14 Септември, 2016 00:00 2 390 0

Древни статуи бяха открити в Йордания

  • йордания-
  • петра-
  • мраморни статуи-
  • археолози-
  • разкопки-
  • набатейци

Археолозите са впечатлени и учудени от невероятната си находка

Древни статуи бяха открити в Йордания - 1
Снимка: щатски университет на Северна Каролина

Екип учени се е натъкнал на удивителна находка, по време на работата си около древния набатейски град Петра в Йордания, съобщи щатският университет на Северна Каролина.

Като част от мащабните разкопки, археолозите от щатския университет на Северна Каролина и университета Източна Каролина са намерили две мраморни статуи на митологичната богиня Афродита.

Том Паркър, професор по история в университета на Северна Каролина заяви, че екипът е открил парчетата докато разкопавал местни структури на северния хребет на Петра през май и юни.

"Работя на терени из Близкия изток в продължение на 45 години и никога не съм попадал на находка от такова голямо значение“, казва Паркър и добавя. "Това, което открихме, е достойно да бъде изложено в Лувъра или в музея на изкуствата Метрополитън."

Статуите, които изобразяват и митологичния бог Купидон, ще бъдат възстановени.

Разкопки на Северния хребет на Петра продължават вече трета година, в опит да се намерят повече следи и информация за не-елинското население на древния град. Ето защо откритието на статуите, освен невероятно е и неочаквано.

Мраморните статуи са изработени в римски стил, което дава допълнителна представа за културното влияние на древен Рим върху народа на Набатея. Според Паркър, набатийците са били изключителни и гениални в много отношения, отчасти защото са били готови да възприемат елементи от други култури.

Древният град Петра, който днес се намира на територията на Йордания е известен по цял свят като едно от чудесата на древната архитектура. Бивша столица на Набатейското царство, Петра е кръстопът между Арабия, Египет и Сирия, Финикия, през който минават търговски пътища от цял свят.

Изсечената в червените скалите, столица на набатейците е забележителна със съчетанието на елементи от египетската, гръцката, и римската култура. Петра е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА