Last news in Fakti

8 Декември, 2018 09:56 7 197 21

Банев: За да се изпере 1 милиард, трябва оборот като на 4-5 министерства

  • баневи-
  • николай банев

Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН, каза бизнесменът

Само ще кажа две думи. Вие мисля, че имате икономическа грамотност. Представяте ли си, за да изперете един милиард колко оборот трябва да иматe. Сигурно оборота на 4-5 български министерства“, коментира обвиненият в пране на пари бизнесмен Николай Банев пред БНТ.

"Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях на детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко. Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН", каза бизнесменът.

По думите му да се говори в българските условия за 600 млн. евро било абсурдно. По повод казаното от прокурор Мария Дойчев, че са приватизирали 130 предприятия, Банев обясни, че са приватизирани 10, а има участие в още около 30.

Проблемите започнали и когато местните власти вдигнали много местните данъци и такси. Трябвало за неработещите предприятия да се плащат огромни данъци. Предприятията били на загуба, защото по времето на социализма продукцията била изнасяна в бившите социалистически държави. След 1989 г. обаче нито една продукция от "Елма" нямало пазар.

Банев обясни, че с нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 000 лева, ще е смешно. Тези му думи бяха по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването им на дома в кв. "Бояна" са намерени бижута и часовници в сейфове.

"В този сейф бяха и бижутата на покойната ми втора съпруга Дочка Банева, която почина от рак", каза още Банев. Той обясни още, че по отношение на "Полимери" имало откровени лъжи в обвинението.

"Полимери" беше едно от най-успешните дружества. акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?! Защо по делото не е разпитан нито един от акционерите?", попита той. "Всички свидетелски показания са откровена лъжа", каза още бизнесменът.

"Освен тъжно да се усмихвам, не знам какво друго да направя", завърши той.

След него думата взе съпругата му Евгения Банева. Тя поиска съдът, ако трябва да й сложи електронна гривна или да я карат да се подписва всеки ден, но да я пусне на свобода, за да може да се грижи за трите непълнолетни деца.

"Вече 46 дни не знам какво се случва с моите деца", каза тя. После обясни, че един от най-големите ужасите, които е изпитала в живота си е бил на летището в Ница и само господ им помогнал да не са в този момент децата при социалните служби във Франция. Техен познат, който ги закарал на летището, поел в първите три дни грижата по дъщерята и близнаците на Баневи.

"Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", заяви Банева преди съдебното заседание.

Тя увери, че няма намерение да се укрива и изтъкна, че със съпруга й са били задържани на 26-ти октомври на летището в Ница, когато се прибирали към София.

Банева разказа, че още два дни преди да тръгнат за България разбрали, че около тях се "готви нещо" - техен шофьор им се обадил и им казал, че ги търсят от прокуратурата. Тогава се свързали с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и имали уговорка да се видят следващият понеделник в 11 часа в Специализираната прокуратура.

"Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали", повтори тя. И изтъкна, че може лесно да се провери, че са резервирали полет за 26 октомври - искали децата да изкарат ваканцията си тук, а тя да отпразнува рождения си ден.

По думите й обвинението за пране на 1 млрд. лева срещу нея и съпруга й е пълен абсурд, защото в 99% от изброените фирми била никоя и никога не била изпълнявала никакви задължения.

"Напълно ще съдействаме на прокуратурата, за нас е много важно това дело да излезе и и ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг да живеем като бегълци от нашата собствена държава до края на нашия живот", каза още бизнесдамата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 112

    38 4 Отговор
    В какъв свят жевеем, толкова добри хора а какво им дойде на главата...

    Коментиран от #17

  • 2 Ynd

    20 6 Отговор
    Една гривна на врата и в Сливенския...
    Хем по-удобно, хем ще ти се радват повече.
  • 3 Усмивката

    23 5 Отговор
    При провежданата„ акция ”олигарси ,от правителството на Бойко Методиев Борисов,е заложен капан „кйорфишек” Нахвърлят се една камара обвинения ,някои наистина абсурдни,други попогрешка на администраривно технически харракъер,да са се раздуе едно уродливо отроче ,което така да заеме времево и простраствено и без това оскъднялата ни от работещи институция ,че държавицата ни отново умишлено да се пренесе във безвремието.А на кого е нужно това.Какво стана с ооерация „Октопод”
  • 4 Усмивката

    16 4 Отговор
    Практиката ,задържаме а после събираме доказателства и разследваме е запазена марка на ГЕРБ.Туй се едно е първо да обявиш война на Русия,да задържиш два техни разрушителя и след това да започнеш мобилизация и превъоръжаване.....нали се сещате какво ни очаква
  • 5 пранги

    20 3 Отговор
    Каква гривна бе Банева ...Гробарите когато искат да унищожат някоя и слагат и пранги на краката ...Виж Иванчева
  • 6 Ops

    17 1 Отговор
    А министри кога?

    Коментиран от #7

  • 7 Само допълвам

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ops":

    И бивши и настоящ премиер?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Aнонимен

    8 3 Отговор
    Комунисти алчни.
  • 10 Пич

    26 1 Отговор
    Това вече не се трае, не че Баневи са стока, ама тия бойко Цветанов ски постановки, това унижаване на жертвите прелива чашата и показва че не ни зачитат за общество. Долу вашата мама мръсна, дано и с вас се гаврят така един ден.
  • 11 Генералът

    17 2 Отговор
    Няма как олигарси с толкова много пари да бъдат зад решетките. Това в поне в Бг е невъзможно.
  • 12 Банка

    12 1 Отговор
    Да , явно знае как се перат пари човека , толкова професионално изказване.

    Коментиран от #13

  • 13 Усмивката

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Банка":

    Много професионално исказване наистина.....четири мнистерства по четири години прай. ....16 годинки назад.Те олигуфрените от обвинението хич и не се досещат кво им намеква брат Банев

    Коментиран от #18

  • 14 Пуйо

    5 7 Отговор
    Склонен съм да вярвам,че са невинни
  • 15 Чичо Тони

    9 0 Отговор
    За да се изпере 1 милиард е необходима голяма доза арогантност и убеждение, че си хванал господ за т...ците. Само че господ е много стар и няма т...ци.
  • 16 Фкф

    7 1 Отговор
    Дайте да се дигаме на гражданск неподчинение
  • 17 Viki

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "112":

    Нали,милите те
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 само герп

    1 1 Отговор
    Начи тиквата-президент на САЩ
  • 20 РЗС

    4 0 Отговор
    тоя като говори дори той не си вярва, как не е възможно като истинската история не е за пране на пари,а за действителна кражба/присвояване(законно наричано приватизация) от държавата. Купени за почти без пари цели заводи, нарязани на скрап и продадени извън бг, има във всяка община поне по един такъв дето го прави точно същото благодарение на връзките си в общината. Чиста мафия,която разпродава държавни активи. Всичкото това не се случва без знанието и пари под масата на депутатите ни. Нужна е публична екзекуция на всички действащи депутати в България. Призовавам хора да се свържат с терористична групировка и да им платим да го изгърмят тоя парламент
  • 21 Именно

    1 0 Отговор
    Звучи сякаш има опит как се изпере 1 милиард