Last news in Fakti

10 Август, 2018 16:04 1 795 2

Затворник иска 50 бона обезщетение, не му давали да работи

  • затворник-
  • обезщетение

Настъпването на август нажежи претенциите на лишените от свобода в Бобовдолския затвор. В Административен съд – Кюстендил постъпи втора искова молба за нанесени неимуществени вреди. Този път стойността е завидна и е общо за 50 000 лв., съобщи struma.bg.

Парите поиска затворникът Кирил Димитров за това, че принудително е бил спрян от работа на 17.01.2018 г. и към настоящия момент не му се разрешава да работи, като това го е довело до „адаптивна криза“ и депресия. Той настоя от съда да му се зачетат като работни всички пропуснати дни, в които не е бил на работа, както и да бъде компенсиран изцяло за пропуснатия период.

От Главна дирекция /ГД/ „Изпълнение на наказанията” – София в писмено становище настояват да се отхвърли исковата молба като неоснователна. От държавното обвинение също бяха категорични, че исковата молба е неоснователна, като се счита, че искът е недоказан и следва да се отхвърли.

Затворникът Кирил Димитров изтърпява присъда „лишаване от свобода” за срок от 16 г. и 9 месеца. Според него е проявено виновно действие на затворническата администрация, което е довело до нанесени му неимуществени вреди в размер на 50 000 лева.

С разпоредбата на текст от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/ се предвижда, че участието на лишените от свобода в трудова дейност има за цел тяхната ресоциализация, а работата, която трябва да изпълнява лишеният от свобода, се определя от администрацията съобразно съществуващите възможности, като се вземат предвид възрастта, полът, здравословното му състояние и работоспособност, изискванията на сигурността, професионалната квалификация и предпочитанията му.

Изрично обаче се посочва, че с предимство се приемат заявленията за работа на лишени от свобода, които спазват реда и дисциплината и са с доказани трудови качества.

Кирил Димитров обаче е бил уволнен правомерно от компетентния за това орган, а именно от ръководителя на фонд „Затворно дело“ – ТП Бобов дол, след като е допуснал производството на 800 бройки брак от изработваните от него подаръчни торбички.

В случая затворникът не доказа в съдебното производство, че с оглед влошеното му здравословно състояние – респираторно заболяване, не е могъл да работи в периода 11-17.01.2018 г. В свидетелските си показания се казва, че същият не е имал определена норма или определен период за изработването на подаръчните торбички. Заготовките са били при него в килията му с оглед на това, че той изтърпява наказанието си на специален режим и тя се намира в зона с повишена сигурност и охрана, и ако не се е чувствал работоспособен, не е било необходимо да ги изработва, тъй като не е имало спешна производствена необходимост.

Относно поисканото от ищеца „зачитане на работните му дни след 17.01.2018 г. до приключване на делото“, както и искането му да се ползва от всички права като работещо лице, съдът указва, че такава законова възможност е налице единствено по отношение на лишени от свобода, които не работят, поради трудова злополука или професионално заболяване.

Така съдия Иван Демиревски отхвърли предявения от затворника иск срещу ГД „Изпълнение на наказанията” – София за заплащане на сумата от 50 000 лева, претърпени неимуществени вреди, вследствие на незаконосъобразни действия и бездействия на затворническата администрация на затвора в Бобов дол, за периода от 17.01.2018 г. до настоящия момент, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, като недоказан и неоснователен. Освен това затворникът ще трябва да плати и 100 лева като юрисконсултско възнаграждение на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд на Република България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБЛЮДАТЕЛ

    3 0 Отговор
    ЩО НЕ СИ РАБОТИЛ ,КАТ СИ БИЛ НА СВОБОДА И ДА СИ ГЛЕДАШ ЖИВОТА ,АМИ МНОГО ТИ СЕ РАБОТИ В ЗАТВОРА ,ХОРАТА ЦЯЛ ЖИВОТ РАБОТЯТ ЗА 200ЛВ ПЕНСИЯ ТОЙ ИСКА 50 000 ЛВ ЕЙ ТАКА ,И ОТ КЪДЕ ОТ ДЕТЦКИТЕ НА ДЕЦАТА ДЕТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ,ОТ ИНВАЛИДИТЕ ЛИ ОТ КОЙ -НИКАКВИ ПАРИ
  • 2 Киркор

    0 0 Отговор
    Да опита като гейша!