24 Октомври, 2016 05:00 1 571 0

Филми за легенди на Киномания

  • филми-
  • легенди-
  • киномания

Фестивалът започва на 17-ти ноември

Цели десет филма са приготвили организаторите от НДК, в традиционно партньорство с Френския културен институт, в рамките на шестия Фестивал на френското кино- част от Киномания .

Тази година три от заглавията са посветени на знакови творци и артисти, оставили името си в историята. Такава лента е „Сезан и Емил Зола“, разказваща за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива и силна връзка между тях, когато Емил Зола става известен художник, а Пол Сезан все още е пренебрегнат от публиката. Режисьор и сценарист на филма е Даниел Томпсън, а в главните роли са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема.

„Господин Шоколад“ на режисьора Рошди Зем пък е посветен на клоуна, носещ същото прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в. Впечатляващ филм изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори. С участието на Омар Си и Джеймс Тиере.

Третият филм за живота на ярка звезда в изкуството е „Танцьорката“, разказващ за една от законодателките на модерния балет - Лои Фулър. С оригиналните си танци тя завладява Париж, а после и целия свят. Френската певица Соко играе Фулър в партньорство с Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп – дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, която се изявява като нейната ученичка и бъдеща съперница - Айсидора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто.

На друга голяма личност, този път на велик океански изследовател и пътешественик, е посветен филма „Одисеята на Жак-Ив Кусто“. Една от основните нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи. Филмът е на режисьора Жером Сал, а в ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

Селекцията от френски филми включва и две продукции, свързани с темата за смъртта и приемането й.

В „Това е само краят на света“ Луи е хронично болен писател, който се връща при семейството си след дълго отсъствие, за да им каже, че умира. Режисьор, сценарист и монтажист е Ксавие Долан, който адаптира пиеса на Жан-Люк Лагарс, признат за един от най-значимите модерни френски драматурзи след смъртта си. Сниман почти изцяло в близки планове, филмът стига до душата на героите, разкривайки всички потиснати чувства, но и дълбоката любов помежду им. Филмът взе голямата награда на фестивала в Кан, а сложните образи са изиграни от Гаспар Юлиел, Натали Бай, Марион Котийар, Венсан Касел и Леа Сейду.

Деликатният „Последният урок“ е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Съобщението за избора й поражда конфликти сред близките й и единствено дъщеря й уважава решението на майка си и успява да сподели пълноценно с нея последните й мигове. Режисьор на филма е Паскал Пузаду, участват Сандрин Бонер, Март Вилялонга и др.

Не по-малко запленяващи са останалите френски заглавия от програмата като поетичният епос за природата и деликатната хармония в съжителството на животни и хора „Сезоните“, създаден от Жак Перен и Жак Клюзо, както и забавният и витален „Сент Амур“, разказващ за баща и син, тръгнали на винен тур, в който освен прекрасни вина, вкусват и от сладостите на любовта. Жерар Депардийо, Беноа Поелворд, Венсан Лакост и Селин Салет се превъплъщават в ролите, а режисьори са Беноа Делепин и Гюстав Керверн.

В „Тихият залив“ зрителите на Киномания ще могат да открият комедийния талант на обичани актьори като Жюлиет Бинош и Валерия Бруни Тедески. Режисьорът Брюно Дюмон рисува многопластов портрет на човешката природа и го насища с ексцентрични персонажи. Филмът е от конкурсната програма на Кан.

Не е за пропускане и „Зимна песен“ на режисьора и сценарист Отар Йоселиани, който брилянтното противопоставя различни епохи, показани с характерния му ироничен поглед, съчетан с комичен усет. Обществото и порядките му се осмиват с един поглед, разбулващ всички противоречия в системата. Участват: Рюфюс, Амиран Амираначвили, Пиер Етекс, Матиас Юнг, Тони Гатлиф, Матийо Амалрик.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА