11 Януари, 2016 18:06 1 335 0

Община Сливен обеща 1 млн. лева за Симфоничния оркестър

  • слевен-
  • симфоничен оркестър-
  • ансамбъл за народни песни и танци-
  • протест-
  • бюджет

Колективите на Симфоничен оркестър - Сливен и Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен излязоха на протест днес

Един милион лева ще бъдат предвидени в бюджета на община Сливен за 2016г. за Симфоничния оркестър и за Ансамбъла за народни песни и танци, обяви кметът на града пред ръководствата на двете културни институции, съобщи сайтът Сливен прес.

"Това не бива да ви успокоява (предвидените пари в бюджета), а трябва да ми помагате активно за търсене на допълнителни средства за финансирането ви“, заяви Стефан Радев.

Градоначалникът покани музикантите на разговор, след като служители на Ансамбъла за народни песни и танци и на Симфоничния оркестър в Сливен се събраха днес на протест пред сградата на общината.

До днешния протест се стигна, след като кметът на града подчерта, че годишната издръжка на оркестъра и ансамбъла струва на общината 1 млн. лв. Думите му бяха приети като знак за предстоящото им закриване, а това предизвика бурна обществена реакция.

Минути след началото на протеста Радев покани ръководствата на Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци да поговорят. По време на срещата представителите на двата културни института се обединиха около позицията, че са нужни съвместна работа и усилията при търсенето на нови начини за финансиране на дейността на Ансамбъла за народни песни и танци (АНТП) и Симфоничен оркестър Сливен. Те разказаха на кмета за тежките условия, в които работят музикантите и за усилията, които те полагат, за да са на нивото на колегите си от европейските и световни оркестри и филхармонии.

Присъстващите на срещата категорично заявиха, че подобно отношение на общинското ръководство е обидно.

След като Радев търпеливо и внимателно изслуша многобройните аргументи в защита на Ансамбъла и Оркестъра той заяви, че този дебат едва започва и напомни за тежкото финансово състояние на общината и това, че следва да бъдат чути и данъкоплатците.

Преди няколко дни жителите на Сливен започнаха подписка в защита за оркестъра и ансамбъла. За броени дни в нея са се подписали хиляди хора.

Слуховете за предстоящо закриване тръгнаха преди седмица, когато на редовен брифинг, на който говори за тежкото материално състояние на общината, кметът даде за пример издръжката на двата състава.

Според него 1 млн. годишно е голяма сума за общинския бюджет, а приходите от двата състава били не повече от 20 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА