Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 16:45 1 722 0

Американската сензация Грийнуел: България ме превърна в писател

  • американска-
  • сензация-
  • грийнуел-
  • българия-
  • писател
Американската сензация Грийнуел: България ме превърна в писател - 1

„България ме превърна в писател“, категоричен бе Гарт Грийнуел, автор на "Каквото ти принадлежи", един от най - обсъжданите романи в САЩ тази година. Грийнуел разказа, че е написал книгата, докато е бил в България и е работил като преподавател. „Ставах всяка сутрин в 4 часа и започвах да пиша. Толкова рано сутрин все още е тъмно, а аз седях в апартамента си в „Младост“ и пишех на ръка – това време се превърна в най-голямото ми уединение. Чувствах го като най-автентичното преживяване в личния ми живот, сподели Грийнуел пред своите читатели в Литературен клуб „Перото“.

Гарт определи страната ни като едно от най-важните за него места на света. „Влюбих се в България и хората, които срещнах тук както и в езика ви, мисля, че е наистина красив“, разкрива авторът. 

Романът е за американски преподавател, който се запознава с харизматичния и млад Митко в една обществена тоалетна в НДК. Американецът си плаща, за да прекара нощта с Митко и в следващите няколко месеца, тласкан от копнеж, самота и вкус към риска, преподавателят нееднократно се среща с Митко и постепенно се оказва впримчен във връзка, в която похотта води до взаимно преследване, а нежността се трансформира в насилие.

Българското издание на „Каквото ти принадлежи“ е факт благодарение на преводачката Надежда Радулова, редакторът Димитър Кенаров и издателите от „Блек Фламинго Пъблишинг“.

„Всяка книга крие своите подводни камъни. Ако не ги забележиш, има опасност да се подхлъзнеш и да паднеш, но ако предварително ги видиш, те започват да те водят в текста и служат за основа“, споделя преводачката Надежда Радулова за работата си по книгата.

Романът „Каквото ти принадлежи“ на Гарт Грийнуел получи ентусиазирани отзиви в реномирани издания като „Ню Йоркър„, „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон Поуст“. Съвсем наскоро беше номинирана и за една от най-престижните американски литературни награди, а именно – Националната награда за литература (National Book Award), в категория „проза“.

Повече за Гарт Грийнуел

Гарт Грийнуел е автор на романа „Каквото ти принадлежи“ (2016) и на новелата „Митко“, която през 2010 година печели наградата на „Маями Юнивърсити прес“ и е финалист за Наградата за дебютна проза на името на Едмънд Уайт, както и за наградата „Ламбда“. Негови разкази са публикувани в „Парис ривю“, „СториКуортърли“, „ВАЙС“ и др.

Грийнуел е роден в Луизвил, Кентъки и е завършил Харвардския университет и Писателската работилница в Айова. В периода между 2009 и 2013 г. Грийнуел е преподавател в Американския колеж в София. Понастоящем живее и работи в Айова Сити.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА