13 Март, 2018 11:09 9 290 22

Бившият гард на Митьо Очите псува и нападна репортер на Биволъ в Поморие

  • стоян тончев-
  • митьо очите-
  • журналист-
  • бой

Стоян Тончев алармира институциите за нова опасност от покушение срещу него

Бившият гард на Митьо Очите псува и нападна репортер на Биволъ в Поморие - 1
Снимка: БиволЪ

Репортерът на Биволъ Стоян Тончев бе брутално нападнат от бившия гард на известния наркобос Митьо Очите – Христо Широков. Екшънът се е разиграл вчера /19.02.2018 г./ около 12.30 ч. пред Районното полицейско управление в Поморие. Журналистът е станал обект на физическо посегателство, цинични обиди, псувни и закани. Широков е известен в мутренските среди с прякора си „Широката”, понастоящем е общински съветник от ДПС в местния парламент на Поморие и е в много близки отношения с кмета от ГЕРБ Иван Алексиев. Стоян Тончев беше зверски пребит преди 2 г. до дома си и по чудо оцеля с опасност за живота и след поредица от операции. За поръчители и организатори на покушението срещу него в мафиотския град се спрягат именно Алексиев и Широката. Двамата са чест обект на журналистическите разследвания на Тончев, засягащи корупция, злоупотреба с власт и крупни обществени ресурси.

Широков видял Тончев, който се е намирал на стълбите пред входа на РПУ и е разговарял в същото време с дежурния полицай. Колегата е искал да получи входящ номер за внесена от него жалба предния ден. Тя описва реални факти и обстоятелства, че неговата сигурност и живот са под риск и това е свързано с журналистическата му работа. Христо Широков е излязъл от колата на съпругата си Ева, която е паркирала в близост. Двамата се запътват от автомобила към сградата, докато Тончев заминава от там. Широката се засилил към журналиста с викове:

„Я ела тука, бе, измекяр, доносник! Ти ще снасяш ли още…Ще те смачкам!”

Той се приближил към него и в движение е посегнал да го ритне, но единствено бързата реакция на Тончев е предотвратила реален удар. Репортерът се е обърнал и е тръгнал с бърз ход към входа на РПУ-то, призовавайки дежурния за намеса и предотвратяване на физическа саморазправа. През това време нападателят е крещял на висок тон: „Ела тука, бе, измекяр, доносник! Ще ти разкажа играта!”. Тончев е попитал полицая: „Виждаш ли това? Това не е ли заплаха?! Посяга да ме удря!”. Полицаят се е направил на „ни чул, ни видял” и е отговорил, че не е видял нищо.

На стълбите на РУП-Поморие Широков замахва заканително с вдигнат показалец към журналиста с думите: „Ще ти се е@е майката, да знаеш!”. Физическата и словесна агресия срещу колегата е останала без каквато и да било реакция от служителите на МВР Поморие. Стоян Тончев е входирал официални сигнали за инцидента до: МВР-Министър /вх.№ 812102-450/19.02.2018/, Прокуратурата-до Главния прокурор /вх.№ 10112/2018/, Президенството /вх.№ 94-00-507/19.02.2018/ и Министерски съвет /вх.№ 201/20.02.2018/.

Редакцията на Биволъ застава изцяло зад колегата си, защото ние с тревога считаме определено, че той се намира в реален риск за здравето и живота си, поради своята дейност на разследващ местната мафия по морето. Призоваваме отговорните институции в Република България за спешна и остра реакция и разследване на този сигнал за безпрецедентна мутренска заплаха и то пред очите на бездействащите органи на реда и закона. Стоян вече е бил жертва на тежко покушение, а поръчителите и извършителите до днес са неразкрити и ненаказани.

Побоят над Тончев тогава предизвика широка международна реакция на възмущение от редица световно авторитетни организации като: CPJ, OSCE, AEJ, ECPMF, които призоваха българските власти да направят всичко възможно да предотвратяват престъпни посегателства срещу журналисти.

По всичко личи, че Тончев не може да разчита на полицията в Поморие, след като общински съветник от парламентарно представената партия на Делян Пеевски си позволява в присъствието на полицай, пред сградата на РУП-Поморие, да демонстрира безнаказано вербална и физическа агресия. Обезпокоителното е, че когато Стоян Тончев отива в РУП, за да получи входящия номер на своята жалба, вместо да бъде обслужен от дежурния, той го кара да изчака, докато си изяде ябълката. Последващите действия на полицая и оставането му без реакция, когато журанлистът е нападнат от общинския съветник Христо Широков, демонстрират отказ на държавния служител да изпълни служебните си задължения, за които е обезпечен от данъкоплатците и отказва да защити закона от грубото посегателството върху личността и регламентираните обществени отношения. Още по-красноречиво е неговото поведение, след като се обръща фамилиарно към съпругата на Широков на малко име, което говори за близки приятелски отношения между тях.

На 14.02.2018 г. Тончев получава съобщения в социалната мрежа „Инстаграм” от съпругата на общинския съветник на ДПС – Ева Горговска, с които тя предупреждава журналиста, че „не е желателно” да пише за Широков, защото (цитираме Ева): „Нали знаеш КОЙ е ТОЙ?”, визирайки съпруга си.

В тази връзка е крайно наложително:

- Да се извърши незабавна проверка от вътрешна сигурност към МВР на записите от камерите на РУП, на АПИ, на близките сгради, магазини и аптеки около РУП-Поморие;

- Да бъдат проверени в часовия пояс на 19.02.2018 г. между 12:15-12:30 ч. мобилните, стационарните и интернет приложенията за комуникации (разговори и съобщения) на Христо Широков, съпругата му Ева и служителите на РУП-Поморие на смяна, за да се установи дали Широков е бил информиран, че колегата Тончев се намира пред входа на РУП-Поморие;

- Да се установи дали на Широков е връчен предупредителен протокол и защо не е задържан в срок от 24 часа, след като в присъствието на полицай той е демонстрирал хулиганско поведение спрямо Тончев, като така е нарушил и обществения ред пред сградата на полицейското управление в град Поморие. Още повече, че потърпевшият е изискал от полицаите да му бъде гарантирана сигурността за здравето и живота и да бъде връчена предупредителна декларация на Христо Широков, че носи наказателна отговорност при последващ опит за физическа саморазправа или заплахи срещу репортера;

Неглижирането на атаката срещу Тончев от органите на реда се дължи на факта, че Христо Широков е общински съветник и в близки отношения с кмета на община Поморие Иван Алексиев. Близостта между местните се доказва и от нерегламентираната среща, която те са провели 2 дни преди това, извън работно време в сградата на Община Поморие.

В съботния ден на 17.02.2018 г., преди обед, общинският съветник на Поморие от ДПС – Христо Широков, видимо притеснен, започва да се върти около сградата на Община Поморие. Повече от ясно е, че чака някой. След близо час се появява кметът на община Поморие от ГЕРБ Иван Алексиев. Когато Алексиев пристига пред сградата на Община Поморие, Христо Широков се запътва към него и заедно влизат вътре. Срещата им продължава часове.

Какво „работят“ кмет на ГЕРБ (мандатоносител) и съветник на ДПС (опозиция) в неработен ден?

От началото на новата година, по време на Европредседателството на България, сме свидетели на серия поръчкови убийства на бизнесмени и свързани с властта лица. Вероятно е дошъл ред за физическото отстрелване на неудобните журналисти, което от своя страна ще докаже за пореден път пред света и Европа, че България се доближава до страните с диктаторски режими.

Стоян Тончев разследва от години корупционните схеми при разпределянето на публични средства от Община Поморие. Информация за работата му като журналист преди години може да бъде потърсена и намерена в местния сайт www.zadkulisite.com (категория „Градът“). Разкритията му за местната власт още тогава вбесяват локалните корупционери и през месец януари на 2016 г. маскирани гавази нападат по поръчка нашия колега и едва не го убиват. Този мутренски акт не го отказва от призванието му да търси истината и да се бори за справедливост. От месец март на 2016 г. журналистът сътрудничи на Биволъ. Публикациите му в разследващата медия имат голям обществен отзвук.

Делото за покушението над Тончев започва след 6 дни, на 26 февруари 2018 г в Районен съд – Поморие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарко

    47 2 Отговор
    Мутра общински съветник, в близки отношения с кмета от ГЕРБ..... Престъпник във властта поквовителстван от партия ГЕРБ. Това ли е?

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този

    28 3 Отговор
    Каде живеем това го няма в африка
  • 4 Гост

    34 1 Отговор
    На който не му е станало ясно в каква държава живее, да прочете хубаво статията. Щом се бие журналист пред районото, пред свидетел, пред полицай и това остава без последствие всеки един от вас е потенциална мишена за престъпление и потулването му в институционалното блато. Да биеш човек пред полицай, да го заплашваш и полицаят да не направи нищо. Е за какво уважение говорим тогава, ами те сами се правят на чучуела и след това защо не уважавате "блюстителите на реда".
  • 5 Синдикат на Ало измамниците

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дарко":

    Да това представлява цялата ни държава. Много е просто.
  • 6 Трелос

    13 4 Отговор
    И после пак се чудете защо избягахме повечето кадърни хора от България. Къде са сега,,будните,,граждани на та държава да станат и да протестират така спонтанно,както преди няколко дни за освобождаването на някой си гамен за чисто расистко убийство с опит да прикрие следите си???Питам аз,преди да ми отговорете се замислете малко!!!
  • 7 турист

    14 1 Отговор
    Не само че няма да вземат мерки, ами и има шанс да ликвидират журналиста - на всички е ясно, че Цацата и Бивол не се понасят.
  • 8 Лост

    23 0 Отговор
    Няма полиция в БГ. Има някви селяни с по шапка на главата- тва е!
  • 9 Лост

    18 2 Отговор
    Няма държава, всичко е на самотек

    Коментиран от #16

  • 10 Антон

    10 1 Отговор
    Най тъпата държава. Всеки се спасява сам. Дано всички си получат заслуженото рано или късно по един или друг начин.
  • 11 onq s konq

    2 14 Отговор
    "Бивол" е редакция,безпрекословно обслужваща БСП.Неслучайно Йончева отправяйки нападки относно оградата ХИТРИЧКО цитираше "Бивол",предварително и ДОГОВОРЕНО публикувал "данни" по въпроса,КАТО ПО ТОЯ НАЧИН ПАРИРА ЕВЕНТУАЛНОТО СЪДЕБНО ПРЕСЛЕДВАНЕ СПРЯМО НЕЯ ЗА ЛЪЖЛИВИ ТВЪРДЕНИЯ И ОМАСКАРЯВАНЕ.Е няма да ги бийш ли такива?!..
  • 12 Ядеитн

    1 8 Отговор
    Народа го е казал - голем залък лапни, голема дума не казвай. Драскачо да си наляга парцало, ако не иска лобут.

    Коментиран от #13

  • 13 Ядеитн

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ядеитн":

    Сите драскачи и разни акълии да четат внимателно и да си опичат акъля!

    Коментиран от #15

  • 14 Иванов

    5 2 Отговор
    Слава Богу, че и полицаят не го е наритал за да се подмаже пред депесаря, защото тук вече всичко е възможно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 регулировчик

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лост":

    Една голяма заблуда е, че "няма държава". Я се защити от банките, „роми”те, турците, геЮвете, "бежанците", кучетата, политиците... да видиш дали няма и дали е "на самотек" - какви медии ще залаят, какви социолози и психолози ще завият, какви комисари и посланици ще заразмахват пръст, каква полиция и Джандармерия ще ти се изсипе. Какви дознатели, следователи, прокурори и съдии ще се запроизнасят. Свят ще ти се завие.

    ДЪРЖАВА ИМА, НО ТЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ах морето

    4 0 Отговор
    Пожелавам от сърце на "ШИРОКАТА",в най скоро време да се отзове при брат си!
  • 20 Mitaka

    2 0 Отговор
    Тои като не е набил и полицаите пак е добре те едни мишоци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.