30 Септември, 2016 08:30 1 193 0

Почина режисьорката Юлия Огнянова

  • режисьорка-
  • юлия огнянова-
  • почина

Бележитата театрална режисьорка си отиде на 93-годишна възраст след инсулт

Почина режисьорката Юлия Огнянова - 1

Бележитата театрална режисьорка Юлия Огнянова почина в четвъртък на 93-годишна възраст след инсулт.

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Първо учи медицина, а след това режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1953 г. завършва „Театрознание“ в Москва, Русия.

След завръщането си в България работи като режисьор в театрите в Бургас, Пловдив, София.

От 1957 г. до 1960 г. тя е драматург в Драматичния театър в Бургас, където през 1959 г. поставя първата си постановка като режисьор „Всяка есенна вечер“.

От 1960 г. в продължение на четири години е режисьор в театър „Трудов фронт“ в София.

От 1971 г. до 1975 г. е режисьор в „Театър 199“, а от 1975 г. до 1978 г. работи като режисьор в Драматичния театър в Пловдив.

От 1953 г. до 1957 г. е съветничка в Комитета за наука, изкуство и култура.

От 1978 г. прави различни спектакли за много театри в цялата страна, гастролира в Рига (Латвия), Познан (Полша), Реджио Емилия (Италия), Париж (Франция) и др.

От 1953 г. преподава театрознание, режисура и актьорско майсторство за куклен театър в във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Нейни възпитаници са режисьорите Теди Москов и Александър Морфов, актьорите Мая Новоселска, Васил Василев – Зуека, Кръстю Лафазанов, Мария Сапунджиева и др.

Юлия Огнянова е създала повече от 100 постановки в различни градове на страната и в чужбина, сред които „Майка Кураж“ от Бертолт Брехт, „Антигона“ от Жан Ануи, „Опит за летене“ от Йордан Радичков, „Демиградски смешила“ от Георги Кирков и др.

На 27 април 1998 г. проф. Огнянова е удостоена с награда „Аскеер“ за цялостно творчество, на 27 март 2009 г. тя получава наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за цялостен творчески принос към развитието на българския театър.

На 19 май 2005 г. тя е удостоена с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на културата.

Поклон пред светлата й памет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА