години.

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо два пъти по-ниски, съобщи "България он ер".

В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

"Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, отглеждани са от баби, самите родители са зависими от наркотици или алкохол", коментира д-р Борислав Станчев, който представи данните от проучванията на заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Варна.

Експертът предупреди, че на българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин. 20% от учениците споделят, че са им предлагали синтетични канабиноиди и стимуланти.

"Проблемът е, че най-често не знаят какво купуват, а понякога и дилърът не знае какво продава. От марихуана не може да се умре от свръхдоза, но някои от синтетичните канабиноиди могат да предизвикат смъртност. Такива в Европа през последните години са открити общо 170. Те могат да бъдат пушени навсякъде и никой да не разбере, защото имат приятен аромат и не мирише на марихуана", поясни д-р Борислав Станчев.

"Освен това не се хващат от стандартните тестове за наркотици, понеже не са разработени методики, които да хваната 170 вещества. Това е причината някои хора да ги употребяват, защото няма да ги хванат. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай и се транспортират в Европа като ароматизатори, соли за баня и почистващи препарати. След това се препакетират и препродават", обясни още д-р Станчев.

Според експерта модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България сега навлиза.

"Тенденцията е същата като в Европа преди 15-20 години. Модата е повсеместна и докато преди години употребата беше предимно в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе, сега е навсякъде", подчерта д-р Станчев.

"Виждат, че дрогата създава удоволствие и решават да пробват. Имаме и влияние на средата, имаме и масивни кампании за легализация на марихуаната. 20% от анкетираните приемат, че тя трябва да бъде разрешена", добави още д-р Борислав Станчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The TRAPPER

    22 5 Отговор
    Е , все във нещо трябва да сме първи.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    26 3 Отговор
    И каква стана тя сега, кримининализираха притежанието на марихуана и хората се тровят с нейни заместители, инцидентите се увеличиха, а потреблението не спада. Не съм чувал за случаи на предозирали или натровени с марихуана.
  • 3 Камагра

    15 2 Отговор
    ДС-тата окрадоха държавните активи и причиниха всички тези бедствия, щот като няма пари, няма инфраструктура и няма нищо - условия за роми, материал и наркомани
  • 4 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "The TRAPPER":

    Отново си върнахме челните позиции по осъдителни решения в Страсбург. В топ 10 сме, ако не се лъжа на седмо място. "Стабилни" сме и тука. Дет се вика стига с този негативизъм, говорете само позитивни и "стабилни" неща. Това е пътят към подобни резултати.
  • 5 Дядо ви

    4 9 Отговор
    Друсайте се дечица и мешайте с алкохолец :)

    Коментиран от #12

  • 6 КОКА

    6 7 Отговор
    ГАДНИ НАРКОМАНЧЕТА ДА ИЗМРЕТЕ МИЗЕРНИЦИ
  • 7 сноу

    6 3 Отговор
    Как първи по наркотици бе..?Нали продажните комунистически близалки се тупаха по тумбаците и рисуваха една Мукрация дето само мед и масло ще хрупаме и от нас по-щастливи няма да има на света.Хеле пък като се дотътрят и великите хамерикански "инвИститори",чИ като ни емнат с Ини рИформи и те ти тебе рай.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 и кой управлява 3ти мадат

    14 1 Отговор
    Не само по наркотици първи, ами и по татуировки и плющене отзад !
    Български съвременни ценности !
  • 10 Аааа

    4 0 Отговор
    А вие съмнявахте ли се ?
  • 11 Илиян

    10 0 Отговор
    Нема град,нема село,сичко сака бело.........
  • 12 Илиян

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дядо ви":

    Абе ти майтап си мислиш,ама точно тия наркоманчета са БЪДЕЩЕТО на България,хората от които ще ти зависи пенсията и др.......20г. се опитват да уморят Българите по всякакъв начин,но ядец...още сме тука,но сега май намериха начина....

    Коментиран от #16, #19

  • 13 кеф

    6 2 Отговор
    Само герб и тиквеното семе
  • 14 Румяна Костова

    7 5 Отговор
    Проблемът при тази статистика е че българските анкетирани смятат марихуаната за дрога.Не ми разправяйте,че в България се пуши повече трева от Германия или Холандия,където има развит марихуанен туризъм.Стичат се хора от много страни из света,за са разпуснат по този начин.
  • 15 Румяна Костова

    5 3 Отговор
    Автора излизал ли е в Европа,да се разходи из някой парк вечер.През няколко метра те ударя сладникавия характерен мирис на марихуаната.Хайде малко реализъм,все пак,не може по всички отрицателни характеристики да сме на първо място
  • 16 Детко

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Илиян":

    ни мъ мисли ти мен а гледай себе си ако треа да разчитам на тия треа си турам въжето веднага
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Антисоросоид

    6 4 Отговор
    соросоидни евроатлантически ценности......
  • 19 Бат Саше

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Илиян":

    България няма бъдеще! И най -малко наркоманчетата могат да бъдат нейното бъдеще. Това си е естествен подбор и еволюция на народа ни. Ако след този подбор, остане тук нещо живо, тогава можем да мислим за бъдещето! За сега, утайката да се дрогира и да мре!