10 Юни, 2018 13:55 7 569 12

Разкрития около рекордната измама за 400 000 лева

  • баба-
  • измамници-
  • ало измамници
Разкрития около рекордната измама за 400 000 лева - 1

65-годишна жена даде 400 хиляди лева на ало бандити. Измамена е по схемата "съдействие на полицията" за залавяне на хакери и измамници. Дни наред жертвата на обира обикаля адреси и оставя парите на части.

Първия ден - около 3000 лева при кофа за боклук на столичната улица "Гогол". На 3 юни, отново в същия район, оставя 104 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" – още 210 000 лева. Полицията издирва извършителите. Този случай не е единствен по мащаба си.

През септември 2015 г. възрастна жена от село Първомай също даде на телефонни измамници над половин милион лева. Парите били прибрани в сейф, за който жената нямала ключ. Затова дала на мошениците ъглошайф, с който да разбият касата. Престъпниците й обяснили, че внукът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция. Двама души бяха задържани по случая.

През декември 2016-а година 76-годишна жена от София даде над 100 000 лева. Както и в последния случай, жената дни наред давала различни суми на измамниците, докато в крайна сметка сумата набъбнала до 100 000 лева. Случаите, в които става дума за по-малки суми са стотици, вероятно са хиляди и така се превръща в бизнес за милиони.

„Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а именно искане на пари за лечение на близък роднина. Често има и елемент на заплахата”, коментира пред Нова тв гл. инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция”.

„Измамниците станаха доста изобретателни и хората не могат да се ориентират. Ние често даваме информация за това как точно протича една измама, но често тя търпи различни модификации и всъщност това заблуждава хората, на които даваме съвети”, коментира още Падинкова.

Тя предупреди хората, че получат ли телефонно обаждане, при което независимо кой и по какъв повод им иска пари, значи задължително се касае за телефонна измама. „Оказва се, че превантивната кампания на МВР и призивите да се съдейства на полицията всъщност се имплементира в сценариите на телефонните измамници”, допълни Златка Падинкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ильо войвода

    55 2 Отговор
    Нищо не разбрах от статията. Какви разкрития има по случая!? Естествено никакви. И как и да има, та нали МВР се напълни с некаьърници и ниско интелигентни кадри. Който за нищо не става, го вземат в полицията. Отдавна "полицай" е мръсна дума. И господата да не се сърдят за имиджа си, сами си го създават такъв. Рибата в МВР е вмирисана от главата до опашката и никой вече не е в състояние да оправи тази смрад!

    Коментиран от #5

  • 2 гост

    21 2 Отговор
    Защо да им стоят в къщи да им пречат, по добре да ги дадат на някой мошенник!
  • 3 Знайко

    24 5 Отговор
    Те самите ченгета са " Ало" , измамниците .
  • 4 Маани ги сите

    36 1 Отговор
    Все още се чудя откъде ги вадят подобни суми и с какъв акъл ги раздават на всеки срещнат ром. Ама, напишете си на челата "слабоумен" и не се сърдете на полицията.

    Вярно е, че и полицията не е "цвете за мирисане" и има доста данни за самоуправства и сливане на част от полицаите с организираната престъпност, но основният проблем е нашата мила съдебна система, която не допуска да има ефективно осъждане на мнозинството престъпници. Той те напада, ма нямаш право да го застреляш като куче...

    Абе, това държава ли е...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Име (като гост)

    41 1 Отговор
    А някой задава ли си въпроса как намират информация за жертвите , от къде знаят кои имат пари , как се казват децата или внуците им и как въобще им намират телефонните номера?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 4728

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Име (като гост)":

    Как откъде? Само в полицията има всичките тези данни. Телефони номера, баща, майка, брат, сестра, деца и т. н.
  • 8 Знам

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име (като гост)":

    Хората сами си ги казват защото повечето са около 80.Трудно чуват и съобразяват.Ноерата набират случайно.Ако чуят че гласът е на млад човек или са ги усетили не звънят ,а продължават.Звънят от Румъния или близо до границата с румънски карти които не са регистрирани.Повечето са от Вятово ии Великотърновския регион говорят много правилен български език.Решение и технически възможности дори и при тази схема има и то ъществува дори в момента.Проблемът е законодателен който определя дълга процедура по рзрешения и справки.Иначе може да се случи до 2минути.Затова полицията изглежда като глупаво вързано куче.До 2009 нямаше акива измами.След промяна в закона заради Татяа Дончева и Минчо Спасов Постоянно има и причната е тази.Ако върнат предишното полжение.До 1месец ще спрат
  • 9 Панчо Страхилофф

    10 3 Отговор
    Кво са разкрили разбрахме , ха ха ха
    Както винаги няма разкрити престъпници, извикайте европейска полиция и за кратко време ще ги изловят.
    Скотланд ярд УОТСЪН ще разплете на бързо проблема , що не ги помолите незнам . Да не би да има вътрешни плъхове за тези измами ? Става все по съмнително, няма как да се знае кой има много денги ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    11 2 Отговор
    ОТ КЪДЕТО ДОШЛИ, ТАМ ОТИШЛИ ... (парите)!