Факти.БГ

Пуснаха срещу гаранция един от най-опасните бандити

Мария Атанасова

Един от най-опасните бандити в страната е пуснат тихомълком от ареста по решение на Софийски апелативен съд, съобщи Блиц.

Става въпрос за Юлиян Ценев - Байката. Той е от свитата на Иван Янински - Шумахера, като основната професия на двамата е грабежи на коли и банкомати.

Байката е оставен на свобода срещу гаранция от 5 000 лева миналия петък. Той остана зад решетките само два месеца.

Ценев и аверите му бяха задържани на втори март за взрив на банкомат на столичния булевард "Рожен".

Байката се е занимавал и с точене на кредитни карти със скимиращи устройства.

Шумахера и Байката решили да влязат мощно в бизнеса с взривяването на банкомати в началото на годината. Първият им опит според разследващите е бил на 15 януари. Тогава вдигнали във въздуха машина за пари на супермаркет в кв. "Дружба. От нея бандитите свили 70 000 лева изчислили разследващите.

Вторият им удар бил на 9 февруари, когато с газ под налягане успели да отворят банкомат в друг супермаркет в кв. "Люлин". Плячката им оттам била 40 000 лева. Камери засекли, че пускането на газта правел Шумахера, като рядко се сменял с Байката.

Ръкспина и Пламен им били помощници и дебнели като отцепка за нежелани свидетели. Записите обаче били с лошо качество, а крадците носили маски, обясниха преди време от прокуратурата.

Окрилени от факта, че без никакъв труд изкарали 110 бона, Шумахера и сие решили да направят нов удар.

На 12 февруари първи взривили банкомат в "Орландовци", но не успели да изкарат касетите. Затова същият ден вдигнали във въздуха и машина в кв. "Хаджи Димитър". И там обаче ударили на камък.

Последвал трети неуспешен опит на 26 февруари на АТМ устройство в супермаркет в столичния кв. "Левски". "очевидно не са си взели поука, защото пристъпват към банкомата в "Илиянци", където е имало 17 000 лв., но оцветени.

В тях открихме 12 5000 лева целите в синя боя, останалите бяха пръснати около АТМ-а", коментираха тогава разследващи.

България