Last news in Fakti

28 Октомври, 2018 12:57 9 257 15

Нова джаджа улеснява крадците на скъпи коли

  • устройство-
  • кражба-
  • скъпи коли

Автомафията е една крачка напред и при кражбата на луксозни лимузини

Ново подобрено устройство улеснява автокрадците на скъпи коли в столицата. С него от далечно разстояние те могат да копират данните от ключовете. Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават и за очакван бум на така наречените кражби на ключ, при които шофьорите за кратко остават без надзор автомобилите си. На този фон се увеличават и печалбите на автомафията от продажба на крадени авточасти на стари коли, предаде БНТ.

Автомобилът на Роберт Вецов е оставен за няколко дни на паркинг край една от столичните метростанции.

"Липсват радиото, колони, акумулатор. Включително и пожарогасител", разказа той.

Според него преди да бъдат откраднати частите колата е карана в София.

"Аз като я виждам, установявам, че тази кола освен, че е разбита тя е и карана за мен. Цялата лява страна е ударена. Притесненията са ми, че може да ми дойде глоба от КАТ. Може да е станало нещо лошо - обир, да е блъснат човек, да е ударена друга кола и да е избягал", оплака се още потърпевшият.

Подобни сигнали не са рядкост за полицията. Печалбата от частите на един откраднат автомобил среден клас на 10 години е между 7 и 8000 лева. Частите се продават най-често по интернет и се изпращат от фалшиви адреси, което прави проследяването трудно.

От скоро автомафията е една крачка напред и при кражбата на луксозни лимузини. Софтуерът на така наречените безключови машини е подобрен. Устройството се състои от две части, едната трябва да се приближи на по-малко от метър до ключа на собственика, за да прихване сигнал. Другата част е в съучастник, който получава сигнала и отключва колата.

"Тази машина е ъпдейтвана и прихваща вече на по-голям периметър сигнала на този ключ. Седят на 10-20 метра, което разбира се ги улеснява крадците на автомобилите", коментира Пламен Максимов, началник на сектор "Престъпления свързани с МПС" - СДВР.

Подобреният софтуер на черно струва около 7500 евро, а с него безпроблемно може да се отключи кола за над 200 000 лева. Подобни устройства са засечени на руския пазар. Според експерти единственият начин да се предпазим е чрез заглушаване на сигнала.

"Единият вариант е има кутиики, които като се сложи ключа вътре той спира да излъчва и няма как да му прихваната сигнала. Другият вариант е има едни торбички, в които като се сложи ключа не може да излъчва сигнал", каза още Максимов.

Преди началото на зимния сезон от МВР предупреждават за очакван бум на кражбите, при които крадците се възползват от невниманието на шофьорите, които оставят колите си с включен двигател.

"Има много такива случаи, при които хората слизат да си чистят снега от автомобила в момента, в който е изчистил половината автомобил, автомобилът заминава и той си остава само с четката, с която е чистил", подчерта полицейският началник.

По неофициални данни една група за кражби годишно може да спечели около половин милион лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    19 1 Отговор
    Защо това не стане в Турция?

    Коментиран от #9

  • 2 Саса

    7 12 Отговор
    Кой няма пари за каско да го мисли.

    Коментиран от #8, #12

  • 3 Пандора

    13 1 Отговор
    Казват се Пандора . Колкото е по проста алармата или блокировката толкова по сигурно.Който има Тойота да му мисли..Слагайте прекъсвач на горивото
  • 4 Техникът

    12 2 Отговор
    В седалката съм сложил пневматичен пирон, ако не изключат копчето в багажника, на третата минута някой ужасно ще кърви, на много лошо място!

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Зизи

    22 1 Отговор
    Ако искат за 24 часа могат да задържиат всички авто крадци,но като си имат чадър няма как да стане.

    Коментиран от #6

  • 6 Рогача

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зизи":

    Нямат чадър .Просто законът е такъв .Добро е предложението за приготовление/наличие на трошачи и други устройства/.Наказанието 5години минимум+задължителен арест.За два месеца ще свърши работа
  • 7 ПОЗНАВАЧ

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Техникът":

    Един ден ще даде накъсо, и...
  • 8 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Саса":

    Не е проблема в застраховката, а в липсата на адекватни действия срещу крадците от страна на Цацаратурата и съда от една страна и непремахването на понятия, като пробация и споразумение от правния свят.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    ни да имаш ни да нямаш
  • 11 vasik atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "1111":

    сами си го казваме и си го знаем че е така
    че и завистливо че и злобно в гените ни е
    един на друг се дърпаме в казана
  • 12 гощо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Саса":

    Като ти гепят колата с докато си я чистиш или сваляш детето пред градината запалена с ключът няма каско баце. Трябва да представиш клкюч при застрахователите,всички ключове при това.
  • 13 СПМ

    2 0 Отговор
    Аз просто взимам кормилото с мен. Няма как да подкара колата.
  • 14 Миризлив Пор

    2 0 Отговор
    Така като чета статията мога да запитам само защо няма гриф "платено съобщение". Нека да си кажем истината - крадът се и не се намират коли на които им е изтекло каското и не е подновено в срок (интересно от къде имат тази информация). В същото време каското на една кола с "кейлес" запалване т.е. от по-високия клас е над 1000 лева, как да ни оправят законите като определено лоби очаква всеки с кола за по над 10 000 лева да си плаща редовно? Малка промяна в закона би резнала доходите на доста хора, така че аз лично очаквам подобни "платени публикации" редовно а автомобилите да се "отнемат противозаконно" от хора решили просто да се повозят с тях а не да ги крадът.
  • 15 Киркор

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Техникът":

    След време да не се инициираш като "техникът без топки"