5 Октомври, 2016 23:31 3 684 0

Филмът "Блян за щастие" - нежен, докосващ и лиричен като Дебелянов

  • димчо дебелянов-
  • блян за щастие-
  • филм

Навършиха се 100 години от гибелта на най-нежния лирик в българската поезия

Филмът "Блян за щастие" - нежен, докосващ и лиричен като Дебелянов - 1
Снимки: Никола Гюлмезов

Навършиха се 100 години от гибелта на Димчо Дебелянов, най-нежния лирик в българската поезия. В памет на тази годишнина беше премиерата на един невероятен филм за него - "Блян за щастие" (режисьор Станислав Дончев, сценаристи Теодора Стоилова и Елица Гоцева, продуцент - Христо Христов, „Корунд Х“), съобщиха от "Персей".

Преди да го е гледал, зрителят едва ли може да си представи, че един документален филм може да бъде направен толкова гледаем и интригуващ, да бъде заснет така красиво и модерно, както и да въздейства толкова емоционално, като не те дистанцира, а те кара да съпреживяваш.

Това е филм, който трябва да бъде гледан от всеки българин. За да се докосне до личността на един от най-големите български поети. За да види човека отвъд застиналия учебникарски образ. Забравете скучните документални филми от едно време, този е модерен, нежен, докосващ и лиричен. Като самия Дебелянов.

Филмът трябва да влезе в българските училища, за да бъде разбран по-добре човекът и поетът Дебелянов, да бъдат прочетени с нови очи неговите христоматийни стихотворения.

По повод годишнината излезе и нов тираж на издателския шедьовър "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов (издание на “Персей”), който събира най-хубавите му стихове и богат документален материал за жените, които са ги вдъхновили. Голяма част от тези истории са залегнали и във филма. Луксозният том с твърда подвързия и цветни илюстрации (худ. Ралица Денчева) е вече в книжарниците.

През целия си кратък живот Димчо Дебелянов е белязан от усещането за фатална предопределеност и трагично разминаване с любовта и благополучието. Това слага своя отпечатък и върху поезията му. Дебелянов не успява да види издадена първата си книга, която излиза след смъртта му с помощта на най-близките му приятели. Но днес стиховете му са сред шедьоврите на българската лирика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА