9 Юни, 2018 14:42 35 676 32

Свързани ли са екзекуциите на Мечката и Васил Илиев

  • георги николов-
  • мечката-
  • васил илиев

Точно преди началото на летния сезон през 1995 г., само в рамките на месец и половина, един след друг по поръчка са убити двете най-влиятелни фигури през този период по Южното Черноморие - Васил Илиев и Георги Николов-Мечката, пише в свое разследване "Флагман".

Босовете на ВИС и Първа частна милиция са екзекутирани по сходен начин – хладнокръвно, от много близко разстояние, почти от упор. Убийците са разучили в детайли техните навици и ги ликвидират по обичайните им маршрути, в близост до места, които после ще осигурят на килъра или килърите лесен път за бягство и най-вече с идентични по вид оръжия.

Сходен почерк на убийците

На 10 юни 1995 г., в 19:35 ч., Мечката паркира черното си Порше Карера кабрио пред входа на спортен комплекс „Атлант“ в жк „Славейков“. Дебнещият в храстите килър не губи време и стреля по боса на Първа частна милиция от около 2-3 м разстояние още щом Мечката гаси двигателя на колата. Всичко става за секунди! Първият изстрел пронизва Николов в задната част на главата - над ухото, като куршумът минава през мозъка и излиза през лицето на боса. Убиецът се приближава и стреля още веднъж, също смъртоносно, тъй като оловото засяга сънната артерия. Според експертизата патронът минава през челюстта на Мечката и засяда в кожения волан на Поршето.

Ненавършилият 28 години Николов издъхва минути по-късно в болницата. Според съдебно-медицинската експертиза причината за смъртта е остра анемия, предизвикана от сериозна кръвозагуба.

След екзекуцията убиецът тръгва да бяга през парка. Разследващите предполагат, че извършителят се е измъкнал с кола, която го е чакала от другата страна, до църквата „Св. Дух“. Свидетел, който по това време е разхождал кучето си в района, казва, че е видял двама съмнителни мъже да бягат в тази посока. Вторият най-вероятно е бил помагач на убиеца или резервен килър.

За криминалистите няма никакво съмнение, че убийството е внимателно планирано и перфектно изпълнено. Извършителите са проучили в детайли навиците на мишената. Неговата приятелка казва пред разследващите, че броени дни преди разстрела Мечката изненадващо променя графика си.

Той започва да ходи на тренировки по-късно, като преди това е тренирал сутрин. Тя обяснява, че няма представа защо запален културист като Николов рязко е променил режима си. Негови приближени разказват, че всеки път е паркирал пред входа на спортния комплекс, като всички са знаели, че това е мястото на шефа.

Императора на ВИС Васил Илиев е застрелян на 25 април 1995 г. в София, около 21 часа. Мерцедесът на боса е издебнат в малка, тъмна уличка по обичайния му маршрут на път към ресторант „Мираж“, който по това време е считан за щаб на висаджиите. Убиецът причакал Илиев в разбитата ул. „Никола Каменов“, до която имало строеж. Босът е принуден сериозно да намали скоростта заради огромните дупки и тогава килърът излиза от тъмното и прострелва 3 пъти Васил Илиев на разстояние от 2-3 м, точно като при Мечката.

Един куршум улучва борческия бос в главата, друг минава над ухото му (б. а. - точно на същите места е улучен и Георги Николов), а трети пронизва рамото и спира в гръбначния стълб. Васил Илиев умира на място.

За разлика от Мечката, босът на ВИС се е движел с охрана. Двамата гардове са карали точно зад Мерцедеса по време на разстрела, но не са могли да реагират по никакъв начин, защото не са били въоръжени по настояване на шефа си.

Георги Николов не е имал охрана. Той прави изключение един единствен път. Вечерта преди да го убият, Николов отива с двама гардове на откриването на дискотека „Айсберг“ в Слънчев бряг, където има среща с новия бос на ВИС Георги Илиев.

Макар че не е открито, оръжието, с което е убит Мечката, е идентифицирано, съобщи за Флагман.бг апелативният прокурор Емил Христов, който по това време е бил начело на следствието към Бургаската полиция. След извършените експертизи, разследващите установяват, че е стреляно с чешки картечен пистолет „Скорпион“, кал. 7,65 мм. Килърът е открил огън по Мечката на единична стрелба, оръжието е имало опция и за автоматична.

Това е чешкият картечен пистолет "Скорпион", според експертите Мечката е убит с такова или с много сходно оръжие

Васил Илиев е убит с хърватския вариант на чешкия „Скорпион“. Така криминалистите определят картечния пистолет „Заги“, който е намерен случайно в найлонов плик от ученик след тежкото престъпление.

Според специалисти малко килъри биха използвали подобен вид оръжие, което е твърде старо и не се слави с добри показатели. Това е още едно доказателство, че убийците са били много добре подготвени професионалисти.

Разрив между Мечката и Георги Илиев

Смъртта на Васил Илиев се отразила сериозно върху представителя на ВИС по Южното Черноморие – Първа частна милиция. Босът на ПЧМ бил в много близки отношения с Императора на ВИС. Двамата имали много сходни характери – запалени спортисти, мъжкари и много харизматични. Много интересна подробност е, че и Васил Илиев, и Георги Николов били твърдо против наркотиците и търговията с тях.

„Докато съм жив, няма да допусна в Бургас да има проститутки или наркотици. Само през трупа ми!”, казвал на своите близки Мечката.

След убийството на Императора, Георги Николов изглеждал доста напрегнат и притеснен.

Отношенията между бургаския бос и наследника на Васил във ВИС – неговия брат Георги били доста обтегнати.

Мечката и Главния се срещнали още през май, броени дни след като Георги официално наследил Васил начело на ВИС, за да разговарят за Бургаския район. След срещата босът на ПЧМ споделил пред свои близки следния доста притеснителен диалог между него и Георги Илиев:

„Мечка, защо не ни дадеш някое заведение по Черноморието?“, попитал босът на ВИС.

„А ти защо не ми даде нещо зимата на Боровец?“, отговорил Николов.

„Ела, ще ти дам“, казал Илиев, но Мечката го срязал: „Ела и ти зимата, и аз ще ти дам!“

Последвал светкавичен отговор на Главния: „Ние в София сме толкова много, а пък ти тук си сам и голяма хапка искаш да лапнеш!“

„Всеки, както се уреди“, не се давал Мечката. Тогава Георги Илиев му казал: „След като не става на маса, ще се борим!“

Среща в „Айсберг” и часовете преди разстрела

Денят преди убийството – 9-ти юни 1995 г. Мечката бил в лошо настроение от сутринта, разказва неговата приятелка. Вечерта тя отишла заедно с боса на ПЧМ и неговите съдружници на откриването на дискотека „Айсберг” в Слънчев бряг. Тогава бургазлията искал да говори с Георги Илиев. Около 30 минути по-късно Мечката си тръгнал от заведението заедно с Мирослава много ядосан!

След Слънчев бряг двойката посетила дискотека „Валенсияна” в кв. Сарафово. Тогава Мечката казал на любимата си: „Това лято ще имам много проблеми!”

Вечерта за тях продължила в бургаската таверна „Национал”. Там босът нито ял, нито пил нещо.

Версията за ВИС и поръчка от Георги Илиев е втората, върху която е работено най-сериозно след провала на руската следа.

„Силно ме впечатли това, което разказа приятелката на Мечката за срещата с Георги Илиев. „Няма да допусна софиянци в Бургас! Искат да владеят нещата, няма как да стане!”, казал й тогава той”, разкри прокурор Емил Христов.

Главния безспорно е имал мотив, достатъчно контакти и възможности, за да поръча Мечката. Но точно в този момент, само дни след смъртта на брат му, едва ли точно бургаският бос е бил приоритет за Георги Илиев. Възниква и още един въпрос: дали самите изпълнители ще могат да планират и реализират перфектно „мократа поръчка” за толкова кратко време?

В графата „Неразкрити знакови убийства на прехода”

След провала на руската версия за убийството на Мечката делото е изпратено в София, където столични специалисти трябва да проверят има ли връзка между екзекуциите на Мечката и Васил Илиев и последвалия разрив между боса на ПЧМ и неговия брат и наследник Георги Илиев.

„В София обаче няма извършени следствени действия, а само оперативна работа. Даже въобще не е възобновявано. Както си беше спряно, така си чакаше давността“, призна прокурор Христов.

Близо четвърт век по-късно поръчковите разстрели на босовете на ВИС и Първа частна милиция вече имат още нещо общо – и двата случая са прекратени по давност и са в графата „Неразкритите знакови убийства на прехода”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Надървен

    64 9 Отговор
    Боли ма оя !

    Коментиран от #5

  • 2 Анонимен

    66 9 Отговор
    Отрепки се избиват взаимно.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 гост

    80 5 Отговор
    от цялата статия разбрах, че са съсипани два прекрасни автомобила единия от който най-вероятно е Porsche 993 който към днешна дата е колекционерски автомобил с особено голяма стойност.
    А за човешките отрепки, не са ги убили от хубаво - рано или късно човек си получава заслуженото според делата си!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Stefko 88

    38 16 Отговор
    Въпреки че мразя престъпниците и мутрите, това за наркотиците ми ги вдигна в очите . Ама много малко .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГосТ

    69 24 Отговор
    Че те тея са по добри хора от премиера бе. Боко почна с амфетамин и рекет,не знам за проституция,и после продължи като държавен лидер. Сега е най богатият българин. Проверете за какво става въпрос !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЕМО

    40 4 Отговор
    Голям рев,голям плач,а колко майки и млади вдовици оставиха двамата в цяла България,воала е черен-това е.Кой е извършителя,това е същият,който уби и Малкия МИТКО.
  • 11 копеле

    47 4 Отговор
    Е за такива убийства ужасно много се радвам, но не трябва да ги стрелят а да ги взривяват, за да не могат и да ги погребват, че и това не заслужават
  • 12 Лост

    43 3 Отговор
    Всеки главен си намира по- главен и всяка мечка си намира по-голяма мечка! Тъй че не ги мислете много.
  • 13 Яго

    40 4 Отговор
    Абе моме ти в коя година живееш? Има ли някой който да го интересуват тези мърши от повече от 20 г. Пишете статии за всевъзможна измет.
  • 14 Ефтини сензации

    24 2 Отговор
    Уф... Кво ки ги величайте тия?
    Местим си го у другио крачол по въпроса, че са мрели. Ъм да мрат
  • 15 ЛОВЕЦ

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    БОКЛУЦИТЕ ИЗМЕТА
  • 16 Холмс

    15 1 Отговор
    Да попитат Пламен Дишков-Кела дали има връзка между крушата и опашката.
  • 17 vasik atanasova

    12 37 Отговор
    големи пичове
    но си отидоха млади млади
    както повечето
  • 18 Ганчо

    12 3 Отговор
    Браво, живи и здрави да са.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 радев

    15 2 Отговор
    БКП-ДС
  • 23 а това

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ганчо":

    Какво се подиграваш ве Ганчо.
  • 24 Нос

    6 19 Отговор
    Шматки, за разлика от вас тези момчета имаха сърца и то големи, тези момчета мислеха в перспектива, тези момчета имаха големи планове за в бъдеще. За разлика от вас, тези момчета, постигнаха толкова много, за толкова кратко време, че на вас няма да ви стигнат 3 живота, за да имате. Обличаха се, караха лъскави коли, най-красивите жени бяха със тях, имаха гардероби с марки, лакомства, парфюми от вс страни, а вие след 30 год. нямате и цънка, и знаете ли няма и да имате. Те имаха чест, достойнство, харизма, култура, грамотност. Плюете и говорите мръсотии, защото сте дребни души, ограничени, сиви, смляни, а те са войниците, вие сте мишки, пионки, наилонови. §

    Коментиран от #27, #29, #31

  • 25 Човек

    11 6 Отговор
    Държавата ги създаде и държавата ги уби!
    За Мечката не знам, но Васил и Жоро бяха страхотни Човеци! Що се отнася до "разплаканите майки", никой не е бил убиван без причина! ...
    В момента мафията, мутрите и боклуците са 100 пъти повече, като повечето от тях дори са управляващи държавата! Умниците дето плюят тук, защо не кажат нещо по въпроса???
    Случайно ли избиха сума ти знскови личности след 2003-та когато Румен Петков беше министър на вътрешните, а Боко главен секретар???
    От тогава просто се преразпредели " пазара" и "черия бизнес"! Днес тези, които ги убиха управляват бизнеса им! Наследниците на Васил и Жоро са 100 пъти повече за трепане!
    Ама народа си е все толкова прост като преди!
    Само дето сега е и по-беден и нещастен!
  • 26 Ник

    6 0 Отговор
    Какви са тия ретро новини от преди 25 г.
  • 27 Ежко

    17 1 Отговор

    До коментар #24 от "Нос":

    Аха. Виждам, че престъпниците станаха обект на възхита, от което следва, че никога няма да оправим! Вместо да са заклеймени, ти им сваляш шапка! Колко напуснаха България, защото имено подобни пичлемета не им позволиха да се развиват? Умните хора избягаха и създадоха продукт в развитите страни! Такива като Васил и Николай никога не могат да го направят! Интелигентни били! Ако бай Тошо не беше паднал, какво щеше да стане от тях? Ами едно голямо няма нищо! Какви титли имат като са спортисти? Олимпийски медали ?Световни титли? Ядец! Средна републиканска успеваемост! Велико били....Престъпници редови -това са те!
  • 28 ОФ ОФ

    8 0 Отговор
    Мари Маро,сал не разбрах кой туй КИЛЪР ма.Обяснявавайте ги тез нища молим ви,ний от прувинциътъ не ги знайм.
  • 29 Българин

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нос":

    Все едно да ми обясниш, че Левски и Ботев са мишки, защото не са въртели далавера и не са имали пари, жени и т. н.
    И да оставим великите - да не би Кочо, "простия чизмар"който загива в Баташкото възстанови и е бил обущар да е мишка?
    Мишките са тия които не искат са са свободни и независими, а искат да имат господари на които да служат.
  • 30 гнида

    5 0 Отговор
    Такава съдба заслужават мутрите ! Дано да се случи с всички мутри !
  • 31 гнида

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Нос":

    Точно ти прочетох коментара .... За тебе гардероб дрехи и някакви лакомства ли са най-важното ? Или да чукаш мацки щото си феймъс и паралия ? Сетих се за репликата на един от тези дето ги харесваш - рече нещо за един "лош мат`риял" ..... Ти от този материал ли си ?Е на всеки му своето . Предполагам се чувстваш щастлив този момент в България ......
  • 32 Димитров

    3 0 Отговор
    Дискотека ..Златна ябълка.. е Ябълката на раздора..Криво разбраната циливизация отидоха си млади за НИЩО-реално................