Last news in Fakti

28 Юли, 2016 01:30 2 723 0

Рентгенови лъчи разкриха непокътнат скелет на динозавър

  • динозавър-
  • скелет-
  • рентген-
  • фосили-
  • вкаменелости-
  • хетеродонтозавър

Заради крехката структура на костите и твърдите скали, учените не можели да използват конвенционални методи за изследването им

Учени са използвали мощни рентгенови лъчи, за да "надзърнат във вътрешността" на скали, скрили в себе си напълно запазен, но много крехък скелет на динозавър, съобщава Би Би Си.

Останките принадлежат на малък, тревопасен динозавър - хетеродонтозавър, който е живял преди 200 милиона години - в началото на юрския период. Въпреки, че този вид е бил широко разпространен в своето време, до сега учените до голяма степен е трябвало да разчитат на непълни фосили, заради крехкостта на костите.

Анализът на новооткритите останки е извършен в Европейския център за синхротронна радиация (ESRF) в Гренобъл, Франция и показа, че скелетът принадлежи на млад екземпляр.

Фосилите били твърде малки и крехки, а скалите около него много твърди, за да позволят на учените да го изучат и изследват с конвенционални средства.

Освен твърдите скали, в които динозавърските останки са се запазили, вкаменелостите съдържали и минерали, които пречат на използването на стандартна компютърна томография.

Екземплярът е бил открит на дъното на поток във ферма в провинция Източен Кейп, Южна Африка от палеонтолог Били де Клерк.

"Все още има много неща, които не знаем за ранните растителноядни динозаври", обяснява проф. Джона Шуанир от Университета на Уитуотърсранд в Йоханесбург, Южна Африка. "Имаме нужда от нови екземпляри - като този - и нови технологии като синхротрон, за да попълним тези пропуски."

Проф Шуанир, заедно с д-р Винсент Фернандес от ESRF са сканирали костите с мощни рентгенови лъчи, за да разберат как хетеродонтозаврите (Heterodontosaurus, което означава гущер с различни зъби – бел.ред.) са се движили, дишали и ядели.

Сканиране на големия колко юмрук череп на древния гущер може да позволи на учените да извършат 3D реконструкция на мозъка на животното, с което да върлят светлина върху начина му на живот.

Учените смятат, че миниатюрният динозавър е използвал задните си зъби, за да мачка растителна храна. При други животни със сходна анатомия, това изисква зъбите да бъдат сменяни заради износването им.

Тепърва пред учените ще се разкрият много тайни около съществуването не  тези удивителни динозаври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА