Last news in Fakti

7 Септември, 2018 13:11 10 958 18

Ето схемата, по която са действали в Карнобат

  • винпром карнобат

Общо 20 са дружествата, осъществяващи легална дейност и свързани помежду си, които участват в данъчни престъпления по случая „Карнобат“. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева по време на брифинг във връзка със случая „Карнобат“.

„Разследването е по няколко направления, изключително мащабно. През месец юли 2018 г. е започнало разследването по информация за съществуваща фабрика за производство на цигари. На място открихме цех с машини и помещения за работници.

Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше“, каза още прокурор Начева и посочи, че са открити цигари на стойност 3 млн. лв. става въпрос за общо 20 дружества, които осъществяват легална дейност и са свързани помежду си, пише Блиц.

„Освен данъчните престъпления, проследихме дейността на дружествата и след изземвания във „Винпром Карнобат“ сме сезирали Агенция „Митници“, която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения. Установили сме и парични потоци с неустановен произход – т.е. дружествата и лицето, което ги контролира, паралелно с това извършва и нелегалната дейност. Като тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни връзки между фирмите. 1,6 млн. лв. са спестяваните данъци на бюджета от две фирми“, обясни тя.

Обвиненията, които на този етап са повдигнати са за укриване на данъци периода 2009-2010, групата е с период на дейност 2000-2018, заяви наблюдаващият разследването по случая „Карнобат“ прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

По думите му 10 лица от чуждестранен произход са работили във фабриката.

„Изследваме данни във връзка с извършени акцизни престъпления по направление спиртни напитки в друга фабрика. Това е друго направление“, поясни Кънев.

Всяко звено е имало отделен ръководител и нямали връзка помежду си. Цигарите са били предназначени за България и други страни в ЕС. Става въпрос за чуждестранни марки. Назначени са експертизи, за да се установи конкретният вид тютюн, който се ползва. Не е сигурно дали цигарите не са доста по-вредни от стандартните" посочи още той. Искаме задържане под стража на три заловените лица, сред които и Миню Стайков по случая „Карнобат“, другите две се издирват.

Възложили сме 40 данъчни ревизии на различни дружества, които ще ни дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса бяха претърсени, интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство“, обясни Кънев.

Той уточни, че Миню Стайков и синът му са задържани, но в момента се изяснява кой точно е ръководителят на организираната престъпна група. По думите му съпругата на Миню Стайков не е сред обвиняемите лица.

„Целта е да стигнем до ръководители, да внесем обвинителен акт, а съдът ще каже кой е виновен“, обясни Кънев. „На този етап ще искаме задържане под стража на три задържани лица, сред които и Миню Стайков. Другите две лица още се издирват и ще бъдат задържани за 82 часа“, каза още прокурорът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    44 0 Отговор
    Много акции, много обвинения и накрая няма осъдени, няма конфискувано имущество и т.н. и т.н. и т.н............Тези истории са ни познати от тридесет години насам.......Въпросните почтени бизнесмени е трябвало да бъдат в затвора още от преди десетина, петнадесет години......

    Коментиран от #13

  • 2 pro

    34 0 Отговор
    Какво продължавате да ни заливате с една и съща новини - пуснете новина КОГАТО НЯКОЙ НЯКОГА У НАС БЪДЕ ОСЪДЕН! Дайте да си говорим за това как правителството изкара няколко показни акции от ръкава като кризисен PR за да замаже положението след трагедията в Искърското дефиле. И в крайна сметка ще има ли промяна или поредните бушони изгарят, а проблемите си остават същите.
  • 3 gtr

    29 1 Отговор
    Всяко чудо за 3 дни, солед това нищо - БГ, ще е виновен някой овчарили безработен и т.н. вече доста години
  • 4 нил

    35 2 Отговор
    Не са си платили на когото трябва
  • 5 тре

    25 4 Отговор
    Избори идват, малко прах в очите на раята
  • 6 Шефьор

    23 0 Отговор
    Гарантирано СиС Индъстрийз въртят черни обороти. Странно е, че Агенция Митници, НАП, Инспекцията по труда дремят маса години. Поразпитайте работниците им ще ви кажат, че получават една част от заплатите си в плик.

    Коментиран от #10

  • 7 Дядо Поп

    21 0 Отговор
    Абе вие все едно открихте топлата вода! Само питайте и ще ви се каже в кой бизнес каква е схемта и как стават нещата. Не разбирам преди тези си плащаха за да са на сянка, явно има размествания в схемата или просто не са си платили за да ги изловят.
  • 8 Публикувано във факти.бг:

    11 1 Отговор
    поредното комунистическо куфарче трябва да почне да си плаща !!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Jacques Yves Moineau

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шефьор":

    Странно??!!
  • 11 Вова

    18 0 Отговор
    Абе пичуи кво стана с КТБ, че вече му загубих края?
  • 12 БУМ

    11 1 Отговор
    Само някой виден управляващ камарад е сготвил Миню, ама кой ли е той не се сещам... Щото трябва да си пълен идиот при такъв мащабен легален бизнес да се занимаваш с некви кокошкарски нелегални цигарени манифактури!

    Коментиран от #14

  • 13 Обикновен Бг

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Действа се както са казвали и действа ли още римските императори - ДАЙ ИМ ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА , АКО НЯМА СЛЯБ ДАЙ ИМ ПОВЕЧЕ ЗРЕЛИЩА . Нещо да се е променило , НЕ
  • 14 БАМ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "БУМ":

    Ц не, парите блазнят, човешкото око е наситно, като прибави и чувството за недосегемост - всичко незаконно можеш да въртиш.
  • 15 Фен

    1 5 Отговор
    Нинова остана без спонсори....
  • 16 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Схемата е ясна , не е ясно дали ще ги осъдят
  • 17 Иян

    5 0 Отговор
    Абе тия какво се правят на ударени. В България няма фирма без двойно счетоводство,всеки го знае,лесно могат да ги изловят,а сега ни подхвърлят залъгалки.Я да започнат данъчни,разследващи и т.н.да си заработват честно заплатите,пък ще видим тогава.Ама...Пък после - няма кадри.
  • 18 dianski

    2 0 Отговор
    Ами най-накрая ще излезе че е виновна охраната на фабриката,по-точно пазачите.Чистачките също,но те ще се разминат с условни.
    Лошото на демокрацията в България е че корупцията се разви по руската система-с активно участие на всички съдебни органи.Т.е оправия няма който и ще и да дойде на власт.