Last news in Fakti

14 Март, 2019 21:31 5 200 12

Спасиха исторически артефакти

  • монети-
  • износ-
  • иманяр

Разбиха канал на иманяри

Спасиха исторически артефакти - 1
Снимки: МВР

35 годишен мъж от айтоското село Карагеоргиево, подготвящ извършването на сделка с незаконно придобити културно – исторически ценности, е задържан в резултат на специализирана полицейска операция, проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Айтос. Намерени и иззети са множество старинни монети и предмети, част от историческото наследство на България, съобщиха от полицията в Бургас.

Спасиха исторически артефакти

При извършените действия по разследването в обитавания от мъжа дом, разположен в с. Карагеоргиево, са открити и иззети близо 350 старинни монети и предмети, носещи белезите на движими културно – исторически ценности, датиращи от периода Рим, Древна Гърция и Византия. Същите са оценени на значителна парична равностойност. Намерени и иззети са и два метал-детектора, с които вероятно са откривани старинните артефакти.

Спасиха исторически артефакти

В резултат на предприетите своевременни полицейски действия е предотвратено незаконното трафикиране и безвъзвратно загубване на артефактите – част от културното наследство на Република България.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Интересно как

    18 22 Отговор
    Древногръцки, римски и византийски монети се обявяват за българско историческо наследство? Ей бетер македонците станахме...

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Умнико,

    9 17 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Обявяваш че са намерени еди какви си монети. Нито си ги сякал ти, нито България. По твоята логика са Пешово историческо наследство защото са намерени на нивата на Пешо примерно. Ей с такова мислене я докарахме до тук, а се смеем на македонците ама за тях не казваш, че са македонско историческо наследство след като живеят на македонска територия...

    Коментиран от #5

  • 4 Смях

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    "След като са намерени на българска територия, какви да са? "----ами сложи ги в музея и напиши български исторически монети та цял свят да ти се смее. На тъп ли се правиш, че не вдяваш, че това не са монети от българското историческо наследство защото не са част от българската история, а са част от историята на древна Гърция, древен Рим и Източната Римска империя и са следователно тяхно историческо наследство въпреки, че според законите принадлежат на България?

    Коментиран от #6

  • 5 Умникотисипрост

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Умнико,":

    Няма такава държава Македония и никога не е имало.Нито има такъв народ. Македония е изкуствено създадена след войната.Колкото до Александър Македонски,той е грък,живял в област Маквдония,Гърция. Все едно Франция да се казва Бонапардия,защото Наполеон Бонапард е завзел цяла Европа и нацията да е Бонапарди. Пешо от София станал колям пълководец ,завладял територията до Бургас и държавата и нацията да е София.
  • 6 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Смях":

    Смях,смях,защото си прост . Прочети малко история.Нашата история започва от преди 9000 години,ама кой да знае. По-добре чалгата до дупка и ракията на масата .Вярно е за 80% .
  • 7 българин

    5 1 Отговор
    Ето малко инфо за необразованите - "Разказ на стария Критий", ( гръцки политик, философр и един от Тридесетте тирани, ок. 460 в Атина, † 403 г. пр. Хр.)
    Този достоверен летопис, ще се убедите, че се отнася за древните пелазги-българи, живяли според египетските жреци преди 9000 години по днешните земи
    на България и Балканите.
    Бащата на историята Херодот обяснява, че древните атиняни са пелазги по произход (на старогръцки поради липсата на Б в азбуката им и според лингвинистите ще рече белазги. Гърците от незначително племе се превръщат във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора и се обединяват с пеласгите. [3] I-57, VII-95, VIII- 44.

    А Страбон в своята "Георграфия" добавя, че в далечното минало цяла Атика е била тракийска [4] VII. 7.1. И "Когато Данай взел властта той прокарал закон, с който в цяла Гърция всички, наричани в миналото пеласги, трябвало да получат името данайци." [4]VIII -6-9.
    Според точни исторически данни гръцките племена - елините пристигат от Африка на Балканите преди около 4000 години. Те се установяват в селищата на трако-пеласгите и започват да ги изтласкват на север. "По времето, когато пеласгите владеели страната, която сега се нарича Елада, предишните атиняни били пеласги" - казва Херодот.
    А създателят на единството на атинската държава Тезей (1259/1258 пр.н.е.) според Плутарх бръснел косата си, като оставял само една част ** както правели мизите, [7] стр. 10. Херодот се запознава с тях, когато е в Египе

    Коментиран от #8

  • 8 Орфей

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    Първите хора обитавали Балканският п-в са българите . Те се явяват и единствените автохтонни жители по тези земи . Гърците са еврейското племе Дан и идват при българите , когато са изгонени от Египет . Причината племето Дан да се отдели от другите е това , че те не са способни да живеят сами , поради ниската си култура и познания във всяка една сфера . Така решават да се залепят за българите които са светлинни години пред тях и да пренебрегнат Мойсей в желанието му да създаде еврейсса държава . Точно това става и с Мойсей който изправя пред фактите и евреите никога не успяват да заживеят самостоятелно , като винаги са били пиявици живеещи наготово в чужди народи .

    Коментиран от #9

  • 9 Иванов

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Орфей":

    Не смятам, че са евреи от Дан, по- скоро са финикийци, които са се занимавали само с търговия и транспорт и от това са натрупали богатство с чиято помощ са наложили доминацията си над беласгите и са си накупили един вид цивилизация.

    Коментиран от #10

  • 10 Орфей

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иванов":

    Не цнам какво смяташ , но гърците са племето Дан , като това го пише и на документи и самите изтъкнати гърци го казват . Те се самоназовават Данайци и не отричат еврейския си произход. Финикийците не са еднослоен народ. При тях има управляващ народ , който създава всичко и поданици , които използват даденостите . Точно управляващият народ са българите , което се доказва от няколко сфери на науката . Азбуката има смисъл само на български , обичаите са български , облеклото също е българско . По точно поданицити са част от евреите настъпили на изток , а не гърците (данайците) , които директно пристигат в България . Златото и много други находки също потвърждават , че управляващата класа на финикийците ся българите . То земите където се е простирала Финикия са били познати и като Малоазийска Тракия , като там се срещат и Мизия , Мигдония( Македония) и други български области .
  • 11 цигането от София

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    ние Българите сме си цигани , Волговградските са бели и синеоки , а мургавите са Ирански
  • 12 Данчо Летвата

    7 0 Отговор
    защо не ги изкупува държавата , щом са ценни, тези боклуци