26 Септември, 2016 03:30 1 860 0

Откриха къщата на Дельо войвода

  • николай овчаров-
  • къщата-
  • дельо войвода

Там той е живял и се е криел

Откриха къщата на Дельо войвода - 1
Снимка: БТА

В Златоград беше идентифицирана къщата, в която е живял и се е криел Дельо войвода. Това каза археологът проф. Николай Овчаров за "Нов живот".

Дельо войвода израства в Златоград и там намира и смъртта си”, заяви проф. Овчаров.

По думите му тази къща, която днес е руина, вчера са я обявили, че съществува. „През следващата година искаме да направим в близост до нея, защото тя самата е развалена – един музей на Дельо войвода и на хайдутството в Родопите”, уточни Овчаров.

„През следващата година се очертава, на базата на едни сложни изчисления, които направихме с местни краеведи, като 240 години от смъртта на Дельо войвода. По всяка вероятност той умира около 1776-1777 година. Убит е със сребърния куршум както знаем всички тази легенда”, допълни археологът и уточни, че това нещо ще бъде поредна стъпка в показването на прекрасните забележителни неща, които има в Златоград и ще привлича много туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА