2 Август, 2016 09:47 3 536 3

Хоротеките – новата атракция на Будапеща

  • хоротека-
  • хоро-
  • будапеща-
  • унгария
Хоротеките – новата атракция на Будапеща - 1

Популяризирането на българската култура е една негласна мисия, която всеки българин, решил да прекара живота си зад родината, носи в сърцето си. Когато живееш в една от европейските столици, посещавана от над 1 милион туристи годишно – Будапеща, отговорността да представиш България по достоен начин с нейната емблема – българските хорá, е още по-голяма. Именно тази мисия обединява усилията на Росислава Борисова и Таня Купенова да създадат танцов клуб „ПроЛет” ; да организират хоротеки с популяризиране на българските танци, на българската история, култура и дестинации. За читателите на Факти.бг  Борисова разказва какво представлява хоротеката и как всеки решил да посети Будапеща може да се докосне до нея.

- Госпожо Борисова, нека започнем с това какво е хоротека?

- Това е място, където се събират хора, желаещи да играят български хорá. Хоротеката е различен вид дискотека, като музиката, която се слуша е от българския фолклор. Може да кажем, че хоротеката са аналог на т.нар. милонги, там където се играе танго, валс и салса.

- В България все по-често се гледа на играта на хорá като вид спорт. Много решават след работа да посетят именно такава тренировка, вместо фитнес, например.

- Радвам се, че разучаването на хорá и хоротеките придобиват все по-голяма популярност. Да се играят български хорá не е само раздвижване, а е лекуване от стрес, тонизиране, връзка с хората в групата. Хорóто насища организма с по-различно трептене, както го прави камбаненият звън. Това дори е изчислено с апарати, които засичат аурата на човека и състоянието на тялото по време на танца.

Хоротеките – новата атракция на Будапеща

Практикуването на български танци, спомага дори за излекуване на организма и трябва да се направи достояние на целия свят, защото това е наше богатство.

- Как възникна самата идея именно в Будапеща да има хоротека?

- Имаме много запитвания и то не само от българи, но и от унгарци, които по един или друг начин са се докоснали до българската култура. На редица семейни събирания, чествания на Нова година и други празненства, са ме молили да им покажа стъпки на български хора. Много от тях са посещавали милонги и спонтанно възникна и въпроса защо да не направим хоротека.

- Как се провежда самата хоротека?

- Хубаво е, че по традиция в Унгария танцовите вечери започват по-рано в сравнение с България. Обикновено началото е в 20.00 часа и приключват към 23.00 часа.

Хоротеката е естествено продължение на изявите на участниците в танцов клуб „ПроЛет”, където се разучават български хорá. Тези, които посещават хоротеката, могат да се запишат на курсове и да продължат да учат хорáта. Така от една страна ще бъдат по-подготвени за хоротеката, а от друга ще имат възможност да участват на фестивали. Заниманията са всеки понеделник от 18.00 до 19.00 часа в Българското училище, което е на много комуникативно място в Будапеща – ул. Байза 44, Будапеща, VI район.

На хоротеката организираме томбола с голяма награда едногодишни безплатни посещения за двама на заниманията за разучаване на български хорá. Окуражава ни радостта на спечелилите да продължаваме да правим това, което правим. Важното е да има колкото се може повече хора на хорóто, защото колкото е по-дълго, толкова емоцията е по-силна и зареждането с положителна енергия е по-осезаемо.

Хоротеките – новата атракция на Будапеща

Много хора през свободното си време искат да се разтоварят от стреса с танцуване. При другите танци има ограничение да се танцува по двойки. Докато при хорáта не е така! Всеки е свободен да се хване. По-начинаещите също. Те се нареждат по-в края. По-напредналите увличат начинаещите, защото колкото сa повече, толкова е по-забавно, по-красивo и по-пълноценно.

- Кой основно посещава хоротеките?

- Групите ни са смесени от 25 до 70-годишни! Но преди всичко млади хора, които работят в офис или на бюро пред компютъра.

- Будапеща е силно развит туристически град. Как може това да бъде използвано за популяризиране на българските хорá?

- Към момента интересът е главно от унгарци и българи, които пребивават по-дълго време в Унгария. Залата, в която провеждаме хоротеката – К11 е в непосредствена близост до входа на известния туристически увеселителен център „Гожду удвар”, в центъра на Будапеща, където се събират много чужденци. Имаме увереност, че ще привлечем много туристи, които посещават унгарската столица и по този начин ще може да популяризираме българските хорá пред англичани, французи, японци и други туристически групи, които посещават Будапеща.

Имаме идеята да популяризираме хоротеката в културните гайдове на Будапеща и на Унгария и с времето се надявамe да достигнем до повече информационни канали, така че тя да се посещава от повече чужденци.

Планираме и щанд с български сувенири, които да се предлагат на участниците. Замисляме посещение и организиране на хоротеки в други градове в Унгария, както и сътрудничество с близки държави – Словакия, Австрия, Чехия, Полша и постепенно в цяла Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ariana Angelika

    0 0 Отговор
    Добавете на щанда и книгите на известния унгарски учен Газа Фехер за българите като народобразуващ фактор по тези земи и според него - цивилизаторската роля на древните българи. Има ги както на български, така и на унгарски език и ще постигнете още по голям успех, особено сред унгарците.
  • 2 Росислава Борисова

    0 0 Отговор
    Благодарим за добрата идея! Ще е полезна за унгарци и за българи. Ще потърсим книгите. Знаете ли от къде да вземем?
  • 3 Българин

    0 0 Отговор
    Мене пък голяма част от народната музика ме изнервя, например родопската. Чат-пат бих слушал македонско - мелодично, приятно. Другото е отживелица, ретро - музиката на прадядо ми с тангарика и магаренцето...