15 Август, 2016 23:30 1 505 0

Творби на Айнур Пехливанлъ в "Средец"

  • творби-
  • айнур пехливанлъ-
  • галерия-
  • "средец"
Творби на Айнур Пехливанлъ в "Средец" - 1

На 19 август /петък/ от 18:00 часа в Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски” № 17 ще бъде открита изложба живопис In Memoriam с произведения на художничката Айнур Пехливанлъ /1952 – 2016/.

Гостите на експозицията ще могат да видят творби на турската художничка, рисувани предимно с пастел, в които главни герои са котките. Всички произведения на Айнур Пехливанлъ, посветени на пухкавите ни домашни любимци, са нарисувани от авторката с много обич и това, без съмнение, ще го усетят и оценят в близките дни всички посетители на тази нетрадиционна изложба в Галерия „Средец”, която ще може да бъде разглеждана до края на месец август т.г. 

Айнур Пехливанлъ е родена през 1952 година в Анкара, където прекарва своето детство. Учи изкуство в ателието на известния турски художник Кайхан Кескинок.

Посещавала е България три пъти, като е представяла свои самостоятелни изложби в София и Варна. Айнур Пехливанлъ е показвала свои произведения и в най-старата частна галерия в София  - „Арт 36”. Авторката е участвала в няколко съвместни и самостоятелни изложби в Анкара, Истанбул и Кония. Тя е един от основателите на „Група 16”, която обединява приятели на художничката от ателието на Кесинкок.

Айнур Пехливанлъ е също и един от членовете на Асоциацията „Средиземноморски жени художници”. През 2005 година тя създава стенописи като част от Културния Фестивал в Мугла. През 2006 г. и през 2008 г. тя взима участие и в Кападокия  Мустафапаша Фестивал на модерното изкуство. Художничката взе участие и в “Biennale Internazionale d'arte di Palermo 2013”.

От 1998 година тя се изявява и като галерист – Айнур Пехливанлъ е един от двамата мениджъри на „Армони Арт Галерия” в Анкара.

Художничката Айнур Пехливанлъ ни напусна през месец януари 2016 година.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА