Last news in Fakti

3 Декември, 2018 18:20 3 367 8

Не сме давали Брендо на Италия и Румъния

  • евелин банев-брендо-
  • брендо

Преди две седмици от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу него и членове на семейството му

Българските власти не са предоставили Евелин Банев-Брендо нито на Италия, където е осъден на 20 г. затвор, нито на Румъния, където го чакат 10,5 г. затвор, пише "24 часа".

Още през юни 2017 г. Италия е поискала Евелин Банев-Брендо да бъде екстрадиран от България. Тогава за него е издадена присъда от 20 г. затвор за трафик на кокаин от Южна Америка до Европа. Това става ясно от документи по делото в Рим.

Няма обяснение защо кокаиновият крал ("Кокаинови крале" беше наречена операцията през месец май 2012 г., при която бяха арестувани 30 души за трафик на кокаин - б.р.) не е изпратен с белезници в Италия. Най-вероятната причина е, че по това време той има висящо дело в България за пране на пари, което е с приоритет.

Две седмици след присъдата в Италия излиза и окончателната по делото му за трафик на кокаин в Румъния. Наказанието е 10,5 г. затвор.

През април 2018 г. Брендо бе осъден за 6 г. за пране на пари от наркотрафик, разследването по което е от 2007 г., но службите още го издирват, за да влезе той в затвора.

Последната публична поява на Евелин Банев е от март 2017 г., когато лично чу от апелативния съд в София присъдата си за прането на пари.

След това станаха публично известни неговите присъди от Италия и от Румъния. През това време трябваше да се произнесе Върховният касационен съд (ВКС). След като решението беше публикувано през април, той логично не беше открит, за да го откарат в затвора.

Европейската заповед за арест беше издадена 3 месеца след окончателната присъда в България. Процедурата е тромава и в случая е спазена.

Решението на съда се праща в прокуратурата, която трябва да изпълни наказанието. Оттам нареждат на съдебната охрана да открие Брендо на домашния му адрес. Следва посещение. После доклад и случаят се предава на МВР, за да издирват осъдения беглец.

Преди две седмици от Антикорупционната комисия внесоха иск в съда за 23 млн. лв. срещу него и членове на семейството му.

Според присъдата му в България това е сумата, спечелена от наркотрафик до 2005 г., която е изпрал с инвестиции в недвижими имоти у нас. На негово име няма нищо, но фирми на негови приближени имат хотели, бизнес сгради, парцели около София, магазини.

Подобно дело има и срещу бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като "Братя" Галеви. Процесът е от 10 г. и още е на първа инстанция без решение. Галев и Христов пък бяха осъдени за изнудване на собственик на таксита в Дупница. Избягаха през 2012 г. също както Брендо - преди ВКС да реши окончателно делото им.

Според изданието има три версии защо Брендо се измъкна от правосъдието, въпреки че 3 държави го осъдиха на затвор.

Първата и най-конспиративна гласи, че Брендо е помагал на чужди служби за сигурност в борбата с наркотрафика. В трите дела, по които е осъден, става дума за разбити канали за трафик на кокаин. В България Брендо е осъден, защото е прал пари от каналите на Атанас Генов и Ивайло Хаселбарт. И двете организации са разбити през 2000 и 2005 г., босовете са излежали присъдите си, а дрогата е заловена.

През 2012 г. италианските карабинери провеждат поредната акция срещу трафика на кокаин в периода 2006 до 2008 г. Организатор и финансист е Евелин Банев, за което го уличават в самопризнания и хора от неговата банда - българинът Радослав Атанасов и италианецът Антонио Мелато. Над 800 кг от този канал също са задържани.

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана.

Когато Евелин Банев е в италианския арест, през декември 2012 г. испанската полиция залавя кораба "Св. Николай" с български екипаж на борда. Натоварен е с 2,7 тона кокаин. Връзката на Брендо с дрогата не е доказана.

През февруари 2014 г. в териториалните води на Франция е проверен кораб, превозващ коли от рали "Дакар". В гумите на колите са намерени 1,4 тона кокаин. В България се обискират офиси на бизнесмен, за когото се предполага, че е свързан с трафика. Той и съпругата на един от членовете на бандата на Брендо имат общ бизнес. Нищо от това не се доказа.

Месец след операцията на френските власти Брендо е освободен от италианския арест и си идва в България. Той е жив, на свобода, с проспериращ бизнес, въпреки всички заловени пратки за няколко милиарда.

Втората, по-вероятна версия за бягството на Брендо, е свързана с три елемента - бавно правосъдие, вратички в закона и добри адвокати.

Всички от организацията на Брендо бяха екстрадирани в Италия и останаха там да излежават присъдите си след операция "Кокаинови крале". Той също беше екстрадиран заради разследването, но с условие да бъде върнат в България, заради висящо дело за пране на пари, по което получи 6 г. затвор.

Според изданието, бавното правораздаване в България е основната причина Брендо да не лежи зад решетките. В Италия и в Румъния делата приключиха за 5 г., а в България - за 12 г.

Третата версия са пропуск на службите за сигурност в България, които са изпуснали Брендо да се измъкне от правосъдието в три държави. До влизането в сила на първата от тях - тази в Румъния, Банев се разхождаше свободно и без охрана в София.

През 2008 г. в единственото си интервю Брендо споменава, че е бил задържан по-рано, защото е отказал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков да стане свидетел срещу Маргините.
Красимир и Николай Маринови са в ареста по обвинение, че са подготвяли убийствата на ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов. Според Брендо разговорът му с Петков е бил в служебния автомобил на ексминистъра. По-късно Румен Петков отрече за такава среща. Брендо и Маргините се познават още от спортното училище, където са тренирали борба. След това са имали и съвместен бизнес.

Евелин Банев е трябвало да бъде арестуван още през 2008 г. по аферата "Кокаинови крале", но той е бил предупреден. За това разказа в интервю прокурорът Джузепе Джорджино. Същата година в Хага ЕС провежда съвещание на прокурори и полицаи от няколко държави във връзка с канала за кокаин, организиран от Брендо. Ден след като доклад от срещата е раздаден на участниците, Брендо предупреждава партньорите си в Италия, че се готвят арести. Още не е ясно кой е предупредил Брендо.

На 5 март 2013 г. сутринта пред дома си на столичния бул. "Александър Пушкин" е отвлечена дъщерята на Брендо - Лара. Тогава баща ѝ е в ареста в Италия. Отвличането на детето се случва ден преди първото заседание по делото срещу Брендо. На него той не казва нито дума. На 6 април Лара се появява на сигурно място - пред сградата на 6-о районно управление на МВР в София. Невредима. Майка ѝ Моника твърди, че е платен откуп от 500 хил. евро, но няма никакви доказателства за това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    20 0 Отговор
    Най-вероятната причина е, че мафията си има държава.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иванов

    11 0 Отговор
    Ма как ще го дадат? Брендо е национално съкровище! За съдии и техните лични адвокати.
  • 4 гост

    7 0 Отговор
    Златна кокошка дава ли се бе еврджендари смотани?
  • 5 999

    13 0 Отговор
    Нали знаете? - Началото на тази година издирваният Брендо си купи хотел Рила в София, със заем от 10 млн. евро от Цветелина Бориславова, а собственикът бе Васил Божков- Черепа. Само помислете, колко много информация ви дават тези 2 предходни изречения.
  • 6 Ники

    2 0 Отговор
    Нямам как да го естрадират с толкова пара и раздавал на една торба хора
  • 7 Брендо е пич

    4 1 Отговор
    Недосегаем.Агент на ЦРУ не знаете ли!И на КГБ помага.И на Иван Грозни и на Лъвицата кара кока.Нема кой да го пипне.Може да е неграмотен но е лоялен агент.Ние ги пазим такива.
    Талибаните го обичат щото е точен.
    А нашите деца кучета ги яли.Това е демокрацията.
  • 8 ЛЕВСКИ СПАРТАК

    3 0 Отговор
    Този, си го дондурка комунистическото ДС-.
    Там Бойко не преде.
    Носи момчето ,навсякъде, ако можеше Малага да говори...